Tyrimas pradėtas praėjusių metų rudenį, įtarimai kol kas niekam nepareikšti, BNS antradienį sakė STT atstovė Renata Endružytė.

Atlikus korupcijos rizikos vertinimą keliose Pasvalio savivaldybės įmonėse nustatyta ir daugiau pažeidimų. Savivaldybė teigia, kad juos turėjo pastebėti nepriklausomi auditoriai. STT nurodo, kad tinkamos kontrolės nevykdė pati savivaldybė.

Dyzeliną pirko be konkurso ir brangiau nei rinkoje

Pasak STT, minėtu laikotarpiu įsigyjant dyzeliną į talpyklas įmonei galėjo būti padaryta beveik 21 tūkst. eurų žala: toks skirtumas apskaičiuotas tarp rinkos kainos ir sumos, už kurią degalus pirko Pasvalio autobusų parkas. Pernai, kai bendrovė atliko pirkimo procedūras, dyzelino antkainis sumažėjo net 5 kartus, palyginti su antkainiu, kuris buvo mokamas dyzeliną perkant be viešųjų pirkimų procedūrų.

Taip pat nustatyta, kad autobusų parkas be viešųjų pirkimų procedūrų sudarė neterminuotą saugos paslaugų sutartį.

Dėl šių aplinkybių STT pradėjo ikiteisminį tyrimą, o bendrovei rekomenduojama įvertinti visas galiojančias sutartis, sudarytas neatlikus viešųjų pirkimų procedūrų, jas nutraukti, prekes, paslaugas ir darbus įsigyti teisės aktų nustatyta tvarka.

Korupcijos rizikos analizėje nurodoma, kad iš viso Pasvalio autobusų parkas per dvejus metus įsigijo prekių už 601,9 tūkst. eurų.

Analizė buvo atliekama ir kitose Pasvalio rajono savivaldybės kontroliuojamose bendrovėse: tirti ir „Pasvalio butų ūkio“ viešieji pirkimai bei „Pasvalio vandenų“ paramos teikimas. Jose taip pat rasta pažeidimų, susijusių su viešųjų pirkimų vykdymu.

Analizės metu nustatyta, kad visos trys bendrovės nepakankamai viešina savo veiklą, neišvengia interesų konfliktų, o Pasvalio rajono savivaldybė neužtikrina jai pavestos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo kontrolės.

Analizuojant korupcijos prevencijos požiūriu „Pasvalio vandenų“ veiklą pastebėta, kad įmonėje nenustatomos maksimalios leidžiamos paramai skiriamų lėšų ribos. Dėl to per penkerius metus beveik 34 tūkst. eurų buvo viršyta pelno dalis, galima panaudoti metinėms išmokoms valdybos ir stebėtojų tarybos nariams, darbuotojų premijoms, paramai.

„Pasvalio vandenys“ paramą dalino turėdami 419,4 tūkst. litų (121,4 tūkst. eurų) kreditinį įsipareigojimą ir už pradelstą jo įvykdymą bendrovei nuo 2010 metų skaičiuojamos 5 proc. metinės palūkanos, kurios sudaro daugiau kaip 6 tūkst. eurų už kiekvienus pradelstus metus.

STT rekomendavo tvirtinant „Pasvalio vandenų“ finansinių ataskaitų rinkinius numatyti paramai skiriamų lėšų sumą vadovaujantis Akcinių bendrovių įstatymo reikalavimais.

Pasvalio autobusų parko direktorius Gintautas Matijošaitis BNS nekomentavo, kodėl bendrovė nevykdė viešųjų pirkimų. Taip pat nevertino, ar mano, jog buvo padaryti kokie nors pažeidimai.

„Nei pripažįstu, nei ne. Vyksta tyrimas, kai pasibaigs, tada žiūrėsime“, – paklaustas, ar pripažįsta, jog bendrovėje buvo pažeidimų, sakė jis.

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Užuotas BNS sakė, kad autobusų parko direktorius situaciją aiškino skuba, neapsižiūrėjimu, netikėtais gedimais.

Savivaldybės administracijos direktorius tokius paaiškinimus vadino nepateisinamais.

Savivaldybė trūkumų neieškojo

Pasak jo, savivaldybei STT tikrintų bendrovių veikla įtarimų nekėlė, nes buvo pasitikima kasmet atliekamu nepriklausomu auditu.

„Kiekvienais metais būdavo samdomos audito įmonės, kurios atlikinėjo nepriklausomus auditus ir tos išvados visad būdavo normalios, niekam neužkliuvo“, – sakė jis.

R. Užuotas stebėjosi, kad nei 2015-2016 metais Pasvalio autobusų parką auditavusi bendrovė „Audata“, nei bendrovė „Analitika“, šį darbą perėmusi 2017-2018 metais, problemų nenustatė.

Tačiau STT savo ataskaitoje teigia, kad 2016 metų audito ataskaitoje buvo konstatuojama galimai neefektyvi Pasvalio autobusų parko veikla, tačiau Pasvalio rajono savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba bendrovės auditų 2015 – 2018 metais neatlikinėjo.

Tarpusavyje susijusios ir minimas savivaldybės įmones auditavusios bendrovės. Registrų centro duomenimis, „Audatos“ įgaliotas asmuo Vladimiras Davydovas anksčiau turėjo „Analitikos“ akcijų, pastaroji bendrovė iki šiol tebėra registruota V. Davydovo adresu Vilniuje.

Iš savivaldybės tarybai teiktų dokumentų matyti, kad „Audata“ 2017-2018 metais tikrino ir „Pasvalio vandenis“ bei „Pasvalio butų ūkį“. Tačiau 2018 metų spalį šie auditoriai informavo nebeatitinkantys Finansinių ataskaitų audito įstatymo reikalavimų ir auditų atlikti negalės. Dėl to Pasvalio rajono savivaldybei teko ieškoti naujų auditorių.

Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnyba „Audatai“ prieš kelerius metus buvo paskyrusi drausminę nuobaudą už netinkamą užduočių vykdymo kontrolę audituojant kitą įmonę.

Tarybai teikti sprendimų projektai rodo, kad auditoriai bendrovėms buvo parenkami apklausų būdu.

2017 metais savivaldybei teiktame sprendimo projekte nurodoma, jog „Pasvalio vandenims“ renkant auditorių apklausos būdu gauti trys pasiūlymai, iš kurių du – „Audatos“ ir „Analitikos“.

Abi šios bendrovės dalyvavo ir „Pasvalio butų ūkio“ auditorių apklausoje, kur gauti keturi pasiūlymai atlikti auditus.

Pasvalio autobusų parko auditoriai „Analitika“ 2017 metais taip pat buvo išrinkti apklausos būdu iš trijų bendrovių pagal mažiausią kainą pateikusį pasiūlymą.

Pasvalio savivaldybės administracijos direktorius teigė, kad po STT išvadų tikrinti bendroves imsis ir savivaldybė.

„Po patikrinimo jau viskas įsivažiavo ir yra taip, kaip turėtų būti. Aišku, bus jau ir mūsų dėmesys: mes turime ir savo priemones, kaip patikrinti, specialistus. Tikrinsime“, – sakė R. Užuotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)