Tuo metu šią dieną Taline sutikusi Julija pripažįsta bijojusi ten vykti, mat girdėjo kalbų, kad Estija tapo gana brangia šalimi. Tačiau, kadangi jos bendrakeleivė turėjo pažįstamų sostinėje ir merginos turėjo kur apsigyventi nemokamai – nusprendė surizikuoti.

Po kelionės ji juokiasi: „Jeigu esate pripratę prie Vilniaus kainų, tuomet Talinas irgi nebus toks jau baisus.“

Užsienyje Naujuosius metus sutikę lietuviai dalinasi savo istorijomis ir kiek jiems pavyko išleisti.

Vietą nakvynei rado sunkiai

Rimas su trim draugais nusprendė sutikti Naujuosius Varšuvoje. Vaikinas pripažįsta norėjęs ištrūkti iš įprastų lietuviškų vakarėlių namuose, o nuomos kainos Nidoje ar kokiuose Druskininkuose badė akis.

Tačiau prieš du mėnesius bandęs užsirezervuoti vietą nakvynei Varšuvoje, suprato, kad tai nebus taip paprasta.
Varšuva

„Per „Airbnb“ rezervavome net 3 butus ir visus mums atšaukė. Galiausia pavyko užsirezervuoti tik per „Booking.com“. Už tris naktis dviejų kambarių apartamentuose pačiame Varšuvos centre užmokėjome 612 eurų. Net neabejoju, kad galėjome rasti kažką pigiau, bet daugiau nebenorėjome pagalvoti apie paieškas“, – pasakoja jis.

Iki Varšuvos visa kompanija vyko automobiliu. Po kelionės Rimas paskaičiavo, kad kiekvienam viso labo tai atsiėjo po 20 eurų.

Tačiau labiausia Lenkijos sostinėje džiugino kainos kavinėse ir restoranuose.

„Valgėme geruose restoranuose, nesakau, kad pačiuose prabangiausiuose, bet tikrai geruose ir vidutiniškai sumokėdavome už sriubą, patiekalą, gėrimą apie 15 eurų žmogui.

Pavyzdžiui, draugė valgė steiką, kuris kainavo 13 eurų, ir sakė, kad tai geriausias steikas, kokį valgė. Tai yra juokinga kaina, kai kažkur Alytuje kartą už steiką paklojo apie 30 eurų.

Pačiame senamiestyje valgėme tradicinių patiekalų restorane, kur už upėtakį sumokėjau vos 7 eurus. Tai tikrai nėra brangu, o alkoholis ten stipriai pigesnis. Tarkime, alaus bokalas kainuoja iki 3 eurų. Sakyčiau, kad viskas yra kokiu trečdaliu pigiau negu Lietuvoje“, – reziumuoja.

Naujieji be fejerverkų

Pačių Naujųjų metų naktį kompanija sutiko išsinuomotuose apartamentuose.

Rimas juokiasi, kad šventinį stalą keturiems, įskaičiuojant ir alkoholį, pavyko surengti vos už 50 eurų: „Mišrainių nedarėme, pasigaminome įvairių užkandžių, sumuštinių. Buvome užsukę į parduotuvę tai 250 g rūkytos lašišos filė kainavo 20 zlotų – apie 5 eurus. Man atrodo pigu, nes Lietuvoje 120 g pakelis kainuoja apie 4 eurus.“

Vis dėlto ne viskas Naujųjų naktį ėjo kaip iš pypkės. Artėjant dvyliktai, Rimas su draugais išsiruošė į lauką, tikėjosi pamatyti fejerverkus, tačiau jų beveik nebuvo.
Varšuva, Lenkija

„Iš pradžių nesupratome, kas negerai, pagalvojome, kad gal blogoje vietoje stovime, tačiau paskui išsiaiškinome, kad valdžia neberengia didelio saliutų šou, kad negąsdintų vietos gyvūnų, taigi fejerverkus šaudė tik pavieniai žmonės“, – juokiasi jis.

Rimas paskaičiavo, kad iš viso kelionė vienam žmogui su nakvyne, maistu ir pramogom atsiėjo po 300 eurų.

„Kai žiūrėdavome į zlotus – viskas atrodė labai brangu ir baisu, bet kai padalindavome iš 4, tai suprasdavome, kad dažnai mokame centus“, – nestokoja geros nuotaikos.

Vilniečių Talino kainos nenustebins

Sutikti naujuosius su drauge Taline nusprendusi Julija sakė sulaukusi ne vieno komentaro, kaip ten brangu. Tačiau kadangi apsistojo pas draugus ir nereikėjo mokėti už nakvynę, nusprendė surizikuoti.

„Kelionė visą naktį autobusu buvo varginanti, todėl atvykusios anksti ryte iškart nusprendėme prabusti su rytiniu kavos puodeliu. Aš labai mėgstu gerti Latte kavą, todėl jos kaina iš pradžių sukėlė kartėlį – dažniausiai ji visur kainuodavo apie 3,5 euro. Tačiau kartą pusryčiaudamos radome ir malonią alternatyvą – kavą iš termosų. Ji tekainavo 2 eurus už puodelį“, – prisimena ji.

Taline draugės praleido keturias dienas, per kurias daugiausia laiko skyrė miesto tyrinėjimui, lankėsi restoranuose.

„Pirmenybę teikėme geram ir kokybiškam maistui, tačiau negalėjome ignoruoti ir kainų.
Talinas

Taline, kaip mane pamokė ten kurį laiką gyvenusi bendrakeleivė, yra populiari viena tinklinė vietinė kavinė, kurioje galima pavalgyti sočius ir skanius pusryčius nuo 4 iki 6 eurų, bet, aišku, gėrimų – kavos, sulčių ar arbatos kainos nebuvo džiuginančios, nuo 3 iki 5 eurų.

Kai valgydavome kokiame mums įdomesniame restorane, už pietus ar vakarienę, išleisdavome maždaug 9 eurus už vieną patiekalą, o už gėrimą vėlgi apie 4 eurus. Ypač pasirodė brangi vyno taurė, kuri paprastai kainuoja apie 4–5 eurus už paprastą taurę“, – vardija.

Vis dėlto ji pripažino, kad kainos nei pribloškė, nei sukėlė šoką.

„Porą kartų lankėmės vietiniame „Rimi“, kur pirkome įprastus kiekius duonos, sūrio, jogurtą, šampano ir už viską mokėjome tikrai ne brangiau nei Lietuvoje.

Manau, Lietuvoje kainos pasiekė tokį lygį, kad Estijoje jautiesi taip pat – nei šokinėji iš laimės dėl pigumo, nei per daug nustembi, jog už šampano butelį reiks pakloti 7 eurus. Jei esate pripratę prie Vilniaus kainų, tuomet Talinas irgi nebus toks jau baisus.

Prisipažinsiu, dar sutaupėme pinigų viešajam transportui, nes Talino gyventojams jis nemokamas, kadangi nepirkome bilietų, bet sąžiningesnius žmones įspėsiu, kad visai dienai jis kainuoja 3 eurus, vienkartinis – 2 eurus“, – dalinosi patirtimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (561)