„Rusija niekada nesinaudoja žmonėmis kaip pėstininkais kažkokiame diplomatiniame žaidime“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas atsakydamas žurnalistams.

Rusija „vykdo kontržvalgybos veiklą prieš įtariamus šnipinėjimu, patikino D. Peskovas ir pridūrė, kad tai daroma reguliariai.

Penktadienį Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas pareiškė, kad Londonas nesutinka, jog „žmonės būtų įtraukiami į diplomatinius žaidimus“.

P. Whelanas turi ne tik JAV, bet ir Didžiosios Britanijos, Airijos ir Kanados pasus.

Ekspertų nuomone, 48 metų P. Whelanas buvo suimtas, Maskvai ruošiant dirvą galimam apsikeitimui šnipais. Jis galėtų būti iškeistas į kokį nors užsienyje suimtą agentą, galbūt Mariną Butiną, praėjusį mėnesį JAV nuteistą „užsienio agentę“.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) areštavo vienoje automobilių dalių gamykloje dirbantį buvusį JAV jūrų pėstininką P. Whelaną gruodžio 28 dieną. FSB nurodė, kad jis buvo sučiuptas šnipinėjantis.

Tačiau P. Whelano šeima sako, kad į Maskvą jis vyko dalyvauti draugo vestuvėse. JAV saugumo ekspertai taip pat abejoja, kad jis buvo šnipas.

Laikraštis „The New York Times“ rašė, kad 2008 metais P. Whelanas buvo teisiamas karinio laivyno teisme už turto pasisavinimą ir suklastotų čekių dalinimą. Daugeliu atveju tokių kaltinimų sulaukę kariškiai yra diskvalifikuojami nuo darbo užsienio žvalgyboje.

P. Whelano advokatas Rusijoje Vladimiras Žerebenkovas sakė, kad jo ginamajam pareikšti kaltinimai šnipinėjimu. Vėliau užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas sakė, jog oficialūs kaltinimai jam dar nėra pareikšti.

Jei P. Whelanas bus pripažintas kaltu, jam gresia iki 20 metų įkalinimo.

Maskvos Lefortovo kalėjime laikomą amerikietį aplankė JAV ambasadorius Rusijoje Jonas Huntsmanas.

Didžiosios Britanijos, Kanados ir Airijos ambasadoms taip pat suteiktas leidimas teikti P. Whelanui konsulinę pagalbą, antradienį pranešė jo šeima.