Įtariamasis, kuris gyvena kartu su tėvais, buvo sulaikytas policijai sekmadienį apieškojus šeimos namus vakarinėje Heseno žemėje.

Tačiau įtariamasis nebuvo grąžintas kardomajam kalinimui, nes visiškai bendradarbiauja su tyrimą atliekančiais pareigūnais ir nemanoma, kad jis galėtų pabėgti, sakė Frankfurto prokuratūros interneto nusikaltimų tyrimų skyriaus ZIT atstovas Georgas Ungefukas.

„Kaltinamasis sakė šiuos duomenis paskelbęs, nes jautė apmaudą dėl tam tikrų pareiškimų, kuriuos padarė nukentėjusieji“, – spaudos konferencijoje Vysbadene sakė G. Ungefukas.

Įtariamasis, kuriam dėl jauno amžiaus Vokietijoje taikomi nepilnamečių įstatymai, policijai sakė, kad veikė vienas.

G. Ungefukas pridūrė, kad jaunuolis „aiškiai atgailavo“ dėl pribloškiamo kibernetinio saugumo pažeidimo, paveikusio maždaug tūkstantį Vokietijos politikų, žurnalistų ir garsenybių. Po šio rimto elektroninio įsilaužimo incidento vyriausybė susidūrė su politiniu spaudimu.

Pirmą kartą pavogti duomenys, kuriuos sudarė gyvenamosios vietos adresai, mobiliųjų telefonų numeriai, laiškai, sąskaitos faktūros ir asmens tapatybės dokumentų kopijos, pasirodė gruodžio mėnesį socialiniame tinkle „Twitter“, tačiau praėjusią savaitę jų viešinimas įgavo pagreitį.

Tarp nukentėjusių žmonių yra Vokietijos parlamento žemųjų rūmų ir Europos Parlamento narių, taip pat regioninių ir miestų tarybų deputatų.

Nuo kibernetinės atakos nukentėjo visų Bundestage atstovaujamų politinių jėgų, išskyrus kraštutinių dešiniųjų partiją „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kuri yra didžiausia opozicinė partija parlamente, deputatus.

Toje pačioje spaudos konferencijoje Federalinio policijos biuro (BKA) kibernetinio saugumo vadovas Heiko Loehras nurodė, jog dar per anksti pasakyti, ar įtariamasis veikė iš paskatų, susijusių su simpatijomis kraštutiniams dešiniesiems.

„Dar tiriame jo motyvus ir tai, ar jie galėjo būti nusikalstami arba politiškai motyvuoti“, – sakė H. Loehras ir pridūrė, kad policija taip pat stengiasi patvirtinti, ar įtariamasis tikrai veikė vienas.

Tyrėjai konfiskavo kompiuterių ir kietųjų diskų; toliau įtariamojo namus tikrina ekspertai, sakė G. Ungefukas.

Jis patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad įtariamasis prieš kratą bandė sunaikinti vieną kompiuterį, bet sakė, kad tyrėjai vis tiek galėjo paimti duomenis iš apgadinto įrenginio.