Automatiškai į kaupimą įtraukti visi tie, kurie sausio 2 dieną arba turėjo darbą, arba vykdė savarankišką veiklą, gyvena Lietuvoje ir yra jaunesni nei 40 metų bei prieš tai nedalyvavo kaupime. Tokių asmenų yra apie 130 tūkstančių.

Prisijungę prie savo „Sodros“ paskyros iš pradžių galite matyti užrašą, kad nedalyvaujate papildomame kaupime, tačiau informaciją apie tai, kuriai bendrovei esate priskirtas, rasite skiltyje Žinutės.

Į kaupimą taip pat įtraukiami tėvai, kurie šiuo metu yra motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogose. Bei tie gyventojai, kurie dalyvavimą sustabdė 2013 m. nepriklausomai nuo jų amžiaus. Pastarųjų yra 20 tūkstančių gyventojų.

Sodros pranešimas apie priskirtą pensijų kaupimo bendrovę

„Savarankiškai dirbantys asmenys, jei jie sausio 2 dieną turėjo neuždarytą individualią veiklą, yra įtraukti. Jei jie dar sausio mėnesį nieko neveikia ir pajamų neturi, bet turi atsidarę kažkada individualią veiklą išsiėmę ir jos neuždarę, jiems mažiau nei 40 metų, tai jie automatiškai įtraukiami į tą sąrašą, kuris paskirstomas palei bendroves.

Ir dar yra tie asmenys, kurie sustabdė įmokų mokėjimą 2013 metais. Kiek bendravome, jie turi supratimą, kad jie nedalyvavo, ypač jei tas vyresnis asmuo nei 40 metų. Tai reiškia, kad jo įmokos, jei jis nepareikš kitokios valios, bus atnaujintos į tą fondą ir į tą pačią bendrovę su kuria jis buvo iki šiol pasirašęs sutartį.

Šiems asmenims, kurie galvoja, kad lyg ir dalyvavo kažkada, nepamena, irgi visai sveika pasitikrinti „Sodros“ asmeninėje paskyroje, nes ten suteikiama informacija apie statusą, kaip jis kaupia ir ten yra nurodyta bendrovė, kurioje kaupia“, – konferencijoje kalbėjo „Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė.

Priskyrus pensijų kaupimo bendrovei, asmuo taip pat priskiriamas ir vienam iš fondų – šis visiems paskiriamas pagal amžių. Priklausomai nuo amžiaus skiriasi rizikingumo laipsnis, kaip į fondus pervedami pinigai yra investuojami.

Ji primena, kad gyventojai įtraukti į kaupimą turi laiko nuspręsti, kokį sprendimą priimti, nes įmokų pervedimai nuo pajamų į priskirtą bendrovę prasidės tik nuo liepos mėnesio. Tad sprendimą reikėtų priimti iki birželio 30 dienos.

Apie priskirtą pensijų kaupimo bendrovę „Sodra“ informuos ir elektroniniais laiškais. O pačios pensijų kaupimo bendrovės šiuo metu jiems priskirtų dalyvių nemato, juos sužinos tik liepos mėnesį, kai bus pradedamos skaičiuoti pirmosios įmokos.

Į kaupimą įtrauktas asmuo turi kelis pasirinkimo variantus. Pirmiausia, jis gali toje pačioje savo „Sodros“ paskyroje nurodyti, kad kaupti nenori. Tuomet po trijų metų jis vėl bus automatiškai įtrauktas į sistemą, jeigu jam tuo metu bus mažiau nei 40 metų ir bus dirbantysis. Iš viso taip į sistemą bus įtraukiama tris kartus su galimybe visus tris kartus atsisakyti.

Jei įtrauktas asmuo nori dalyvauti II pensijų pakopoje, jam atsiranda dar keli pasirikimo variantai. Jis gali pasitikrinti, kuriai iš penkių pensijų kaupimo bendrovių yra priskirtas („Aviva“, „INVL Asset Management“, „Swedbank“, „Luminor“, SEB), tuomet jei yra nepatenkintas priskirta bendrove gali kreiptis į kitą ir su ja sudaryti sutartį. Su kai kuriomis bendrovėmis tai bus galima padaryti internetu.

Tuomet laukia apsisprendimas ir dėl kaupimo dydžio. Kadangi asmuo prieš tai nekaupė, tai įtraukiant į sistemą numatyta, kad jis kaups ne pilnu pajėgumu. Tai yra, kasmet jo kaupimas augs. 2019 m. mokama 1,8 proc. įmoka nuo atlyginimo + 0,3 proc. įmoka perveda valstybė nuo vidutinio šalies užmokesčio iš valstybės biudžeto, 2020 m. atitinkamai 2,1 + 0,6 proc., 2021 m. 2,4+0,9 proc., 2022 – 2,7+1,2 proc., 2022 m. ir vėliau – 3+1,5 proc.

Tačiau, jei norima iš karto kaupti pilnu pajėgumu – 3+1,5 proc. – reikėtų susisiekti su savo pensijų kaupimo bendrove.

Pirmadienį „Sodra“ taip pat pristatė oficialią prognozuojamos pensijos skaičiuoklę. Viliamasi, kad žmonės pasiskaičiavę kokio dydžio pensijos ateityje gali tikėtis, lengviau priims sprendimą, ar ryžtis kaupti papildomai II pensijų pakopoje, ar ne. Skaičiuoklę galite rasti čia. Joje didžioji dalis duomenų jau bus suvesti automatiškai, jei naudositės prisijungę per asmeninę „Sodros“ paskyrą.

Apsispręsti dėl kaupimo gali padėti ir „Sodros“ sukurtas virtualus patarėjas (DĖMESIO: ant kai kurių mobiliųjų įrenginių gali neveikti):
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)