Vis dėlto šiuo metu dirbančių pensininkų dalis šalyje nesiekia nė dešimtadalio. Finansų ekspertai rekomenduoja realistiškai vertinti galimybes dirbti išėjus į pensiją ir apie orią senatvę pradėti galvoti jau dabar, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Besitikinčių dirbti pensijoje dalis augo

Darbą kaip vieną iš planuojamų pragyvenimo šaltinių išėjus į pensiją 2018 m. pradžioje nurodė 22 proc. apklaustų šalies gyventojų, 2017 m. taip atsakiusių buvo 20 proc., o 2016 m. – 17 proc.

Tuo tarpu Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2018 m. trečiąjį ketvirtį dirbančių vyresnių nei 65 metų gyventojų dalis šalyje buvo 9 proc. Beje, dirbančių pensinio amžiaus vyrų procentinė dalis buvo beveik dvigubai didesnė negu moterų – atitinkamai 12,6 ir 7,1 proc., o štai tyrimo metu būtent moterys dažniau negu vyrai nurodė, kad tikisi dirbti pensijoje.

„Matome tendenciją, kad pastaraisiais metais daugėja žmonių, kurie tikisi dirbti ir išėję į pensiją. Viena vertus, gerai, kad žmonės supranta, jog pensijoje vien „Sodros“ mokamos pensijos nepakaks. Kita vertus, reali situacija nėra tokia optimistiška – dirbančių pensininkų tėra mažiau nei dešimtadalis. Vadinasi, reikia kritiškai vertinti tokius planus: juos gali koreguoti sveikatos būklė vyresniame amžiuje, taip pat – to meto ekonomikos padėtis bei situacija darbo rinkoje, darbdavių nuostatos ir pan.

Be to, robotizacija bei automatizacija ateityje lems, jog dalies profesijų poreikio apskritai gali nebelikti ir rasti darbą gali tapti sunkiau ne tik pensininkams, bet ir darbingo amžiaus žmonėms“, – atkreipia dėmesį „INVL Asset Management“ pensijų fondų ir mažmeninių pardavimų padalinio vadovė dr. Dalia Kolmatsui.

Skaičiuojama, kad žmogui iki 30 metų reikia taupymui atidėti 10 proc. pajamų, nuo 30 metų – apie 15 proc. pajamų, o pradėjus kaupti pensijai sulaukus 40 metų gali tekti atidėti ir penktadalį atlyginimo tam, kad pavyktų užsitikrinti orią pensiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)