Yra vienas žodis, mano nuomone, puikiai tinkantis apibūdinti „šalčiausią“ metų laiką, tai – kontrastas. Žiema išties kontrastinga – daugumą dienų pajūryje dienos metu galite mėgautis iki 16-22 laipsnių šiluma. Tokios dienos yra idealios keliavimui po salą, tačiau nereikėtų pamiršti, kad žiema, tai metų laikas, kuris krečia pokštus, tad kartais gali aplankyti lietus ir vėsaus oro gūsiai, o vos už 1,5-2 valandų kelio automobiliu į Troodos kalnus, laiką galite leisti slidinėdami nuo apsnigtų kalnų viršūnių.

Dažnas keliautojas, apie sniegą kalnuose, net nenutuokia ir į salą atvyksta pasidžiaugti Viduržemio jūros pakrantėmis.

Vaizdingus Troodos kalnus aptarsime kitą kartą. Dabar apie tai, ką pamatyti ir kur pakeliauti per tas trumpas žiemos atostogas.

Iš Lietuvos į Kiprą yra vykdomi tiesioginiai skrydžiai su Ryanair avialinijomis iš Kauno į Pafos miestą ketvirtadieniais ir Wizzair avialinijomis iš Vilniaus į Larnaką – penktadieniais ir pirmadieniais. Aviabilietų kainos žiemos metu tikrai lepina. Rasti bilietą vos už 50€ – 70€ į abi puses nėra sudėtinga. Kipre oficialus sezonas trunka nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 1 d. tuo metu ir kainos gali šiek tiek kandžiotis, tačiau nuo lapkričio 1 d. kaip kirviu nukirsta – apgyvendinimo paslaugų ir automobilių nuomos kainos ženkliai sumažėja.

Larnaka išsidėsčiusi salos Pietuose, tiksliau Pietryčių pakrantėje. Kadangi Larnaka įsikūrusi arčiau salos viduriuko, būtent iš čia yra patogiau keliauti į bet kurį salos tašką. Pafos miestas – istorinės reikšmės kurortinis miestas įsikūręs salos Vakaruose. Apsistoję Pafose važinėsite didesnius atstumus iki lankytinų objektų salos viduryje ar Rytinėje jos pusėje.

Taigi, pradedant mūsų kelionę, Larnaką imkime kaip atskaitos tašką. Pirmasis mūsų objektas yra matomas dar leidžiantis lėktuvu. Šalia oro uosto tyvuliuoja druskų ežeras, kuriame kaip tik šiuo metų laiku įsikūrė flamingai. Tai pirmas nuostabus reginys, kurį galite išvysti net nepasiekę nusileidimo tako. Kadangi skrydžiai yra ankstyvi ir atvykę jūs turėsite visą dieną, važiuojant nuo oro uosto, galite stabtelti ir pasigrožėti flamingais iš arčiau. Druskų ežero pakrantėje yra dar viena puiki vietelė – tai Hala Sultan Tekke mečetė. Tai viena svarbiausių musulmonų pasaulio šventovių po Mekos, Medinos ir Al Aqsa mečetės Jeruzalėje. Ji pastatyta Pranašo Muhammedo tetos Umm Haramo laidojimo vietoje, kuri žuvo nukritusi nuo mulo, mūšio metu 649 metais.

Šiek tiek atsipūtę po ankstyvo skrydžio viename iš Larnakos viešbučių ar apartamentų, keliaukite pasivaikščioti po miestą. Tiek turistus, tiek vietinius viliojanti Finikoudes promenada, nusidriekusi palei centrinę Larnakos pakrantę – puiki vieta pasivaikščiojimui prie jūros. Gatvė nusėta įvairiomis kavinukėmis, vietinėmis tavernomis ir tarptautiniais restoranais. Kavos mėgėjams tiesiog būtina užsisakyti kiprietiškos kavos (Cyprus coffee) ir pasimėgauti maloniu, išskirtiniu jos aromatu.

Nusimanantiems apie kavą, tai pasirodys turkiškos kavos puodelis, tačiau Kipre jos taip nevadinkite. Skaitydami toliau, patys suprasite kodėl. Na, o užsisakant Cyprus coffee, nepamirškite paminėti, saldžios ar be cukraus kavos pageidaujate tik jokiu būdu neprašykite pieno. Neįžeiskite vietinių gyventojų – šis gėrimas jiems šventas ir ruošiamas tik vienu klasikiniu būdu – verdamas metaliniame kavinuke. Jeigu nemėgstate stiprios ir karštos kavos, saulės atokaitoje pasimėgaukite Frappe – šalta tirpia kava, kurią jums paruoš pagal jūsų pageidavimus – su cukrumi, be cukraus, tiesiog juodą, arba su pienu, su ledais bei grietinėle ar net su airišku kremo likeriu.

Kipras

Finikoudes promenados pabaigą vainikuoja viduramžių pilis. Šiuo metu ten veikia nedidelis viduramžių muziejus, kurį sudaro trys salės. Nuo Larnakos pilies pasukę į dešinę papulsite į pagrindinę miesto – Šv. Lozoriaus (Saint Lazarus) aikštę. Jos centre puikuojasi IX-ame amžiuje pastatyta ir jo vardu pavadinta pravoslavų bažnyčia, kurioje palaidotas pats šventasis. Bažnyčia veikia iki šių dienų.

Nedidelė, jauki, tačiau savo architektūra žavinti kiekvieną praeivį. Šis statinys apipintas įvairiais spalvingais pasakojimais, mitais ir legendomis. Anot vieno iš pasakojimų, paremtų istoriniais šaltiniais, miestas įsikūręs toje vietoje, kurioje X a. pr. Kr. klestėjo Kitiono miestas, įkurtas Nojaus anūko.

Įdomiausias šio regiono istorijos biblinis momentas – tai Šv. Lozoriaus, kurį Jėzus prikėlė iš mirusiųjų, gyvenimas. Po prikėlimo Lozorius persikėlė į Kiprą ir pragyveno čia trisdešimt metų bei tapo pirmuoju tuometinės Larnakos vyskupu. Čia jis ir palaidotas, o ant jo sarkofago puikuojasi užrašas „Lozorius, Kristaus draugas“.

Štai ir praėjo pirma jūsų diena Kipre. Laikas vakarienei. Jeigu nusprendėte pataupyti savo laiką ir negaminti maisto apartamentuose, rekomenduoju apsilankyti vietinėje tavernoje ir paragauti Kiprietiško Meze (Cyprus Meze). Prieš einant vakarieniauti iš anksto nusiteikite ir pasistenkite, kad pilvai būtų tušti. 

Cyprus Meze yra dviejų rūšių: mėsos ir žuvies. Vidutinė kaina asmeniui apie 18-22€ (priklausomai nuo restorano).

Tai vienas iš brangesnių patiekalų, tačiau jo paragauti ne tik verta, bet ir būtina. Taigi, kas yra Meze? Tai iš daugybės skirtingų užkandžių sudarytas, mėsos arba žuvies, kurie kepami ant grilio rinkinys, prie kurio taip pat patiekiama didelė porcija šviežių daržovių salotų su feta (Greek Salad), pita – kvietinių miltų paplotėliai (tradicinė balta duona), gausybė padažų – užtepėlių, kaip Tzadziki, Tachini ir kt. Na ir be abejo, tai ant griliaus keptas sūris Halloumi bei alyvuogės, kurių paragauti, svečiuojantis Kipre tiesiog būtina. 


Jau antrą kelionės dieną, prasidės jūsų tikroji pažintis su nuostabiuoju Kipru. Tikėkimės, kad dienos bus saulėtos ir sala jums atsivers visu savo grožiu. Apie 30 km nuo Larnakos Limasolio link įsikūrusi nuostabi tradicinė gyvenvietė Pano Lefkara. Tai savito grožio, ypatingas kaimelis žymus ne tik savo akmenimis grįstomis gatvelėmis, tradicine kiprietiška architektūra, bet ir vietinių gyventojų veikla.

Kipras

Lefkara garsi sidabro dirbiniais, kurie Kipre yra unikalūs, bei nėriniais ir siuvinėjimu (graikiškai „Lefkaritika“). Visu pirma jus maloniai nustebins nuostabus kalnuotas kraštovaizdis. Visu antra – vaikštinėdami siauromis gatvelėmis ir dairydamiesi po vietines suvenyrų parduotuves pajausite ramybę ir kiprietiško gyvenimo tempą – lėtą, atpalaiduojantį, be jokio streso. Kipriečiai savo gyvenimą apibūdina dviem žodžiais „siga, siga“, kas iš graikų kalbos reiškia „lėtai, lėtai“ arba „ramiai, ramiai“.

Taip ir čia, Lefkaroje, viskas teka lėta ir ramia vaga. Jeigu norite pilnai pajausti kaimelio dvasią, apsistokite čia bent vienai nakčiai. Viešbučių čia viešbučiais nepavadinsi – nakvynė siūloma svečių namuose (Guest House), arba pas vietinius, kurie savo namus pavertę į Bed & Breakfast tipo apartamentus (lova ir pusryčiai).

Mano rekomenduojama vieta apsistoti „Kozakos Luxury House“ – kambario kaina apie 40-50€ para, žiemos metu. Kai lankausi Lefkaroje visuomet pietauju tavernoje „Adamos Taverna” . Man gražu šeimyninis verslas, ypač, kai garbingo amžiaus pora sukasi virtuvėje ir siūlo tikrą, kiprietišką naminį maistą, o ir aplinka įdomi – tvarkinga betvarkė, kaip pas senelius kaime. Ypatingai siūlau tiems, kas negali gyventi be tokio puikaus patiekalo kaip kepenėlės. 


Kipras

Visai netoliese yra gyvenvietė Skarinou. Čia rekomenduoju stabtelti bent trumpam ir prasieiti tokiomis pat siauromis gatvelėmis, kaip ir Lefkaroje. Skarinou turi vieną išskirtinį bruožą – tai beveik tuščias miestelis, kurio gyventojai išvykę į didžiuosius miestus, tad gatvėse sutiksite tik ištikimiausius vietos gyventojus – senolius. Valdžia bando atgaivinti gyvenvietę. Norėdami įnešti gyvybės bando privilioti kuo daugiau turistų. Apleisti namai paverčiami į fantastinius viešbutukus bei svečių namus, o patį miestelį jau vadina agroturizmo kurortu. Klaidžiodami gatvėmis nebijokite praverti vartų – didelė tikimybė, kad už vartų atsiveriantis vaizdas jus labai maloniai nustebins

Judame į Limasolį. Nuo Larnakos iki Limasolio atstumas autostrada yra apie 60 km. Pakeliui akį traukia rudos spalvos kelio ženklai, žymintys lankytinus objektus. Limasoliui, bei netoliese esantiems istoriniams objektams, drąsiai galite skirti visą dieną. Ką gi galima pamatyti šioje 60 kilometrų atkarpoje?

Chirokitija (Choirokoitia). Maždaug 30 – 35 km nuo Larnakos, važiuojant autostrada rasite bene patį svarbiausią istorinį paveldą Kipre, kuris nuo 1998 įtrauktas į UNESCO sąrašą. Tai Neolitiniam laikotarpiui priskiriama gyvenvietė, kuri gyvavo nuo VII iki IV amžiaus prieš mūsų erą. Šiomis dienomis tai geriausiai išsilaikę to meto statiniai. Tai viena svarbiausių archeologinių vietų Viduržemio jūros regione.

Kipras

Pasižvalgę po praeitį, ir aplankę vieną svarbiausių Viduržemio jūros archeologinių paminklų greičiausiai išalkote. Kur pietauti? Už maždaug 7 kilometrų privažiuosite Zygi – tai visame Kipre gerai žinomas žvejų kaimelis. Šioje gyvenvietėje, pagal šių metų duomenis užregistruoti tik 803 gyventojai. Zygi pakrantė yra viena žuvingiausių visame Kipre, o pats miestelis garsėja žuvies patiekalais. Tiesiog sekite nuorodas, išsirinkite jums labiausiai patikusią taverną ir… Skanaus!

Paragavę pirmo šviežumo žuvies, galime šiek tiek atsipūsti. Už 10 minučių kelio automobiliu aptiksite nuorodą vedančią į Governor’s Beach. Tai paplūdimys stebinantis savo baltomis uolomis.

Atėjo laikas Limasoliui. Tai Pietinėje Kipro dalyje įsikūręs didmiestis, kuris plečiasi ne dienomis, o valandomis. Limosalį pavadinčiau modernaus Kipro simboliu. Ne visi susigyvena su šiuo miestu. Man nepavyko. Aš labiau gamtos vaikas. Tačiau mylintiems didmiesčio ritmą, bet taip pat norintiems jūros, Limasolis puikiai tinka. Daug įvairių barų, naktinių klubų, kavinių, restoranų, tavernų, parduotuvių paverčia miestą turistų traukos centru. Tai pramogų miestas, kupinas įvairių linksmybių tokių kaip vyno festivalis, vasario mėnesio karnavalas ir kt.

Naktinis gyvenimas – tai dalis Limasolio, be kurio jis prarastų savo žavesį. 

Tai antras pagal dydį miestas, kuriame yra pagrindinis šalies uostas, tad miestas atlieka labai svarbią ekonominę funkciją visai salai. Lankydamiesi Limasolyje aplankykite XIV amžiaus pilį – viduramžių muziejų, kuris randasi netoli senojo uosto. Mėgstantiems pasivaikščiojimus – būtinai prasieikite Limasolio krantine, kurioje gyvenimas virte verda. Ateityje šiam miestui skirsiu atskirą skyrių, kuriame pasistengsiu aprašyti net ir pačias mažiausias smulkmenas.

Jeigu Limasolyje neužsibuvote per ilgai ir dar turite jėgų bei noro, vos už 18 kilometrų link Pafoso būtinai aplankykite Kurioną (Kourion). Tai nuostabi ir unikali istorinė vieta. Tai Kipro miestas – valstybė, kuris gyvavo nuo pat senovės iki viduramžių laikų. Miestas priklausė senovės graikams, romėnams ir bizantiečiams. Savu laiku Kurionas didžiavosi mozaikomis, senovės Romos pirtimis bei baseinais, kurių griuvėsiai išlikę iki mūsų dienų.

Kipras

Deja, apie 77-us mūsų eros metus, žemės drebėjimas sugriovė didžiąją dalį statinių bei Amfiteatrą, kurį II amžiuje prieš mūsų erą buvo pastatę graikai. Tačiau teatro griūtis tik paskatino didesnio teatro statybą ir jau III-iojo amžiaus pradžioje teatras virto gladiatorių kovos arena. Apie 365 metus teatras vėl buvo nuniokotas žemės drebėjimo ir nebebuvo atstatytas. Mūsų dienomis Amfiteatras nėra toks didingas, tačiau dar iki šių dienų, vasaros metu, čia atliekamos graikiškos tragedijos.

Štai ir dar viena diena į pabaigą. Pats laikas grįžti į Larnaką, nebent sekančią nakvynę esate numatę Pafose.

Pafos (Paphos) – didingas miestas, o 2017 metais paskelbtas Europos kultūros sostine. Pafosas turistus traukia iš viso pasaulio – jo istorija skaičiuoja daugiau kaip 5000 metų. Miestą įkūrė vienas iš Trojos karo mūšio vadų – Agapenor. Daugiau kaip per 5 tūks. savo gyvavimo metų per miestą praėjo daug užkariautojų. Giliausias žymes čia paliko senovės romėnai ir bizantiečiai. Tačiau miestas traukia ne tik savo istoriniu palikimu.

Kipras

Čia galite mėgautis išskirtiniu gamtos grožiu. Pafoso regionas gana didelis – jis apima Pietvakarių, Vakarų, bei Šiaurės Vakarų salos iškišulio pakrantes. Maždaug 20 km iki Pafoso (važiuojant nuo Limasolio) yra įžymusis Afroditės paplūdimys (Aphrodite birth place), kur anot legendos, meilės deivė Afroditė, gimė iš jūros putos ir išėjo į krantą. Paplūdimys akmenuotas, tačiau tai jį daro išskirtiniu – kiekvienas atvykęs bando surasti širdelės formos akmenuką. Stūksančios iš vandens uolos (Petra Tou Romiou) kraštovaizdį paverčia nepakartojamu.

Atvažiavę į šią vietą būtinai išsimaudykite – pasak legendos atjaunėsite.

Akamas – pusiasalio nacionalinis parkas – draustinis. Tai išskirtinė vieta, nepaliesta žmogaus rankos. Gamtos mylėtojams tai rojaus kampelis žemėje. Asmeniškai man, vienos dienos ten per mažai. Teko 10 dienų keliauti pėsčiomis su kuprine ant pečių. Tokį žygį galėčiau kartoti dar ir dar, ir dar… Akamas gamta išties unikali. Iš 1500 augalų rūšių, augančių Kipre, beveik pusė auga čia. Tai šalavijas, mėtos, rozmarinai, čiobreliai, melisa, juozažolės, usnis ir kt. Begalinio grožio laukiniai paplūdimiai bei kalnuotas kraštovaizdis užgniaužia kvapą.

Važinėdami po Akamas apylinkes būtinai aplankykite nepakartojamą Avakas tarpeklį, kuris į salos gilumą įsirėžęs apie 4,5 km.,Viklari pilies griuvėsius (paskutinės pilies, Akamas regione, liekanos), Lara Turtle Beach – tai jūros vėžlių pamėgtas paplūdimys, kuriame liepos-rugpjūčio mėnesį jie išlipa į krantą. Akamas pusiasalyje yra dar viena su Afrodite susijusi vieta – Afroditės vonios (Baths of Aphrodite). Anot legendos žinoma, kad prie Latchi žvejų kaimelio esančioje versmėje maudydavosi pati graikų meilės deivė.

Visos istorijos, apie okupuotą Kipro dalį jums nepasakosiu, bet, manau, prieš kelionę į Kiprą Jūs pasidomėjote ir radote pakankamai daug informacijos, jog sala padalinta į dvi dalis. Nuo 1974 metų 38 proc. salos yra okupuota turkų. Nežiūrint į faktą, kad prie pačios okupacijos prisidėjo ir patys graikai, be abejo to nenorėdami, Kipro gyventojai to nepripažįsta. Kiprietis su turku – priešai. Šis faktas puikiai suprantamas: didelė dalis Kipro gyventojų, per susirėmimus su turkais neteko namų, artimųjų bei savo žemių. Tačiau apie tai aš rašysiu atskirai.

Sulaukiu labai daug klausimų apie turkišką dalį: ar ten saugu? Ar įmanoma nuvažiuoti? Ką pamatyti? Okupuota salos pusė yra saugi, ir drąsiai galite ten vykti. Mano akimis, tai viena gražiausių vietų Europoje. Kipras nuo pat senovės, buvo visų trokštama žemė, tad ir priešų bei užkariautojų netrūko. Sala buvo puolama tiek iš Artimųjų Rytų pusės, tiek iš Šiaurės. Į salą atvykę bizantiečiai, senovės romėnai ir venecijiečiai labai sparčiai plėtėsi Šiaurinėje Kipro pakrantėje. Toje pusėje vyko pastovios statybos.

Būtent Šiaurėje galite pasigrožėti didingomis pilimis bei miestais, kuriuos juosia gynybinės sienos. Senamiesčiuose išliko ir senovės romėnų statiniai. Okupuota Kipro dalis, šiai dienai vilioja labai daug turistų iš viso pasaulio. Jeigu nuomojatės automobilį būtinai ten nuvažiuokite.

Yra du pagrindiniai pasienio punktai, kuriuos galite kirsti automobiliu. Kermia pasienio punktas – randasi Nikosijoje. Važiuodami sostinės link sekite ženklus Kermia. Antras punktas – Vrysoulles, kuris randasi Rytinėje salos dalyje apie 12 km nuo Ayia Napos. Pasienyje jūsų paprašys įsigyti automobilio draudimą, kurio kaina apie 20 Eur.

Su savimi būtinai turėkite pasą arba ID kortelę bei automobilio nuomos sutartį. Tarp Kipro ir okupuotos dalies galioja bevizis režimas, tad būkite ramūs – ID kortelės jums pakanka. Nuomodamiesi automobilį, apie turkišką dalį geriau neužsiminkite, Kipriečiai iš principo bandys jus atkalbėti važiuoti į jų priešų pusę.

Kipras

Hilariono pilis, Kirenija (Girne) ir Kirenijos pilis

Jeigu kirtote Kermia pasienį, vadovaukitės ženklais vedančiais į Girne (taip turkiškai pavadintas, gerai žinomas Kirenijos miestas). Kirenija – miestas įkurtas salos Šiaurinėje pakrantėje, 18 km nuo pasienio. Pakeliui, likus maždaug 7 km iki Kirenijos, būtinai aplankykite Hilariono pilį (Hilarion castle). Tai viduramžių pilis, kuri nukels jus į praeitį ir paliks tikrai gilų įspūdį. Pilis apipinta mitais ir legendomis. Informacijos apie Hilariono pilį tikrai rasite internete, tad jeigu domitės istorija, rekomenduoju pasiskaityti plačiau. Tai ganėtinai gerai išsilaikiusi pilis, nuo kurios atsiveria kvapą gniaužiantys panoraminiai vaizdai į Kireniją ir Viduržemio jūrą.

Kirenija (Girne) – miestas žavi savo tvarka bei ryškiais gėlių sodais. Šurmuliuojančios nuo turistų gatvės, kupinos gyvybės visus metus. Parduotuvės, kavinės, restoranai tiesiog klesti. Kirenijos pakrantėje stūkso viduramžių pilis, kurią tiesiog būtina aplankyti. Atviras pilies kiemas bei apžvalgos aikštelė, su atsiveriančiu vaizdu į krantinę bei kalnus atima žadą. Kirenijos pilyje rasite du labai nedidelius muziejus, viename iš jų eksponuojamos seniausio laivo nuolaužos. Nepraleiskite progos užeiti ir pažiūrėti, kaip atrodė tuometiniai kalėjimai – palieka gana gilų šiek tiek sukrečiantį įspūdį… Pats Kirenijos miestelis užburia savo siauromis gatvelėmis, o pagrindinė miesto krantinė nusėta baltais laiveliais, jachtomis, kavinėmis bei restoranais tikrai sužavės.

Bellapais vienuolynas įsikūręs kitoje kelio pusėje nuo Hilariono pilies. Važiuodami į Kireniją, nepraleiskite progos aplankyti šios stebuklingos vietos. Bellapais gyvenvietėje, kuri įsikūrusi ant kalno šlaito, tvyro išskirtinė aura. Vienuolynas savo funkcijos neatlieka, jis atviras kaip lankymo objektas, tad vienuolių jame tikrai nepamatysite. Tai gotikinio stiliaus statinys, pradėtas statyti dar 1198 metais, o pirmo pastato durys buvo atvertos apie 1206 metus. Išvertus į lietuvių kalbą vienuolyno pavadinimas reiškia – “Taikos vienuolynas”.

Atstumas nuo Kirenijos iki Famagustos (turkiškai Gazimagusa) maždaug 65 kilometrai. Nuo Famagustos miesto iki Ayia Napos apie 30 kilometrų. Jeigu planuojate per vieną dieną aplankyti visus mano siūlomus objektus turkiškoje pusėje – darykite ratą. Pro Nikosijos Kermia pasienio punktą įvažiuokite į Kireniją, toliau judėkite link Famagustos ir grįškite pro Vrysoulles punktą netoli Ayia Napos arba atvirkščiai – priklausomai nuo to, kaip susidėliojote savo maršrutą.

Kipras

Turėkite omenyje, kad Kipre temsta gana anksti, tad jeigu pasišovėte turkišką dalį aplankyti per vieną dieną, išvažiuokite kaip įmanoma anksčiau ryte ir gerai paskirstykite laiką kiekvienam objektui, kad kiekvieną aplankytumėte dar su šviesa, na, o jeigu planuojate nakvynę – turėsite pakankamai laiko viską aplankyti neskubant „siga, siga”.

Taigi. Famagusta arba Miestas vaiduoklis. Deja, turiu nuliūdinti, tačiau vaiduoklių ten nė kvapo, bent jau dienos metu. Tai pilnai „veikiantis” miestas su savo senamiesčiu, jaukiomis kavinėmis ir parduotuvėmis. Miestas vaiduoklis – tai tik dalis miesto (vadinama Varosha), atskiras rajonas, kuris yra apleistas, aptvertas, negyvenamas ir saugomas. Iki 1974 metų ši miesto dalis, buvo vadinama Viduržemio perlu.

Prabangūs viešbučiai, kazino, restoranai, smulkaus smėlio balti paplūdimiai traukte traukė turistus iš viso pasaulio. Tai buvo mini Las Vegas įsikūręs Europoje. Po 1974 metų okupacijos miestas tapo ginčo objektu. Buvo priimtas sprendimas neatiduoti jo turkams, bet taip kaip jis randasi okupuotoje dalyje, jo neteko ir kipriečiai. Apmaudu dėl tokio miesto likimo.

Šalia miesto vaiduoklio yra nedidelis paplūdimio ruožas, kurį leidžiama lankyti turistams, taip pat galite apvažiuoti aplinkui ir savo akimis pamatyti apleistus pastatus išdaužytais langais bei apaugusius augmenija. Gatvėse dar stovi vienas kitas, tų laikų, apdegęs automobilis. Fotografuoti ten griežtai draudžiama. Taip pat nebandykite prasmukti į uždraustą teritoriją. Jeigu jus „pagaus“, be jokių kalbų ir nuolaidžiavimų gali tekti keliauti tiesiai į areštinę. Tokių atvejų jau yra buvę, tad atsarga gėdos tikrai nepadarys.

Famagustos senamiestis labai nedidelis, tačiau jaukus. Jame savo pėdsakus paliko bizantiečiai, senovės romėnai ir venecijiečiai. Otelo pilis (Othello castle) su gynybinė miesto siena išlikusi iki šių dienų. Pakilę į pilies apžvalgos aikštelę, išvysite netoliese esantį miestą vaiduoklį bei Famagustos uostą.


La Mustafa Pasha mečetę, drąsiai galime vadinti miesto katedra. Tai centrinėje senamiesčio aikštėje dar 1298-1312 metais pastatyta šv. Nikolojaus bažnyčia, kuri atėjus turkams, buvo paversta mečete. Durys ten visuomet atviros visiems. Tiek vyrai, tiek moterys gali užeiti į vidų ir pasižvalgyti. Prieš užeinant būtinai nusiaukite batus, užsidenkite apnuogintus pečius ir kelius. Vaikštinėdami po Famagustos senamiestį, aptiksite dar ne vieną istorinį objektą. Kadangi senoji miesto dalis nedidelė, jai galite skirti 1-1,5 valandos. Atsipūskite ir užsisakykite puodelį sodrios turkiškos kavos (Turkish coffee).

Turkiškoje dalyje yra dar du labai svarbūs objektai. Aš juos trumpai aprašau, o ar įtrauksite juos į savo dienotvarkę, spręskite patys.

Kantara pilis (Kantara castle) – tai bene, pati ryškiausia, X amžiui priskiriama salos pilis, kuri stovi Kirenijos kalnagūbrio šlaite, 630 m virš jūros lygio. Pirmą kartą, pilis paminėta 1191 metais, kartu su Ričardo Liūtaširdžio Kipro užkariavimu. Norėdami aplankyti šią išties didingą tvirtovę, turėsite nusukti nuo pagrindinio kelio Kirenija – Famagusta, tačiau 360 laipsnių panorama nuo pilies, tikrai verta dėmesio.

Salamis – išsidėstęs pakeliui tarp Kantaros pilies ir Famagustos. Tai vienas svarbiausių senovės miestų Kipro istorijoje, įkurtas dar 1100 metais prieš mūsų erą. Ne vieną šimtmetį Salamis buvo pagrindiniu ekonominiu bei politiniu salos centru. Miestas turėjo puikų uostą, kuris talpino visą to meto laivyną. Per Salamį buvo prekiaujama su Egiptu, Finikija ir Sicilija. V-IV a. Pr. Kr. e. valdė karaliai Abdemonas ir Evagoras. Salamis – kaip ir kiti Kipro miestai, buvo papuolęs į Egipto faraonų įtaką, o vėliau tapo Persijos imperijos dalimi. Nors miestas skaičiuoja tūkstantmečius jis įspūdingai atrodo ir šiomis dienomis. Salamio Amfiteatras yra vienas geriausiai išsilaikiusių visame Viduržemio jūros regione.

Ayia Napa (Agia Napa), Protaras, ir Cavo Greco Nacionalinis parkas

Ayia Napa – tai kurortas Rytinėje salos pakrantėje. Vasaros metu pramintas antrąja Ibiza, tačiau žiemą – tai ramus miestelis, kurio dauguma viešbučių, barų bei pasilinksminimo vietų uždarytos. Jeigu jūs gamtos ir ramybės mylėtojas – puiku! Ayia Napos pakrantės vienos gražiausių ne tik visoje saloje, tačiau ir Europoje: smėlio paplūdimiai, neįtikėtino skaidrumo jūra, uolos ir olos išties įspūdingos. Prieš važiuojant aplankyti garsaus kurorto, žiemos metu, būtinai pasirinkite saulėtą dieną.

Ayia Napos vienuolynas puošia pagrindinę miestelio aikštę. Jo istorija prasidėjo XIV mūsų eros amžiuje ir iki mūsų dienų jis nė karto nebuvo sugriautas. 1950 metais vienuolynas buvo šiek tiek atnaujintas ir sutvirtintas. Dar šiai dienai vienuolynui tarnauja penki vienuoliai.

Ayia Napos skulptūrų parkas – tai puiki vieta pasivaikščiojimui. Parkas išsidėstęs ant kalno, nuo kurio atsiveria puikus vaizdas į jūrą. Nusileidę prie jūros atsidursite ant Ayia Napos įsimylėjėlių tilto (Lover’s bridge). Kiekvienais metais tūkstančiai porų čia įsiamžina savo vestuvių dieną.

Kipras

Nissi Beach – tai garsiausias Kipro paplūdimys. Vasaros metu ši vieta tiesiog pulsuoja gyvybe: muzika, vakarėliai ir šokiai dienos metu, pagrindiniame paplūdimio bare, vilioja jaunimą iš viso pasaulio. Tačiau kitoje paplūdimio pusėje galima mėgautis ramesniu poilsiu.


Važiuodami nuo Ayia Napos, pro skulptūrų parką, sekite nuorodą Protaras. Maždaug po 4 kilometrų sukite į dešinę vadovaudamiesi ženklu Cape Greco. Pirmas sustojimas, kurį rekomenduoju, tai Ayia Napos uolos (Sea caves), jas lengvai rasite sekdami kelio ženklus. Tai tikras gamtos stebuklas. 

Cape Greco tai Nacionalinis parkas su įrengtais dviračių takais bei pėsčiųjų žygių trasomis, kurių yra net penkios – nuo 1,2 km iki 4,8 km. Vaizdingas kraštovaizdis palies kiekvieno gamtos mylėtojo širdį. Pasigrožėję uolomis, judėkite toliau. Už 1 – 1,5 km pamatysite posūkį į dešinę – tarp medžių nusidriekęs žvyro kelias, nuves ant įžymios Cape Greco uolos, nuo kurios viršaus atsiveria kerinti panorama.

Pasigrožėję vaizdu ir sugrįžę į pagrindinį kelią, už kelių šimtų metrų pamatysite dar vieną nuorodą į Cape Greco. Sekdami šiuo keliu atsidursite prie Agioi Anargyri koplyčios. Nusileidę šalia esančiais laipteliais pateksite į olą.

Nuo koplyčios išsikeroja keli pėsčiųjų takai. Vienas iš jų veda į Konnos Bay įlanką. Tai mano mėgstamiausias ruožas, kurį kiekvienais metais einu bent kelis kartus. Šis pėsčiųjų takas yra nesudėtingas ir tinkamas ramiam pasivaikščiojimui. Jeigu nemėgstate vaikščioti, pagrindiniu keliu iki Konnos Bay nuvažiuosite vos per kelias minutes.

Nuo Konnos Bay pėsčiųjų takas tęsiasi iki Ciklopo urvo (Cyclop’s cave). Tai didžiausias urvas Konnos Bay pakrantėje, kuris pasiekiamas tik pėsčiomis. Anot legendos, šiame urve gyveno ciklopas, gerai žinomas iš epo apie Odisėją.

Protaras – tai jaukus kurortas išsidėstęs palei pakrantę. Žiemos metu jis primena „miestą vaiduoklį“ – viskas uždaryta. Tačiau gražiu saulėtu oru, galite tiesiog pasivaikščioti krantine ir pasimėgauti ramybe. Aplankykite Fig tree Bay paplūdimį, kurio pavadinimas kilo nuo figmedžių. Tai vienas geriausių paplūdimių Europoje, kuris užima garbingą 4-tą vietą, geriausių Europos paplūdimių TOP 25.
Mūsų kelionė, po Cape Greco, Ayia Napą ir Protarą atėjo į pabaigą. 


Kipras

Turėdami laisvo laiko, pasivaikščiokite po Ayia Napą, užsukite į uostą pietums. Visus metus čia veikia jūros gėrybių restoranas „Ocean Basket“. Pasimėgaukite saulėtu oru bei pasilepinkite gardžiais patiekalais.

Kipras – tai maža sala kupina įvairių atradimų. Galima vardinti ir vardinti gražias, įdomias, gal kam, net ir keistas lankytinas vietas. Per visus penkis gyvenimo metus Kipre, labai domėjausi kas, kur ir kodėl…. sukauptomis žiniomis, po truputį, dalinsiuosi ir su jumis. O pabaigai dar pateikiu šiek tiek įdomių faktų ir naudingos informacijos keliaujantiems į šią kontrastų kupiną ir saulėtą salą.

Įdomūs faktai

1. Nikosija – Kipro sostinė, vienintelė pasaulyje, kurios dalis okupuota. Jeigu nusprendėte pasižvalgyti po sostinę važiuokite link Ledras gatvės (Ledras street), tai centrinė pėsčiųjų gatvė, kurioje gausu įvairių parduotuvių bei kavinių. Gatvės pabaigoje – pėsčiųjų pasienio punktas. Turėdami asmens dokumentą turėsite galimybę pasidairyti po okupuotą Nikosijos dalį.

2. Pagal statistiką, Kipre būna daugiausia saulėtų dienų visame Viduržemio jūros regione.

3. Kipras – buvusi britų kolonija. Iki šiol apie 3 proc. salos priklauso Jungtinei Karalystei.

4. Commandaria – unikalus vynas, gaminamas iš vienų seniausių vynuogių veislių pasaulyje. Šis vynas laikomas visų vynų pradžia. Commandaria vyno istorija prasidėjo būtent Kipre.

5. Pagal vieną versiją, salos pavadinimas kilęs iš žodžio „varis“ (cuprum). Pasak kitos versijos – nuo žodžio „kiparisas”.

6. Kipras yra viena iš vietų Žemėje, kurioje klimatas yra sveikiausias.

Kipras


Šiek tiek naudingos informacijos

Eismas Kipre vyksta kaire kelio puse. Rozetės čia tokios pat kaip Didžiojoje Britanijoje. Adapterį už 1,5-2 Eur galėsite įsigyti bet kurioje parduotuvėje. Laiko juosta Kipre tokia pati kaip ir Lietuvoje. Viešojo transporto tvarkaraščiais nepasitikėkite. Miesto autobuso bilieto kaina – 1,50 Eur. Kipro kavinėse ir restoranuose priimta palikti arbatpinigių. Kipriečiai labai atviri žmonės – bet kada ir bet kur jus gali užkalbinti – neišsigąskite. Ilsėkitės ramiai ir atsipalaiduokite – Kipre viskas vyksta „siga siga“ ir be streso.

Maistas

Kipriečiai valgo daug ir neskubėdami. Ypač sekmadieniais visos tavernos ir kavinės perpildytos šeimų. Nenustebkite pamatę kaip tiesiog gatvėse vietiniai gyventojai kepa souvlakia. Taigi, kas pas juos per patiekalai?

Sūris Halloumi – tai avies ir ožkos pieno sūris. Patiekiamas keptas ant grilio. Pasaulyje gavęs ne vieną apdovanojimą. Būtina paragauti.

Dolmades
– vynuogių lapai įdaryti malta mėsa ir žolelėmis.

Souvlakia – lietuviškai, tariant tai „šašlykai”. Kipriečiai mėsos nemarinuoja. Pagardina ja su šiek tiek druskos, pipirų ir šviežiomis citrinos sultimis (citrina naudojama beveik prie kiekvieno patiekalo)

Souvla – panašu į tuos pačius „šašlykus”, tačiau ruošiami daug didesniais mėsos gabalais.

Mousaka – maistingas daržovių, faršo ir specialaus padažo apkepas. Primena lazaniją.

Kleftiko – lėtai ir ilgai kepama ėriena. Ruošiama tradiciniame moliniame pečiuje. Pagardinta citrinos sultimis ir cinamonu.

Stifado – svogūnais ir raudonu vynu pagardintas jautienos troškinys.

Sheftalia – kepti maltos kiaulienos kotletukai pagardinti svogūnais, džiūvėsėliais, petražolėmis, baltais pipirais ir druska.

Tradiciniai padažai

Tzatziki – graikiškas jogurtas pagardintas česnaku, agurkais, alyvuogių aliejumi ir labai nedaug pipirų.

Tahini – maltos sezamo sėklos su alyvuogių aliejumi, citrina ir česnaku.

Taramosalata – žuvies ikrai, trintos bulvės, petražolės, citrina ir svogūnas.

Hummus – Tahinis su avinžirniais.

Tirokafteri – aštrus sūrio padažas.

SKANAUS!

Labai džiaugiuosi, jeigu pateikiau bent dalį jums naudingos informacijos. Kipras labai mažas, bet jame visko labai daug. Aprašiau tik nedidelę dalį visko, ką galima pamatyti, kur galima nuvažiuoti, ką paragauti…

Visuomet patarsiu ir kiek galėsiu atsakysiu į klausimus.
Daugiau informacijos talpinsiu į Facebook grupę “Atostogos Kipre
Jeigu jums reikalinga pagalba ekskursijų, apgyvendinimo, automobilio nuomos klausimais taip pat galite rašyti man atostogoskipre@gmail.com

Gražios kelionės ir šilčiausi linkėjimai nuo Ugnės iš Kipro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)