Galbūt jaučiate, kad jūsų partneris ėmė kitaip elgtis, kažkas santykiuose tiesiog nebe taip.

„Jei jūsų partneris fiziškai yra su jumis, tačiau jaučiate, kad jis mintimis yra tarsi už daugybės kilometrų, tuomet greičiausiai jis nuo jūsų emociškai užsidaręs. Taip nutinka suveikiant savisaugos mechanizmui, kai nenorime pasakoti, kaip jaučiamės, tačiau turime likti ir dalyvauti tam tikroje situacijoje“, – paaiškina santuokos ir šeimos terapeutė Lynsie Seely.

Jei taip nutiko, neskubėkite daryti skubotų išvadų ir verčiau paklauskite partnerio, kas vyksta jo galvoje.

„Verčiau nespėliokite atsakymo, tiesiog paklauskite partnerio, kas vyksta. Supratingas pokalbis apie jo savijautą bus puikus pirmas žingsnis“, – teigia terapeutė.

Specialistai atskleidžia ir daugiau požymių, kurie įspėja, kad laikas rimtai pasikalbėti su partneriu.

1. Jis liovėsi domėtis mažais dalykais

Sveikus santykius turinčios poros nuoširdžiai domisi vienas kito gyvenimu ne tik tuomet, kai nutinka kažkas svarbaus, tačiau ir mažais kasdieniais dalykais. Pavyzdžiui, į santykius įsitraukęs partneris žinos apie jūsų laukiantį įtemptą susitikimą ir greičiausiai atsiųs žinutę paklausti apie tai, kaip jums sekėsi. Tuo tarpu nutolęs partneris greičiausiai nežinos apie susitikimą arba nesidomės jo sėkme.

2. Jis dažniausiai lėtai atsako į žinutes ar negreit perskambina

Visi kartais būname labai užimti ir negalime kaipmat atsakyti į žinutes ar skambučius, bet jei partneris anksčiau greitai atsakydavo, o dabar vis nervinatės nesulaukdama reakcijos – tuomet vertėtų susimąstyti.

„Žmonės kartais gali bandyti atsitraukti lėtai ir subtiliai, tad, jei pastebėjote, kad partneris pradėjo vangiai reaguoti į jūsų žinutes ir skambučius, tuomet greičiausiai jis praranda susidomėjimą jumis. Jie gali naudoti tokius pasiteisinimus kaip „buvo daug darbo“ ar kaltinti užmaršumą. Būkime sąžiningi, visi nešiojamės telefonus su savimi ir kam nors atsakyti trunka vos kelias sekundes“, – sako psichologė Gina Delucca.

Žinoma, visi kartais turi daug darbo ar iš tiesų užmiršta, tačiau, jei tai tapo norma, tuomet reikėtų sunerimti.

3. Jis atsitraukia, jei bandote priartėti

„Jei jaučiate, kad turite nuolat kaulyti partnerio dėmesio, tuomet tikėtina, kad jis tikrai praranda susidomėjimą jumis. Sveikuose santykiuose noras gauti dėmesio, palaikymo ar švelnumo pasitinkamas pozityviai. Kai santykiams kyla pavojus, tuomet tokie poreikiai ignoruojami arba pasitinkami neigiamai nusiteikus“, teigia specialistė.

Kitas ženklas? Jūsų partneris dėl tokio elgesio net nesijaučia kaltas.

„Kai partneris nebesidomi santykiais, tuomet jis nejaučia ir liūdesio dėl prastėjančio tarpusavio ryšio. Jis jau su tuo susitaikė“, – sako psichologė Anne Crowley.

4. Nustojote ginčytis, tačiau ne gerąja prasme

Jei jūsų nesutarimai nuolat baigiasi riksmais, tuomet galima susimąstyti, ar nesate toksiškuose santykiuose. Tačiau civilizuoti poros konfliktai (kai partneriai nekeikia vienas kito, nešaukia, neignoruoja) gali būti sveikų santykių požymis. Taigi, kai partneris net nebesivargina su jumis ginčytis, greičiausiai jis nebenori investuoti į santykius.

„Baramės tuomet, kai mums rūpi, kai norime būti išgirsti ir suprasti. Kai barniai liaujasi, tai gali būti sumažėjusio susidomėjimo požymis. Gal anksčiau pykotės dėl netvarkos, tačiau dabar partneris to, regis, nė nepastebi, jam nebesvarbu“, – sako A. Crowley.

5. Jūs retai liečiate arba išvis nebeliečiate vienas kito

Pirmose santykių stadijose normalu, jog pora net perdėtai lipšni. Tie „drugeliai“ pilve verčia dažnai laikytis už rankų, apsikabinti ir mylėtis. Bėgant laikui šis poreikis normaliai sumažėja, tačiau jei apsikabinimai, bučiniai, prisilietimai ir seksas jūsų santykiuose nebeegzistuoja, tuomet tai gali būti ženklas, kad jūsų partneris tolsta.

6. Jis liovėsi investuoti į santykius su jūsų šeima ir draugais

Jei jums svarbūs jūsų santykiai su šeima ir draugais, tokie jie turėtų būti ir jūsų partneriui. Nors jūsų partneris turbūt ir neskrajos padebesiais dėl dar vieno savaitgalio pas jūsų tėvus, tačiau mielai tai padarys žinodamas, kiek daug jums tai reiškia. Taigi, jei jis anksčiau stengėsi dėl puikaus ryšio su jūsų tėvais, o dabar nebededa jokių pastangų ir net vengia leisti laiką su jais, tuomet tai gali būti jūsų silpnėjančių santykių atspindys.

7. Nebesijaučiate prioritetas jo gyvenime

Tam tikros situacijos gali nukreipti partnerio dėmesį, pavyzdžiui, susirgęs šeimos narys, artėjantis svarbus darbų pateikimo terminas, maži vaikai ar panašiai. Visgi, didžiąją laiko dalį prioritetas būna partneris bei jo norai ir poreikiai. Taigi, jei partneris leidžia pernelyg daug laiko su draugais, užsiima nauju hobiu ir dirba viršvalandžius nė nesukdamas galvos dėl jūsų – tai ženklas, kad metas pasikalbėti apie santykius.

„Nusipelnėte jaustis svarbia ir ypatinga savo partnerio gyvenime. Kitas ženklas, jog tolstate, yra nuolatinis partnerio bendrų planų atšaukinėjimas. Santykiai greičiausiai bus sėkmingi, jei abu partneriai vienodai stengsis dėl jų“, – sako specialistė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)