Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadoje pažymima, kad įstatyme įrašius komiteto siūlomą formuluotę „iš esmės bet kokia kritika, išsakyta Lietuvos valstybės ir jos institucijų atžvilgiu, galėtų būti vertinama kaip informacija skatinanti nepasitikėjimą“.

„Tokiu būdu galimai nepagrįstai būtų ribojama objektyvios kritikos galimybė“, – sako Seimo teisininkai.

Seimo Kultūros komitetas šią savaitę registravo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pasiūlytą pataisų variantą į nacionalinę teisę perkeliant atnaujintą Audiovizualinės žiniasklaidos direktyvą. Žiniasklaidos ekspertai siūlomas pataisas įvertino kaip grėsmę žodžio laisvei.

LRTK projektas siūlo visuomenės informavimo priemonėse drausti skelbti informaciją, kurioje, be kita ko, „bandoma iškraipyti Lietuvos istorinę atmintį, skatinamas nepasitikėjimas ir nepasitenkinimas Lietuvos valstybe ir jos institucijomis, demokratine santvarka, krašto gynyba, siekiama stiprinti tautines ir kultūrines takoskyras, silpninti tautinę tapatybę ir pilietiškumą, silpninti piliečių ryžtą ginti savo valstybę, ar kitaip siekiama daryti prieš Lietuvos nacionalinio saugumo interesus nukreiptą įtaką šalies demokratijos, rinkimų procesams, partinei sistemai“.

Kultūros komiteto registruoti draudimai yra įrašyti Nacionalinėje saugumo strategijoje. Jie ten išvardyti kaip informacinės grėsmės.

Seimo teisininkai siūlo taisyti formuluotę nustatant aiškų kriterijų, atribojantį kritikos skelbimą nuo siekio veikti prieš nacionalinio saugumo interesus, t. y. riboti ne bet kokios informacijos, o nepagrįstos ir klaidinančios prieš Lietuvos nacionalinio saugumo interesus nukreiptos informacijos, kuria skatinamas nepasitikėjimas ir nepasitenkinimas Lietuvos valstybe ir jos institucijomis skleidimą.