Praėjusių metų pabaigoje pasirodžiusi tik suaugusiems skirta knyga „Pravieniškių mafija“ iš karto sulaukė skaitytojų dėmesio – tapo perkamiausia visuose šalies knygynuose. Leidykla „Baltos lankos“ ją iš karto išleido betselerio tiražu – 8 tūkst. egzempliorių (paprastai knygos Lietuvoje leidžiamos apie 2 tūkst. egz.).

„Mes iš pat pradžių jautėme, kad temos, kurios yra aprašomos knygoje „Pravieniškių mafija“, ir kurioms ilgą laiką nei valdžia, nei visuomenė neskyrė didelio dėmesio, domina skaitytojus, – kalbėdama apie didelio populiarumo sulaukusią knygą sakė DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė. – Labai vertiname, kad žmonės skaito šią knygą ir tikimės, jog joje atskleistos liūdnos istorijos mūsų valstybės pareigūnus pastūmės kuo greičiau imtis radikalių permainų kalėjimų sistemoje, o naudą ateityje pajus visa mūsų visuomenė.“

Pasak DELFI vyriausiosios redaktorės, sausio 22 d. nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus surengtas knygos „Pravieniškių mafija“ pristatymas. Jis nebus tradicinis – pirmą kartą viešai bus parodytas dokumentinis filmas „Pravieniškių mafija“. Jį sukūręs D. Sinkevičius sako, kad tai bus savotiškas knygos tęsinys.

„Tai – ypatingas projektas, kuriuo žmonėms suteiksime dar didesnę galimybę pažvelgti į tai, kas daugybę metų vyko ir tebevyksta įkalinimo įstaigose“, – sakė D. Sinkevičius.

Knygą taip pat planuojama pristatyti tradicinėje vasario pabaigoje Vilniuje vykstančioje „Knygų mugėje“.

„Pravieniškių mafiją“ parašęs D. Sinkevičius sako, kad knygoje aprašo tikrovę, kurios daugelis nenorėtų matyti: joje ne tik pateikiami necenzūruoti Pravieniškių pataisos namų „bachūrų“, „dūchų“ ir „gaidžių“ liudijimai apie kruviną kovą dėl autoriteto, kalinių luošinimus, prekybą narkotikais, draugystę su pareigūnais, santykius su pramogų pasaulio atstovėmis, bet ir atskleidžiami nuo visuomenės nuslėpti nusikaltimai.

„Ši knyga – tik suaugusiems ir tik stiprių nervų žmonėms, nes aprašytos istorijos – viena už kitą baisesnės, – sako knygos autorius. – Bet tikiu, kad knygą perskaitę nuteistųjų artimieji taip pat suras atsakymų į klausimus, kurie juos kamuodavo. Tačiau tai nebus malonūs atsakymai.“

„Ši knyga įtraukia taip, kad net ir padėjęs ją nebegali nustoti galvojęs, ką perskaitei, – sakė DELFI vyriausioji redaktorė R. Lukaitytė-Vnarauskienė. – Dar labiau sukrečia, kad aprašomi įvykiai ir herojai yra tikri ir jie yra visai šalia mūsų. Ir dauguma jų – visiškai jauni vaikinai, už grotų patekę pirmą kartą ir dar būdami nepilnamečiais.“

360 puslapių D. Sinkevičiaus knygoje „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ pateikiamos iki šiol niekur neskelbtos garsių kalinių išpažintys – šie prabilo ne tik apie tai, kaip jų gyvenimą paveikė „Pravieniškių mafijos“ skandalas, bet ir atskleidė, kodėl įvykdė baisius nusikaltimus, dėl kurių yra įkalinti.

Apie tai, ką patiria prižiūrėdami pavojingus nusikaltėlius, pasakojo ir pataisos namų darbuotojai, kurie dėl to sulaukė nemalonumų.

Knygoje taip pat publikuojamos istorijos apie pramogų pasaulio atstoves ir jų mylimuosius, kurie dėl valdžios zonoje net buvo pasiryžę įvykdyti pačius sunkiausius nusikaltimus, o pataisos namų vadovybė pavojingų nusikaltėlių daromus nusikaltimus dangstė – tuo metu, kai buvo terorizuojami ir net žudomi nuteistieji, netvarka įkalinimo įstaigoje buvo slepiama prisidengiant vienu itin garsiu televizijos dainų projektu.

„Pravieniškių mafija“ – daugiau kaip šešerius metus pataisos namuose veikęs itin pavojingas nusikalstamas susivienijimas, kurį sudarė teisėsaugai gerai žinomi organizuotoms nusikalstamoms grupuotėms priklausantys asmenys. Pagal kriminalinio pasaulio subkultūros elgesio taisykles gyvenantys grupuotės nariai zonoje perėmė valdžią – jiems pakluso ne tik kiti kaliniai, bet ir pataisos namų darbuotojai.

Pasakodamas šiurpą keliančius įvykius pataisos namuose, autorius nevengia kritikos teisėsaugos pareigūnams, kurie metų metus nesugebėjo sutramdyti zonai vadovavusių nusikaltėlių, ir atskleidžia, kokį pragarą turi ištverti pirmą kartą už grotų patekę nuteistieji, ką jie išgyvena išėję į laisvę.

Knygą „Pravieniškių mafija“ galima įsigyti knygynuose, prekybos centruose ir internetu – knygynai ją siunčia ir į užsienį.