JAV diplomatijos vadovas, pradėdamas ilgiausią kelionę nuo darbo šiame poste pradžios praeitais metais, pažadėjo, kad džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS), patyrusiai virtinę karinių pralaimėjimų, nebebus leista persigrupuoti ir atsigauti.

Tačiau džihadistų keliama grėsmė išlieka, o padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija pranešė, kad kovotojai nužudė 23 JAV remiamų pajėgų narius per kontrataką Rytų Sirijoje, gindami savo paskutiniąją tvirtovę.

Išvykęs į kelionę po aštuonias arabų šalių sostines M. Pompeo sakė žurnalistams parodysiantis, kad „Jungtinės Valstijos tebėra įsipareigojusios vykdyti visas misijas, dėl kurių esame su jais pasirašę per pastaruosius dvejus metus“.

Aštuonias dienas truksianti kelionė buvo surengta po praeitą mėnesį D. Trumpo netikėto pareiškimo, kad JAV artimiausiu laiku išves iš Sirijos visą savo kontingentą – apie 2 000 karių. Pasak prezidento, „Islamo valstybė“, dar žinoma kaip ISIS, jau yra įveikta.

Tačiau po šio pareiškimo D. Trumpo patarėjai kalbėjo, kad šis išvedimas veikiausiai nebus skubus. Nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas pirmadienį viešėdamas Jeruzalėje sakė, kad JAV prieš pasitraukdamos iš Sirijos sieks įsitikinti, jog IS tikrai įveikta.

M. Pompeo akcentavo, kad IS iškilo per D. Trumpo pirmtako Baracko Obamos kadenciją, ir sakė, kad kampanija, siekusi sugriauti šio judėjimo įkurtą „kalifatą“ Sirijoje ir Irake buvo „nepaprastai sėkminga“.

„Esu įsitikinęs, kad toliau užtikrinsime, jog toks iškilimas, kokį ISIS patyrė (dirbant) Obamos administracijai, niekada nebeįvyktų“, – valstybės sekretorius sakė skrisdamas į Amaną.

Dėmesys Iranui

Po vizito Jordanijoje M. Pompeo apsilankys Egipte, kur pasakys svarbią kalbą apie JAV politiką Artimuosiuose Rytuose.

Vėliau jis vyks į Manamą, Abu Dabį, Dohą, Rijadą, Maskatą, Kuveitą ir galbūt Bagdadą.

Daug dėmesio per šią kelionę bus skiriama pastangoms išlaikyti regioninę koaliciją prieš Iraną – JAV sąjungininkų Saudo Arabijos ir Izraelio pagrindinį priešininką.

„Tai koalicija, suprantanti, kad didžiausios grėsmės – terorizmas ir Irano Islamo Respublika – yra dalykai, dėl kurių turėtume dirbti kartu. Telksime visus išteklius – jų ir mūsų – kad pasiektume (šiuos tikslus)“, – sakė M. Pompeo.

Pernai D. Trumpas pasitraukė iš daugiašalės sutarties, sudarytos 2015 metais, per B. Obamos kadenciją, numatančios, kad Iranas turi suvaržyti savo branduolinę programą mainais į skaudžių ekonominių sankcijų atšaukimą.

M. Pompeo ne kartą yra pareiškęs, kad Iranas yra „didžiausias pasaulyje teroro rėmėjas“. Jis atkreipdavo dėmesį į Teherano veiksmus prieš jo politinius oponentus, pasitraukusius į Europą, taip pat teikiamą paramą kovotojų judėjimams, tokiems kaip Libano „Hizbollah“.