Visgi, šiandien priimtas Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo nutarimas dėl leidimo gyventi Lietuvoje išdavimo užsienio šalies piliečiui, susituokusiam su tos paties lyties lietuviu užsienyje, nors ir priimtas tik ribotoje (leidimo gyventi Lietuvoje suteikimo) srityje liudija, kad ir mūsų šalis pamažu keičia ilgai griežta buvusią poziciją.

Byloje Konstitucinis Teismas nagrinėjo situaciją, kai trečiosios šalies pilietis, sudaręs santuoką su Lietuvos Respublikos piliečiu Danijos Karalystėje, prašė Migracijos departamento išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje šeimos susijungimo pagrindu. Migracijos departamentas atsisakė išduoti tokį leidimą argumentuodamas, kad LR piliečio tos pačios lyties sutuoktinis neatitinka Užsieniečių teisinės padėties įstatymo reikalavimų. Migracijos departamento atsisakymas buvo apskųstas teismui ir Vyriausiam administraciniam teismui pateikus kreipimąsi, pasiekė Konstitucinį Teismą.

Šiandienos nutarime Lietuvos Respublikos Konstitucinis teismas pabrėžė, kad atsisakymas išduoti leidimą gyventi Lietuvoje užsieniečiui negali būti diskriminacinis, t. y. grindžiamas tik asmens lytine orientacija ar lytine tapatybe. Taigi leidimas gyventi užsieniečiui šeimos sujungimo pagrindu turi būti išduodamas ir tos pačios lyties sutuoktiniui, su kuriuo Lietuvos Respublikos pilietis sudarė santuoką kitoje ES valstybėje narėje.

Reikia pripažinti, kad pastaraisiais metais stebime tendenciją, kad Europos ir kitos Vakarų tradicijos pasaulio valstybės vis plačiau teisiškai pripažįsta vienos lyties asmenų šeiminius santykius. Europos šalių teisėje jau įsitvirtino bendras nediskriminavimo seksualinės orientacijos pagrindas, dalis valstybių pakeitė nacionalinę teisę suteikdamos galimybę vienos lyties asmenims sudaryti partnerystę ar santuoką, ar pripažindamos kitose valstybėse sukurtus šeiminius santykius, ar, retesniais atvejais, net suteikdamos teisę vienos lyties asmenims įsivaikinti.

2001 m. Nyderlandai tapo pirmąja šalimi pasaulyje, įteisinusia vienos lyties porų santuokas. Jos pavyzdžiu vėliau pasekė keliolika Europos šalių (Belgija, Ispanija, Norvegija ir Švedija, Portugalija ir Islandija, Prancūzija, Anglija ir Velsas, Liuksemburgas ir Škotija, Airija, Suomija, Vokietija ir Malta). Dalis kitų Europos šalių leidžia tos pačios lyties asmenims sudaryti tik civilinės partnerystės sąjungas (Čekija, Estija, Graikija, Italija, Kroatija, Kipras, Slovėnija, Vengrija. Lenkija ir Slovakija vienos lyties porų gyvenimą kartu pripažįsta ribotais tikslais).