Ketvirtadienį daugiau nei pustuzinis stambiųjų korporacijų sumažino pelno prognozę, pranešė apie masinį darbo vietų mažinimą arba atšaukė verslo planus, reaguodamos į rinkų nepastovumą.

„American Airlines Group Inc.“, „Jaguar Land Rover“, „Macy's Inc.“ ir „BlackRock Inc.“ atsidūrė tarp labiausiai nukentėjusių kompanijų, prisijungdamos prie „Apple Inc.“ ir „FedEx Corp.“, kurios pastarosiomis dienomis įspėjo, kad ateitis nebeatrodo tokia šviesi, kaip vos prieš kelias savaites.

Šiems metams dar tik 10 dienų. Pažvelkime į pagrindines pramonės šakas, kurias paveikė šiųmetinis pesimizmas:

Transportas

JAV oro linijos susiduria su niūriomis perspektyvomis, nes ekonominis netikrumas kelia grėsmę paklausai. „American Airlines“ ketvirtadienį paskelbė sumažintą kainų galios įvertinimą, metų pradžioje panašų žingsnį žengė ir „Delta Air Lines Inc.“. Ir tai įvyko dar prieš dalinį Jungtinių Valstijų vyriausybės uždarymą.

Vežėjai į 2019-uosius žvelgia ne ką optimistiškiau. „FedEx Corp.“ prieš kelias savaites sumažino ateities perspektyvas (kurias vos prieš tris mėnesius padidino), išreikšdama staigią nuomonės permainą pasaulio ekonomikos atžvilgiu. Bendrovės generalinis direktorius Fredas Smithas tarp pagrindinių problemų nurodė prekybos įtampą, ypač tarp JAV ir Kinijos, pabrėždamas, kad dauguma rūpesčių, su kuriais susidūrė „FedEx“, kilo dėl „blogų politinių pasirinkimų“.

Automobiliai

Jeigu ieškote požymių, kad automobilių pramonei gresia dar vienas nuosmukis po užsitęsusio bumo Europoje ir JAV, ketvirtadienis padėjo susidaryti bendrą įspūdį apie tai, kas laukia ateityje: vos kelių valandų skirtumu „Jaguar“ ir „Ford Motor Co.“ pranešė pradedančios kaštų mažinimo programas.

Pateikusi išsamią savo verslo Europoje apžvalgą, galimai apimančią ir gamyklų uždarymą, „Ford“ ėmėsi iki šiol agresyviausių veiksmų regione. Po kelių valandų stambiausia Didžiosios Britanijos automobilių gamintoja „Jaguar“ paskelbė atleidžianti 4500 darbuotojų, maždaug 10 proc. savo pasaulinės darbo jėgos. Pasak „Jaguar“, pagrindiniai kaltininkai yra šie: „Brexit“, mažėjanti automobilių su dyzeliniais varikliais paklausa ir Kinijos nuosmukis.

Mažmeninė prekyba ir prabangos prekės

Mažmeninė prekyba taip pat rodo požymius, kad jos perspektyvos visuose žemynuose nelinksmos. Iššūkių priežastys skirtingos, tačiau vienas dalykas aiškus: dėl Kinijos ekonomikos sulėtėjimo labiausiai kenčia prabangos prekių ženklai, tokie kaip „Tiffany & Co.“ ir „Louis Vuitton“ savininkas „LVMH“. Praėjusią savaitę „Tiffany“ paskelbė, kad jos silpnesni nei tikėtasi pardavimai išryškino „aiškų modelį“: Kinijos pirkėjai linkę apkarpyti savo išlaidas užsienyje.

Ketvirtadienį „Macy's“ ir „Kohl's Corp.“ davė iki šiol aiškiausią ženklą, kad JAV šventinis sezonas neatnešė tokio didelio pelno, kokio buvo tikėtasi. Niūrios „Macy's“ perspektyvos ir nuviliantys „Kohl's“ pardavimai padidino susirūpinimą, kad augančios palūkanų normos ir Kinijos prekybos sąmyšis gali sumažinti vartotojų išlaidas, kurios yra JAV ekonomikos pagrindas.

Jungtinių Valstijų neviltis ir niūruma atspindi padėtį kontinentinėje Europoje ir Jungtinėje Karalystėje, kur mažmenininkai taip pat galynėjasi su netikrumu dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos. Kai kurios kompanijos, pvz., „Tesco Plc“, didžiausias JK mažmenininkas, atsilaiko prieš audrą ir džiaugiasi solidžiais rezultatais. Prasčiau sekasi smulkesniems, nišiniams mažmenininkams, tokiems kaip „Halfords Group Plc“, parduodančiam automobilių ir dviračių reikmenis.

Finansai

Turto valdytojai patiria spaudimą, nes rinkas drumsčia nepastovumas, o investuotojai renkasi fondus su mažais mokesčiais. „BlackRock“ kol kas paskutinė kompanija, ketvirtadienį pranešusi apie darbo jėgos mažinimą: ateinančiomis savaitėmis visame pasaulyje planuojama atleisti penkis šimtus, arba 3 proc., kompanijos darbuotojų. Tai bus didžiausias „BlackRock“ darbuotojų skaičiaus mažinimas nuo 2016 m.

„AQR Capital Management“, milžiniškas kiekybinių fondų valdytojas, kuriam vadovauja Cliffas Asnessas, po prasto išdirbio metų prieš dvi dienas taip pat paskelbė apie darbo vietų mažinimą. Šią savaitę darbuotojų etatus apkarpyti nutarė ir „State Street Corp.“, praneša su situacija susipažinę žmonės. Bankas atleido 15 proc. vyresniųjų vadovų, o naujasis generalinis direktorius ir toliau planuoja retinti vadovybės gretas.

Gamyba

Nenuspėjamos pastarųjų savaičių rinkos pradėjo daryti įtaką didžiųjų korporacijų finansiniams planams. Jungtinių Valstijų pramonės gigantas „United Technologies Corp.“ ketvirtadienį pranešė, kad dėl pastarojo rinkų nepastovumo sustabdė savo priešgaisrinės saugos įmonės pardavimą. Korporacija šiu metu rengiasi visą dėmesį skirti platesniam planui, pagal kurį ketinama atskirti jai priklausančias visiškai skirtingų profilių įmones, gaminančias reaktyvinius variklius, liftus ar oro kondicionierius.

Technologija

Pasitinkant 2019-uosius, niūriausia staigmena tapo sausio 3 d. paskelbtas „Apple Inc.“ pardavimų prognozės sumažinimas – tai pirmasis kompanijos žingsnis atgal per beveik du dešimtmečius. „Apple“ prisipažino nenumačiusi tokio masto ekonomikos sulėtėjimo besivystančiose rinkose, ypač Kinijoje. Įspėjamųjų ženklų būta, kai keli pagrindiniai kompanijos tiekėjai pastaraisiais mėnesiais sumažino savo pačių prognozes. Tačiau „Apple“ naujienos sudrebino visą pramonę.