„Tokių įtraukiamų gyventojų, kurie yra nuo 18 iki 40 metų amžiaus, ir sausio 2 d. Lietuvoje turėjo darbą arba užsiėmė savarankiška veikla, priskaičiavome daugiau nei 130 tūkst. Įtraukiami ir dar 21 tūkst. gyventojų, kurie kaupimą buvo sustabdę 2013 m. Jie įtraukiami nepriklausomai nuo amžiaus ir lieka toje pačioje kaupimo bendrovėje, kurioje sustabdė kaupimą“, - teigia S. Jarmalis.

Apie įtraukimą į kaupimą ir priskirtą kaupimo bendrovę visus šiuos gyventojus „Sodra“ žada informuoti asmeniškai kitą savaitę per asmeninę „Sodros“ paskyrą gyventojui bei elektroniniais laiškais, jeigu jie yra nurodę el. pašto adresą „Sodros“ paskyroje.

S. Jarmalis pabrėžė, kad visi šie 150 tūkst. gyventojų kaupime pradės dalyvauti ir įmokas mokėti nuo liepos. Tad jie turi laiko pagalvoti, priimti sprendimą.

„Jeigu viskas jiems tinkama - nieko daryti nereikia. Jeigu netinkama kaupimo bendrovė, gyventojai gali patys pasirinkti kitą bendrovę iškart, gali pradėti mokėti įmokas iškart pasirinktoje bendrovėje“, - komentare Eltai teigia „Sodros“ atstovas.

Pačios kaupimo bendrovės apie jiems priskirtus dalyvius sužinos tik liepą, kai šie taps dalyviais.

„Sodros“ pateiktais duomenimis, iki šiol pensijų kaupime dalyvavo 640 tūkst. gyventojų, kurie mokėjo įmokas nuo savo darbo užmokesčio iki šiol (2+2+2) ir 670 tūkst. tokių, kurie į pensijų fondus pervedė tik „Sodros“ įmokų dalį ir savo įmokomis nuo darbo užmokesčio neprisidėjo. Tad iš viso kaupiančiųjų bus beveik 1,5 milijono.

Kol kas tikslių duomenų, kiek gyventojų jau pateikė prašymus atsisakyti pensijų kaupimo, „Sodra“ neturi, juos žada pateikti kitą savaitę.

ELTA primena, kad nuo Naujųjų metų visi dalyvaujantys pensijų kaupimo sistemoje mokės įmokas nuo savo darbo užmokesčio, o nenorintieji dalyvauti sistemoje turi teisę per pusę metų kaupimo atsisakyti. Gyventojai, kurie iki šiol kaupime nedalyvavo ir yra jaunesni nei 40 metų, automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimą, jeigu jie sausio 2 dieną buvo Lietuvos gyventojai, turintys darbą ar vykdantys bet kurią savarankišką veiklą. Į kaupimą taip pat įtraukiami tie gyventojai, kurie dalyvavimą kaupime sustabdė 2013 m. nepriklausomai nuo jų amžiaus. Į kaupimą įtraukti gyventojai gali atsisakyti dalyvauti kaupime iki birželio 30 d. pateikę atitinkamą prašymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)