Londono naujų ir senų biuro patalpų nuomos kainos praeityje judėjo tandemu. Tačiau artimiausiais metais geriausių patalpų paklausa, tikimasi, didės, tad išaugs ir jų nuoma, o senesnių biurų kainos greičiausiai mažės, taigi bus sukurta dvilypė rinka, kurioje vieni smarkiai išloš, kiti – pralaimės.

Naujus pastatus su madingais privalumais nuomojančios nekilnojamojo turto įmonės gali plėšti rekordines kainas net dabar, kai rinką sukaustęs netikrumas dėl „Brexit“. Taip yra todėl, kad įmonės neriasi iš kailio bandydamos pritraukti ir išlaikyti darbuotojus, kurių lūkesčiai biurų atžvilgiu šiuo metu itin išaugę, nusižiūrėjus pavyzdį nuo lankstaus darbo kompanijų, tokių kaip „WeWork Cos Inc.“, ir technologijų sektoriaus milžinių, tokių kaip „Google“ ir „Facebook“.

„Per pastaruosius ketverius metus pastebėjau ryškią nuomininkų lūkesčių ir mąstymo permainą, – teigia Colette O'Shea, Londono vertybinių popierių portfelio direktorė „Land Securities Group Plc“, antrame pagal dydį Jungtinės Karalystės nekilnojamojo turto investicijų fonde. – Tai pastebima visuose gyvenimo aspektuose. Viskas susiję su kokybe ir lankstumu. Žmonės yra pasirengę mokėti už tai, kas, jų manymu, yra verta išlaidų“.

Dėl pastaraisiais metais sulėtėjusios plėtros naujų Londono biuro patalpų pasiūla pasiekė žemiausią lygį nuo 2001 m., cituojant „CBRE Group Inc.“ tyrimą, kuris bus paskelbtas ketvirtadienį. Užtat panaudotų patalpų prieinamumas pakilo: šiuo metu beveik trys ketvirtadaliai visų laisvų darbo vietų yra būtent tokiose patalpose, ir tai didžiausias šuolis per 16 metų.
Londonas

„CBRE“ pranešime prognozuojama, kad naujų pastatų nuomos kainos iki 2022 m. kasmet išaugs 2 proc., o senesnių pastatų per metus sumažės 1 proc.

Tam įtakos daro ir pastatų konstrukcijų pažanga. Atsiradus galimybėms daug daugiau darbuotojų sutalpinti daug mažesnėse erdvėse ir šitaip padidinti efektyvumą, įmonės pasirengusios keltis į stilingas naujas patalpas, išlaikydamos tas pačias išlaidas, o tai savo ruožtu didina nuomos kainas rinkos viršutinėje dalyje.

Lanksčių biuro patalpų naujesniuose pastatuose poreikį iš pradžių kurstė technologijų sektoriaus startuoliai ir laisvai samdomi darbuotojai. Tačiau dabar ir didelės įmonės, kurios šiaip nuomotųsi senesnes patalpas, laukia lanksčių pasiūlymų iš tokių kompanijų kaip „WeWork“, svarstydamos galimybę perkelti dalį savo komandų toliau nuo būstinės.

„WeWork“ sugebėjo pasiūlyti santykinai pigias erdves su papildomais privalumais, kurių jaunesni darbuotojai tikisi ir iš savo darbdavių. Ir tai nepaisant to, kad pati kompanija pastatų savininkams moka aukščiausią istorijoje nuomą.

„Fundamentaliai pakeitė lūkesčius“

„Bendradarbystės fenomenas fundamentaliai pakeitė žmonių lūkesčius dėl to, kas yra priimtina“ biuro dizaino požiūriu, teigia Simonas Brownas, „CBRE“ analitikas, prisidėjęs prie įmonės ataskaitos ruošimo.

Skirtumas tarp pačių geriausių ir visų likusių Londono biurų taip pat kelia nepagrįstus lūkesčius, kad artėjantis Didžiosios Britanijos išstojimas iš Europos Sąjungos pakurstys visuotinį nuomos kainų kritimą.

Nors „WeWork“ atsakė į didelę paklausos dalį, sušvelnindama „Brexit“ šoką, lankstaus biuro modelio augimas paskatino stambiausius Londono nekilnojamojo turto investicijų fondus reaguoti sukuriant savas platformas. Tiek „Blackstone Group LP“, tiek „Tishman Speyer“ pradėjo domėtis lanksčių biuro erdvių vystymu. Tai – įrodymas, kad kokybiškų erdvių paklausa išlieka stipri.

„Neįtikėtina, kad taip ilgai užtrukome, kol pripažinome, kad rūpestis klientais biurų rinkoje yra labai svarbus“, – pastebi Matas Oakley, „Savills Plc“ komercinių tyrimų vadovas. Patalpų savininkai turėtų „išsijungti avarines „Brexito“ lempas ir sutelkti dėmesį į tai, kas iš tikrųjų reikšminga“.