J. Rojaka: nuolat ieškokite naujų galimybių

Daugiau nei du dešimtmečius dirbusi finansų srityje, o šiuo metu pasirinkusi viešąjį sektorių, ekonomistė Jekaterina Rojaka teigia: svarbiausia investicija – į savo žinias bei save patį, nes asmeninis tobulėjimas susijęs ne tik su profesine sėkme, bet ir su didesne finansine gerove. J. Rojakos teigimu, saviugda turėtų būti kaip kasdienė duona.

„Tai, kad mūsų darbdaviai į darbuotojus investuoja per mažai, yra atskira tema. Bet ir mes patys į save, galimybes uždirbti daugiau investuojame per mažai. Tik apie 6 proc. lietuvių per paskutinį mėnesį dalyvavo mokymuose. Nors Šiaurės valstybėse šis rodiklis siekia 28 proc., o kai kuriose atskirose valstybėse – iki 32 proc.“, – pabrėžia J. Rojaka.

Ji sutinka, kad mūsų darbo užmokestis, palyginti su darbo laiku, nėra pakankamas, be to, lietuviai apskritai yra darbšti tauta – mes dirbame 62 dienomis (dviem mėnesiais) daugiau nei vidutinis vokietis. Taigi, kaip pastebi J. Rojaka, vertėtų neprisirišti prie darbdavio ir nuolat ieškoti naujų galimybių.

„Galbūt tai drąsus patarimas, bet dabartinėmis sąlygomis tai puikiai veikia – darbdaviai nuolat ieško gerų darbuotojų. O jeigu nesijaučiate geru darbuotoju, reikia kažką daryti, kad juo taptumėte, pavyzdžiui, prisiimti daugiau atsakomybės, nes ją lydi ir finansinis atpildas“, – teigia ekonomistė.

Mokykitės taupyti

Nors asmeninis tobulėjimas ir taupymas turi užimti svarbią vietą kiekvieno žmogaus gyvenime, Lietuvoje kol kas yra kitaip. Žmonės linkę labiau išlaidauti nei galvoti apie saugią finansinę ateitį. J. Rojaka pabrėžia, kad turime išmokti elgtis su pinigais: „Taupyti reikia ir ateičiai, juodai dienai – neduok Dieve, netektum darbo ar susirgtum. Tam reikia turėti finansinę pagalvę. Reikia galvoti ir apie vaikų mokslus, ir senatvę.“

Be abejo, sutinka ekonomistė, pradėti taupyti nuo nulio labai sunku, be to, jei neturi įpročio taupyti, staiga pradėti kaupti lėšas prilygsta mėginimui mesti rūkyti ar imti laikytis dietos.

„Pradėti taupyti nuo rytojaus neįmanoma. Reikia planuoti, išsikelti pagrindinį tikslą, kam taupai: ar nori saugesnės senatvės, ar kelionės, naujo automobilio, ar visko. Reikia peržiūrėti savo pirkinius – ką galime ir ko negalime sau leisti. Reikia peržiūrėti išlaidas, nevengti akcijų“, – pataria J. Rojaka.

Sumanumas ir racionalumas gyvenime praverčia visais atvejais, juolab kad daugumai žmonių nepavyksta racionaliai leisti pinigų. Tad ekonomistė dar kartą pabrėžia – niekas nepadės, jei patys netapsime racionaliais pirkėjais (lietuviai didžiausią savo biudžeto dalį vis dar atiduoda maistui, degalams ir vaistams).

„Tarkim, mes daug mažiau pinigų skiriame geresniam automobiliui negu benzinui – važinėjame senesniu automobiliu, kuris vartoja daug daugiau benzino. O mūsų benzino akcizai yra gana aukšti, tad išleidžiame degalams gerokai daugiau negu vidutinis europietis. Be to, mes daug rečiau naudojamės visuomeniniu transportu“, – pastebi J. Rojaka.

Antra, priduria ji, daug išleidžiam sveikatai – jei galvojame apie senatvę, tai paprastai apie tam tikrus priedus prie pensijos, nors geriausia investicija į senatvę – sveikata: „Kad ir kokia reforma būtų, sveikatai ir senatvei turėtume skirti daug lėšų. Juk gyvenimo trukmė ilgėja, todėl racionalus ir atsakingas požiūris bei elgesys – gera investicija į ateitį.“

Kaip išvengti asmeninės „ekonomikos krizės“?

J. Rojaka pasakoja, kad pinigai ją domino nuo pat mažens, o taupyti ji išmoko šeimoje. Nuo mažų dienų tėvų formuotas požiūris į išlaidas nenuėjo veltui. Šiuo metu J. Rojaka – trijų vaikų mama ir savo mažuosius jau dabar pažindina su finansais.

Pasak ekonomistės, nors ne kiekvienam vaikui pinigai aktualūs, bet diegti jiems finansinio raštingumo žinias suprantamais būdais turime kuo anksčiau.

Kadangi vis dažniau pasigirsta kalbų apie artėjančią ekonomikos krizę, artėja sumišimas ir nežinia. Pasak J. Rojakos, kiekvienas visada turi būti pasiruošęs finansiniams sunkumams. O svarbiausi patarimai, pabrėžia ji, yra keli.

Pirma – netapkite vartojimo auka. Antra, žinokite, kad geriausių darbuotojų neatleidžia. Trečia, sudarykite pagrindinių pirkinių 2109 m. sąrašą ir taupymo planą. Ir galiausiai – pabandykite atsikratyti grynųjų pinigų, nes dažniausiai neatsekate, kur juos išleidžiate.

Vladas Lašas

V. Lašas: vis dar mokausi iš pranašesnių ir daugiau pasiekusių

Verslininkas ir įvairių iniciatyvų skleidėjas Vladas Lašas taip pat kalba apie asmens tobulėjimą ir investavimą į save. Jaunystėje jis negalvojo apie verslą, bet, baigęs technikos mokslų doktorantūros studijas, išvyko į Ameriką, kur ir kilo sėkmingo verslo idėja.

„Pirma kelionė į Ameriką buvo su kuprine ne tik skaityti pranešimo konferencijoje, bet ir pasižiūrėti, kaip ta šalis atrodo. Kadangi nebuvo pinigų tradiciškai keliauti, radau kitą būdą, kaip pervažiuoti visą Ameriką, – pervariau kitiems mašinas. Tokios buvo verslo užuomazgos – pavyko prikalbinti draugus ir taip prieš 27 metus sukūrėme trijų šeimų verslą“, – prisimena V. Lašas.

Verslininkas tikina, kad pats dar vis mokosi iš pranašesnių, daugiau pasiekusių kolegų ir lyderių. Taip esą kaupiamas patirčių ir žinių bagažas, kurį vėliau V. Lašas panaudoja valdydamas savo įmones. Šiandien jis vadovauja kartu su bendraturčiais kelioms technologijų įmonėms, kita jo veikla – nuo kosmoso iki elektromobilių. Beje, jis buvo vienas pirmųjų verslininkų, paprašiusių savo darbuotojų patiems pasiskirti sau atlyginimą.

Ieškant sėkmės, vienos taisyklės nepakaks

Kalbėdamas apie asmeninius finansus, akademikas prisipažįsta, kad savo vaikus elgtis su pinigais mokė nuo vaikystės, pažindino ir su verslo esme, nes tik taip jauniems žmonėms galima išugdyti įgūdžius dirbti komandoje ir prisiimti atsakomybę.

„Nuo pat mažų dienų žiūri, kad vaikai išmoktų daryti rizikingus ir pavojingus dalykus. Specialiai leidi dvejų metų vaikui nukristi nuo sofos ant kilimo, kad jisai užsigautų ir žinotų, jog pats atsakingas. Visą laiką tėvai nevaikščios iš paskos ir neapsaugos. Vyresniam duoti lyginti drabužius, kad jisai žinotų, kas būtų, jei nudegtų ranką (taigi reikia pasiruošti vandens). Reikia vaikus ruošti suaugusiųjų gyvenimui“, – svarsto V. Lašas.

Paklaustas, kokia yra sėkmės paslaptis, V. Lašas sako, kad vienos taisyklės nėra, o esmių esmė – investuoti į save ir nuolat lavėti.

Parengė Jurgita Jasiūnienė.