Kaip skelbiama pranešime spaudai, neseniai paskelbti Lietuvos energijos išteklių biržos „Baltpool“ duomenys rodo, kad per praėjusių metų lapkritį vėjo jėgainės šalyje pagamino beveik 81 GWh elektros energijos. Tai yra mažiau nei spalį, tačiau vis tiek leido gamybos rezultatui perkopti simbolinę 1 TWh kartelę ir pasiekti 1,02 TWh.

Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius Aistis Radavičius pastebi, kad praėjusiais metais Lietuvoje vyravę vėjai buvo itin nepastovūs, ši tendencija laikėsi ir paskutinį metų ketvirtį. Kaip rodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenys, spalį didžiausias vėjo greitis šalyje siekė 14–20 m/s, o pajūryje 21–24 m/s. Tuo metu lapkritį didžiausias greitis tebuvo 11–14 m/s, vietomis 15–16 m/s, o pajūryje 17–18 m/s.

„Praėjusiais metais Lietuvoje vyravę vėjai buvo itin nepastovūs. Matome, kad ši tendencija išsilaikė ir paskutinįjį metų ketvirtį, o tai turėjo įtakos ir gamybos rezultatams. Visgi, jų svyravimai yra įprastas reiškinys vėjo energetikoje – priklausomai nuo meteorologinių sąlygų skirtingais metais jie gali keistis net keliomis dešimtimis procentų į didesnę ar mažesnę pusę“, – sako A. Radavičius.

Asociacija prognozuoja, kad suskaičiavus gruodžio rezultatą bendras 2018 m. gamybos rezultatas turėtų viršyti 1,1 TWh.

Lietuvoje šiuo metu veikia 23 vėjo jėgainių parkai, jų galia kartu sudėjus siekia 480 MW. Kartu su mažosiomis vėjo elektrinėmis iš viso instaliuota 539 MW galios elektrinių.