Ar suteptos jūsų ritės?

Taip, dar tikrai nevėlu paruošti jūsų darbščiuosius „malūnėlius“ šiltajam sezonui. Galite šį darbą patikėti meistrams arba jeigu jūsų ritės nėra „prifarširuotos“ moderniausių kosminių technologijų puikiausiai jas galite susitepti ir patys. Reiks tik specialiai žvejybinėms ritėms skirtų tepalų (tiršto ir skysto) bei kelių buityje randamų įrankių: keleto atsuktuvų ir raktų. Pasižvalgę po „YouTube“ kanalą ir pasimokę iš „patyrusiųjų“ arba tiesiog atidžiai išsinagrinėję ritės instrukciją, manau tikrai nesunkiai paruošite ritelę naujam sezonui.

Pagrindiniai įrankiai reikalingi ričių sutepimui

Paminėsiu tik, kad senam tepalui iš ritės išvalyti puikiai tiks senas dantų šepetukas ir spiritas, o skystasis tepalas pravartus bus visoms judančioms ritės detalėms, išskyrus krumpliaračius ir dantračius. Jų sutepimui prireiks tirštos „alyvos“. Ir dar, atidarę pagrindinį ritęs mechanizmą – būtinai pažymėkite dantračių sukibimo vietą, taip išvengsite atsiradusių keistų garsų, ritę sutepus ir iš naujo surinkus.

Nepamirškite pažymėti pagrindinės pavaros krumpliaračių sukibimo vietos

Kaip „laikosi“ jūsų valai?

Senus, ant ričių esančius, monofilamentinius valus, prieš naująjį sezoną tikrai derėtų pasikeisti. Fluorokarboniniai valai nėra tokie „pavaldūs laikui“, tačiau juos taip pat vertėtų peržiūrėti. Jei yra matomų nusidėvėjimo žymių pvz., sušerpetojęs ar susigarankščiavęs paviršius, galima valą tiesiog persukti kitu galu, ir turėsite, faktiškai naują gyslelę. Panašiai galima „atnaujinti“ ir pintus, ričių būgneliuose susuktus, valus.

Muselei žūklei skirti valai taip pat reikalauja šiek tiek priežiūros. Jei muselinių šniūrių nenuvalėte rudenį, pats metas tai padaryti dabar. Paimkite tris plačius indus. Į pirmą įpilkite muiluoto (tokiam „pagaminti“ puikiai tinka lašas indų plovimo skysčio), į antrą – švaraus vandens, o trečią palikite tuščią.

Išvynioję iš ritės valą, pirmiausia jį palaikykite inde su muiluotu vandeniu, paskui tarp pirštų laikydami skudurėlį, perbraukite juo valą, ir po truputį, atkarpomis perkelkite valą iš muiluoto į švaraus vandens indą. Šniūrą vėl atkarpomis po truputį perdėkite į tuščią indą, prieš tai visą perbraukdami sausu skudurėliu, ir jei norite, galite sutepti kokiu nors specialiai museliniams valams skirtu tepalu.

Muselinio valo priežiūra

Ar aštrūs jūsų masalų kabliukai?

Meškeriotojai nustemba, tačiau dažnai, dėl daugybės atsikabinusių, nusipurčiusių žuvų, būna kalti būtent „buki“ kabliukai. Todėl peržiūrėkite savo blizgių, voblerių, sukriukių, dirbtinių muselių, galvakablių kabliukus. Ne itin aštrius – pagaląskite, deimantine ar kita panašaus tipo dilde, o visai atšipusius – pakeiskite.

Pieš pirkdami naujus trišakius savo masalams pagalvokite, ar jie jums tikrai reikalingi? Vienšakiai kabliukai žuvį „laikys“ geriau, o į kliuvinius kibs mažiau. Be to, jei vadovaujatės principu „Pagavai – paleisk“ ir žuvį žalosite mažiau.

Susiruošus į upėtakių ar kiršlių žūklę primygtinai reikėtų naudoti ne tik aštrius vienšakius, bet ir kabliukus be užkarpėlių. Ir tikrai nereikia ieškoti specialių kabliukų, tiesiog plokščiosiomis replėmis užspauskite paprasto „kukio“ (taip kabliuką vadiną sūduviai) užkarpėlę.