Bankas kuria naują investicinės bankininkystės skyrių, kurio tikslas – sutelkti dėmesį į energiją, sritį, kuri SEB reiškia perėjimą nuo iškastinio kuro prie atsinaujinančių energijos šaltinių, tvarių infrastruktūros projektų, elektrifikacijos ir tvarių visuomenių kūrimo, per interviu praėjusį mėnesį pareiškė banko generalinis direktorius Johanas Torgeby.

„Būti ekspertu šioje srityje – didžiulė galimybė, – teigė jis. – Norime mąstyti plačiau ir ne vien sutelkti dėmesį į Šiaurės regioną, bet išnaudoti regioną kaip platformą“.

Energija numatoma kaip svarbi plėtros galimybė Švedijos banko verslo plane 2019–2021 m., į kurį taip pat įeina dėmesys naujoms technologijoms, padidėjęs našumas, didesnis sąnaudų efektyvumas ir konsultacinių paslaugų teikimo skatinimas. Iniciatyvos per ateinančius trejus metus lems papildomas maždaug 2,5 milijardų kronų (280 milijonų dolerių) investicijas.

Perėjimas prie atsinaujinančių energijos šaltinių daro poveikį visiems sektoriams, įskaitant naftos, dujų, laivybos, komunalinių paslaugų, automobilių ir chemijos pramonę.

Investicijos į infrastruktūrą visame pasaulyje per artimiausius tris ar keturis dešimtmečius bus „astronominės“, – tvirtino J. Torgeby.

Nors SEB jau kurį laiką yra vienas didžiausių tokių projektų finansuotojų Šiaurės regione, teikiantis paramą viskam – nuo greitkelių iki ligoninių, šios srities konsultavimo paslaugos dar nebuvo pakankamai išvystytos.

„Matome svarbų svertą, galėdami panaudoti tai, ką turime, santykius, kuriuos turime, kad sukurtume korporacinių finansų ar investicinio banko tipo pasiūlymą energijos srityje“, – teigė J. Torgeby.

Iš pradžių SEB ketina nusamdyti 10 naujų konsultantų „ir duoti projektui metus“, prieš nusprendžiant, ar samdyti daugiau, paaiškino J. Torgeby.

„Mūsų tikslas – įgyti rimtą autoritetą šioje srityje“, – sakė jis.