Apie Marijampolę daugelis žinome nedaug, o dažniausiai ta informacija būna susijusi su pačiais suvalkiečiais ar jų tarme. Marijampolė – miestas pietvakarių Lietuvoje, neoficialiai laikomas Suvalkijos sostine. Nuo Kauno nutolęs vos keturiasdešimt minučių kelio visai neseniai atidaryta magistrale „Via Baltica“. Kitaip tariant patogus ir greitas šio miesto pasiekimas, o įspūdžiai – garantuoti.

Atvykus į šį septintą pagal dydį Lietuvos miestą ir norint išvysti visus meno kūrinius, rekomenduojama pasivaikščiojimą pradėti nuo centrinės miesto aikštės, o užbaigti Šešupės užtvanka, ant kurios garsaus Niujorke gyvenančio ir kuriančio lietuvių kilmės menininko Ray Bartkaus kūrinys „Tekantis gyvenimas“. Šis kūrinys, atsispindintis ant vandens, atsidūrė ir ant „National Geographic Lietuva” žurnalo viršelio.

Jau penkis metus įgyvendimas projektas „Malonny“ į Marijampolę sukvietė daugybę menininkų iš viso pasaulio, per šį laikotarpį įvairių pastatų sienas papuošė 18 meno kūrinių, todėl akis paganyti tikrai yra kur.

Nuo socialines problemas atspindinčių iki erdves pagyvinančių kūrinių – taip galima įvardinti galeriją po atviru dangumi. Įspūdingų nuotraukų netruks, tai gali patvirtinti kiekvienas apsilankęs Marijampolėje.

Vaikščiodami tikrai pasijusite tarsi kokiame Amerikos mieste ir iškelsite sau klausimą, kodėl čia neapsilankėte anksčiau.

Piešinius rasite centrinėje J. Basanavičiaus aikštėje, Kačių kiemelyje, Poezijos parke, Rimanto Stankevičiaus mokyklos teritorijoje, ant turgaus pastato ir ne vienoje miesto gatvėje. Jeigu kažko nepavyksta surasti – drąsiai klauskite marijampoliečių, jie su pasididžiavimu parodys, į kurią pusę tęsti eskursiją arba užsukite į turizmo informacijos centrą, kuriame gausite ir žemėlapį su pažymėtomis vietomis. Visi šie kūriniai įšsidėstę miesto centre, todėl juos pasieksite pėsčiomis.

Ši meno galerija pritraukia ne tik lietuvius, bet ir visai šalia esančios Lenkijos turistus. Prie to prisideda Europos regioninio plėtros fondo INTERREG V-A Lietuva-Lenkija programa, kurios metu Lietuvos-Lenkijos pasienio miestuose yra skatinamas tvartus kultūros paveldo naudojimas Marijampolėje ir Suvalkuose, supažindinant visuomenę su kultūriniais objektais, įtraukiant į menines veiklas ir skatinant turizmą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)