1. Dažai

Jei ketinate kažką dažyti ir vežate bagažinėje skardines su vandens pagrindo ar lateksiniais dažais, jokiu būdu nepalikite jų automobilyje per naktį. Daugumos dažų sudėtyje esančios medžiagos labai jautrios temperatūrų kaitai. Šaltyje jos susitraukia, o atšilus staigiai išsiplečia, todėl dažai tampa nebetinkami naudoti. Todėl nenustebkite, jei parsinešę dažus, kuriuos kelias dienas laikėte šaltame automobilyje, pamatysite, kad dažų komponentai atsiskyrė, susidarė plėvelė ar tirštos nuosėdos.

2. Elektroniniai prietaisai

Palikti be priežiūros brangią techniką apskritai nėra išmintinga. Neretai būtent dėl brangių prietaisų vagys įsilaužia į automobilį. Bet net jei nebijote vagysčių, rizikuoti nereikėtų: dauguma šiuolaikinių prietaisų turi ličio jonų baterijas, o šios labai nemėgsta šalčio. Juo labiau, kad anksčiau ar vėliau parsinešite prietaisą į šiltą patalpą, tad temperatūrų svyravimo neišvengsite. Tai prietaisams labai kenkia, netgi gali juos nepataisomai sugadinti.

3. Mineralinis vanduo

Manoma, kad butelis su paprastu mineraliniu vandeniu nėra pavojingas. Tačiau užfiksuota nemažai atvejų, kai toks butelis automobilyje sprogsta. Juk temperatūrai nukritus žemiau nulio 1,5 l talpos butelis su vandeniu užšąla per 40-50 minučių, o šąlantis vanduo, kaip žinome, plečiasi, todėl butelis gali neišlaikyti ir sprogti.

4. Buitinė chemija

Valikliai

Indų plovimo skystį, langų valymo skystį, dezinfekavimo priemones ir miltelius reikia laikyti namuose, o ne automobilio bagažinėje – taip bus saugiau ir jums, ir automobiliui. Praktiškai visose valymo priemonėse yra vandens, o jis, kaip žinome, šaltyje užšąla. Veikiant žemai temperatūrai flakonas paprasčiausiai gali sprogti.

Nors milteliai ir nesprogs, juose beveik visada yra paviršių veikiančių aktyviųjų medžiagų ir polimerų, kurie šaltyje susitraukia, tad priemonė praranda valomąsias savybes.

Beje, pavojinga šaltyje palikti ir aerozolinius balionėlius su plaukų laku ar dažais. Veikiant šalčiui balionėlyje padidėja slėgis, tad jis gali sprogti.

5. Stiklainiai su konservuotomis gėrybėmis


Nepamirškite, kad stiklainiuose su konservuotomis gėrybėmis yra vandens, kuris esant minusinei temperatūrai sušąla. Geriausiu atveju po nakties šaltame automobilyje stiklainis nebebus sandarus ir gėrybės suges, blogiausiu – stiklainis sprogs.

6. Muzikos instrumentai

Atrodytų, kas blogo gali nutikti, jei pamiršome gitarą mašinoje? Žinoma, katastrofos nebus, bet instrumentui tai pakenks. Mediena, iš kurios gaminami instrumentai, netoleruoja šalčio. Šaltyje gali suskilti lakas, stygos išsiderina ir ima trūkinėja. Jei instrumentas jums iš tiesų brangus, pasistenkite nepamiršti jo automobilyje.

7. Vynas, alus ir šampanas

Dauguma žmonių mano, kad alkoholiniai gėrimai, tokie kaip alus, vynas ir šampanas nesušąla, nes juose yra spirito. Tačiau jie klysta. Naktį temperatūrai nukritus žemiau nulio (iki minus 5-6 laipsnių) gėrimai užšals, jų molekulės išsiplės. Nesunku suprasti, koks pavojingas dalykas yra sprogstantis stiklinis butelis. Ypač atsargiai derėtų elgtis su šampanu, nes dėl jo sudėtyje esančių dujų butelio sprogimo rizika išauga kelis kartus.

8. Tabletės


Laimei, vaistai nesprogsta, bet dėl sutrikusio temperatūros režimo jie gali prarasti gydomąsias savybes. Todėl visus būtinus vaistus reikia nešiotis su savimi, o ne palikti per naktį šaltame automobilyje.

9. Kiaušiniai


Ko gero nė neįtarėte, kad žiemą automobilyje negalima palikti kiaušinių. Ne, jie nesprogs, bet praras hermetiškumą. Nuo šalčio lukštas tampa trapus, ima skilinėti, o į kiaušinio vidų patenka mikrobų, kurie gali rimtai pakenkti sveikatai. Net jei ant kiaušinių, kurie ilgai buvo palikti šaltame automobilyje, ir nesimato įtrūkimų, specialistai nerekomenduoja vartoti jų maistui.

10. Akiniai

Šiais laikais dailūs, kokybiški akiniai – gana nepigus aksesuaras, kurį reiktų nešioti dėkle, o ne mėtyti automobilyje. Reguliarus žemos temperatūros poveikis gadina rėmelius.

11. Gazuoti gėrimai

Gazuoti gėrimai

Gazuoti gėrimai skardinėse – atskira tema, jie kelia didelį pavojų automobiliui. Nepalikite jų ilgam automobilio salone nei karštomis, nei šaltomis dienomis. Nuo staigių temperatūros svyravimų skardinė gali sprogti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)