Kelias savaites peikęs demokratus – daugiausiai per „Twitter“ ir kelias improvizuotas spaudos konferencijas – D. Trumpas išsitrauks svarbiausią Baltųjų rūmų viešųjų ginklą: tiesioginį oficialų kreipimąsi iš Ovaliojo kabineto, nuskambėsiantį 21 val. vietos (trečiadienį 4 val. Lietuvos) laiku.

Viceprezidentas Mike'as Pence'as sakė televizijai ABC, kad D. Trumpas pareikš „gilų troškimą atlikti savo darbą Amerikos žmonėms apsaugoti“, iškilus „realiai humanitarinei ir saugumo krizei prie mūsų pietinės sienos“.

D. Trumpas reikalauja skirti 5,7 mlrd. dolerių (4,98 mlrd. eurų) pastatyti pasienyje aukštai tvorai. Demokratai nesutiko skirti tam lėšų ir tvirtino, kad prezidentas dirbtinai išpūtė imigracijos problemas, pataikaudamas savo dešiniųjų pažiūrų rinkėjams.

Valstybės vadovas savo ruožtu atsisakė pasirašyti platesnį potvarkį dėl asignacijų, todėl apie 800 tūkst. federalinių darbuotojų ir dar daugiau valstybės užsakymus vykdančių kontraktininkų liko be atlyginimų. Šis dalinis vyriausybės uždarymas jau žengia į 18-ą dieną.

D. Trumpas gali pasinaudoti kreipimusi iš Ovaliojo kabineto padėčiai apraminti ir pasiūlyti kompromisinį sprendinį, kaip būtų galima užbaigti vyriausybės uždarymą ir gauti bent dalinį finansavimą savo branginamam sienos projektui.

Kita vertus, jis žengti dar toliau ir išpildyti savo perspėjimus, kad gali aplenkti Kongresą ir pasinaudoti savo ypatingaisiais įgaliojimais sienos finansavimui užtikrinti. Toks žingsnis neabejotinai smarkiai padidintų politinę priešpriešą.

M. Pence'as neatmetė galimybės, kad bus paskelbta nepaprastoji padėtis. Jis sakė televizijai CBS, kad D. Trumpas šį scenarijų „svarsto“.

Patikimumo klausimas

Ovaliajame kabinete yra paskelbta įvairių istorinių pareiškimų, tokių kaip George'o W. Busho reakciją į 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas ar televizijos tiesiogiai transliuota Johno F. Kennedy kalba per patį Kubos raketų krizės įkarštį.

D. Trumpas tikisi, kad ši itin oficiali aplinka padės suteikti naują postūmų atsitvėrimo nuo Meksikos klausimui, padėjusiam respublikonų kandidatui 2016 metais laimėti prezidento rinkimus ir įgijusiam didžiulę svarbą jo šalininkams. Be to, ketvirtadienį D. Trumas ketina asmeniškai nuvykti prie sienos su pietine kaimyne.

Vis dėlto daug amerikiečių toli gražu nėra įtikinti D. Trumpo aštrių pareiškimų apie neteisėtus migrantus, nusikaltėlius ir teroristus, esą plūstančius per sieną. Taigi, prezidento kalbai dar reikės įveikti aukštą patikimumo kartelę.

Demokratai, užbaigę D. Trumpo administracijos dominavimą vidaus politikoje, per lapkritį vykusius kadencijos vidurio rinkimus perėmę iš respublikonų daugumą Atstovų Rūmuose, jau iš anksto reiškia pasipiktinimą.

„Jeigu jo ankstesni pareiškimai yra užuomina, (ši kalba) bus kupina pagiežos ir dezinformacijos“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ir vyriausiasis pagal rangą Senato demokratas Chuckas Schumeras.

Abejones dėl D. Trumpo politikos atspindi faktas, kad kelios pagrindinės JAV televizijos, kaip pranešama, įtemptai svarstė, ar priimti Baltųjų rūmų prašymą tiesiogiai transliuoti prezidento pasisakymą.

Galiausiai kanalai sutiko, bet demokratai savo ruožtu pareikalavo, kad jiems vėliau irgi būtų suteikta eterio laiko atsakymui pateikti.

Kompromisas ar puolimas?

Didelis klausimas, ar D. Trumpas šią progą panaudos mėginti užglaistyti šalį krečiančius nesutarimus, ar dar giliau varys pleištą tarp kairės ir dešinės.

Abi stovyklos kol kas griežtai laikosi savo pozicijų, net jeigu nėra sutariama, ar iš tikrųjų yra iškilusi krizė.

D. Trumpo vyriausybė jau ne kartą buvo pagauta sutirštinanti spalvas arba atvirai meluojanti, įskaitant jos visiškai klaidingą pareiškimą, kad per sieną su Meksika į JAV pateko apie 4 000 įtariamų teroristų.

Demokratai sutinka, kad JAV imigracijos sistema nebeatlaiko atvykėlių iš neturtingų Lotynų Amerikos šalių, norinčių gauti darbo arba pabėgti nuo smurto, antplūdžio. Vis dėlto dauguma neteisėtų migrantų yra žmonės, pasilikę šalyje ilgiau negu galiojo jiems išduotos vizos, o ne slapta kirtę sieną, einančią nesvetingo klimato vietovėmis.

Netikėtą D. Trumpo pergalę per 2016 metų rinkimus iš dalies lėmė jo populiarus šūkis „pastatykime sieną“. Analitikai sako, kad prezidentas jaučiasi negalintis sau leisti atsitraukti.

Tuo metu demokratai, dvejus pirmuosius D. Trumpo kadencijos metus praleidę politikos nuošalėje ir dabar įkvėpti savo pozicijų Kongrese sustiprėjimo, atrodo ne mažiau pasiryžę neleisti prezidentui pelnyti nė dalinės pergalės.

Pareiškimas dėl nacionalinės nepaprastosios padėties, galintis suteikti D. Trumpui galimybę finansuoti savo sienos statybas per kariuomenę, neabejotinai sukels politinę audrą, net jeigu nepaprastosios padėties paskelbimas dėl įvairių priežasčių iš tiesų yra gana dažnas dalykas.

Jeigu D. Trumpas mėgins „išplėsti vykdomąsias galias ir mėginti pasiųsti mūsų kariuomenę pasienio sienos statyti, paskelbęs tai nacionalinio saugumo kritine padėtimi, manau, jis susidurs su reikšmingu ir veikiausiai sėkmingu užginčijimu teisme“, televizijai CNN sakė demokratų senatorius Chrisas Coonsas.

Kol kas Baltieji rūmai laikosi savo griežtos pozicijos, bet taip pat siunčia užuominų, kad yra pasiruošę toliau tartis.

Amerikiečiai „nusipelno, kad demokratai sugrįžtų prie stalo, pradėtų derėti – ir esame įsitikinę, kad galime tai išspręsti įstatymų leidžiamuoju procesu“, – CBS sakė M. Pence'as.