Badranas Ciya Kurdas pirmadienį naujienų agentūrai AP iš Šiaurės Sirijos sakė, kad kurdai nebuvo informuoti apie jokį JAV pozicijos pasikeitimą ir nežino, ką galėtų reikšti naujausi JAV patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Johno Boltono komentarai.

„Mums nebuvo oficialiai ar tiesiogiai pranešta; viskas, ką girdėjome, tebuvo žiniasklaidos pareiškimai“, – sakė jis.

J. Boltonas sekmadienį lankydamasis Izraelyje sakė, kad JAV kariai nepaliks Sirijos šiaurės rytų regiono, kol bus įveikti „Islamo valstybės“ (IS) kovotojai ir bus apsaugoti amerikiečių sąjungininkai kurdų kovotojai. Atrodo, kad šiais komentarais stabdomas JAV karių išvedimas, apie kurį D. Trumpas netikėtai paskelbė praėjusį mėnesį. Iš pradžių tikėtasi, kad amerikiečių pajėgos bus išvestos per kelias savaites.

Nors J. Boltonas sakė, kad šiuo metu jokio išvedimo tvarkaraščio nėra, D. Trumpas pakartojo savo įsipareigojimą išvesti JAV karius, nors ir teigė „niekada nesakęs, kad padarysime tai greitai“.

D. Trumpas pridūrė, kad pajėgos bus visiškai išvestos tik tada, kai „ISIS („Islamo valstybės“) nebeliks“.

Gruodžio 19 dieną skelbdamas apie JAV pajėgų išvedimą, D. Trumpas sakė, kad JAV pajėgos „laimėjo prieš ISIS Sirijoje“.

JAV pozicijos kaitaliojimas kelia nerimą kurdams, kurie buvo vieninteliai Amerikos partneriai Sirijoje kovojant su IS. Sąjungininkai kritikavo D. Trumpo praėjusio mėnesio sprendimą, dėl kurio atsistatydino JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas.

Sprendimas taip pat privertė nuogąstauti, kad tokiu būdu bus sudarytos sąlygos Turkijai pradėti puolimą prieš kurdų kovotojus. Turkija Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) laiko teroristine organizacija, susijusia su sukilimu Turkijos teritorijoje.

J. Boltonas pirmadienį turi atvykti į Turkiją derėtis su vyriausybės pareigūnais. Jį lydės JAV štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Josephas Dunfordas.

Pasak J. Boltono, JAV nori, kad jų sąjungininkai kurdai Sirijoje būtų apsaugoti nuo bet kokio planuojamo Turkijos puolimo. Šis perspėjimas turi būti perduotas Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui.

B. Ciya Kurdas sakė, jog J. Boltonas savo komentarais pripažino, kad Turkija žudo kurdus, ir nori garantijų, kad to nebus.

„Turkija kelia didesnę grėsmę kurdų egzistavimui nei „Daesh“ („Islamo valstybė“) ir visos tarptautinės teroristinės organizacijos“, – sakė jis.