Kombučioje taip pat daug antioksidantų, kurie kovoja su žalingomis bakterijomis, todėl užkerta kelią ligoms, rašoma healthline.com

Pateikiame 8 moksliškai pagrįstus faktus, kodėl kombučią gerti sveika.

1. Kombučia yra probiotikų šaltinis

Manoma, kad kombučia atsirado Kinijoje ar Japonijoje.

Ji gaminama į juodąją ar žaliąją arbatą pridedant tam tikrų bakterijų atmainų, mielių ir cukraus, ir paliekant ją fermentuotis savaitę ar ilgiau.

Šio proceso metu bakterijos ir mielės suformuoja grybą primenančią plėvelę ant skysčio paviršiaus. Štai kodėl kombučia dar vadinama „arbatos grybu“. Šis gniutulas, kuris yra gyva simbiotinė bakterijų ir mielių kolonija, gali būti naudojamas fermentuojant naują kombučią.

Fermentavimo proceso metu gaminasi acto rūgštis (dar žinoma kaip actas) ir keli kiti rūgštiniai komponentai, taip pat nedidelis kiekis alkoholio ir dujų, kurie suteikia kombučiai gazuoto gėrimo skonį. Šio proceso metu taip pat pasigamina didelis kiekis probiotinių bakterijų.

Probiotikai aprūpina žarnyną sveikosiomis bakterijomis. Šios bakterijos pagerina daugelį sveikatos aspektų – gerina virškinimą, mažina uždegimą ir net skatina svorio mažėjimą.

Todėl įtraukus į savo racioną probiotikų turinčių produktų, tokių kaip kombučia, gali akivaizdžiai pagerėti sveikata ir savijauta.

Kombučia

2. Kombučia pasižymi panašiomis savybėmis kaip žalioji arbata

Žalioji arbata yra vienas iš sveikiausių gėrimų šioje planetoje, nes joje daug biologiškai aktyvių medžiagų, tokių kaip polifenoliai – jie organizme veikia kaip stiprūs antioksidantai.

Iš žaliosios arbatos pagamintoje kombučioje išlieka dauguma arbatos augalinių komponentų, tad ji pasižymi praktiškai tokiomis pačiomis savybėmis kaip žalioji arbata. Tyrimai parodė, kad reguliariai geriant žaliąją arbatą organizmas sudegina daugiau kalorijų, mažėja pilvo riebalų kiekis, gaminasi mažiau cholesterolio, susireguliuoja cukraus kiekis kraujyje ir pan.

Tyrimai taip pat parodė, kad geriant žaliąją arbatą mažėja prostatos, krūties ir žarnyno vėžio rizika.

3. Kombučioje yra antioksidantų

Antioksidantai yra junginiai, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais – reaktyviomis molekulėmis, kurios gali pažeisti ląsteles.

Dauguma mokslininkų mano, kad antioksidantai, kuriuos gauname su maistu, organizmą veikia geriau nei maisto papildai.

Kombučia, ypač pagaminta iš žaliosios arbatos, turi antioksidacinį poveikį kepenims. Bandymų su gyvūnais metu įrodyta, kad reguliariai geriant kombučią kepenyse sumažėja (kai kuriais atvejais net 70 proc.) toksinių cheminių medžiagų kiekis. Kol kas neatlikta tai patvirtinančių tyrimų su žmonėmis, vis dėlto tikimasi, kad jie bus atlikti – tai teikia vilčių kepenų ligomis sergantiems pacientams.

4. Kombučia naikina bakterijas

Viena iš pagrindinių medžiagų, susidarančių fermentacijos proceso metu, yra acto rūgštis, kurios gausu ir acte. Acto rūgštis panašiai kaip arbatoje esantys polifenoliai naikina daugumą potencialiai pavojingų mikroorganizmų.

Kombučia, pagaminta fermentuojant juodąją ar žaliąją arbatą, pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, ypač veiksmingai ji naikina infekcijas sukeliančias bakterijas ir Kandidos grybelį.
Dėl šio antimikrobinio poveikio organizme slopinamas „blogųjų“ bakterijų ir grybelių augimas, bet „gerosios“, probiotinės bakterijos ir grybeliai nenukenčia.

Vis dėlto kol kas nėra surinkta užtektinai duomenų, pagrindžiančių šio antimikrobinio poveikio naudą sveikatai.

Kombučia nauda

5. Kombučia mažina širdies ligų riziką

Nuo širdies ligų visame pasaulyje miršta daugiausiai žmonių.

Su laboratorijos žiurkėmis atliktuose tyrimuose paaiškėjo, kad kombučia veikia du pagrindinius širdies ligų žymenis – mažina „blogojo“ cholesterolio (LDL) ir didina „gerojo“ cholesterolio (HDL) kiekį kraujyje. Akivaizdus teigiamas rezultatas pastebėtas vos per 30 dienų.

Dar svarbiau yra tai, kad arbata (ypač žalioji arbata) apsaugo LDL daleles nuo oksidacijos – šis procesas, manoma, skatina širdies ligas.

Įrodyta, kad žmonėms, kurie reguliariai geria žaliąją arbatą, rizika susirgti širdies ligomis sumažėja 31 proc. Tokį patį poveikį turi ir kombučia.

Kombučia

6. Kombučia padeda kontroliuoti antrojo tipo diabetą

Antrojo tipo diabetu serga apie 300 mln. žmonių visame pasaulyje. Pagrindiniai šios ligos požymiai – aukštas cukraus lygis kraujyje ir atsparumas insulinui.

Tyrimas su laboratorinėmis žiurkėmis parodė, kad diabetu sergančių žiurkių organizme kombučia sulėtino angliavandenių įsisavinimą, o tai savo ruožtu sumažino cukraus kiekį kraujyje. Be to, kombučia pagerino kepenų ir inkstų funkciją.

Kombučia, pagaminta iš žaliosios arbatos, yra dar naudingesnė, nes įrodyta, kad pati žalioji arbata mažina cukraus kiekį kraujyje.

Apžvelgiamajame tyrime teigiama, kad išanalizavus 300 tūkst. žmonių duomenis paaiškėjo, kad reguliariai geriant žaliąją arbatą rizika susirgti diabetu sumažėja 18 proc.

7. Kombučia apsaugo nuo vėžio

Vėžys yra viena pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. Jį sukelia ląstelių mutacija ir nekontroliuojamas ląstelių augimas.

Laboratoriniuose tyrimuose įrodyta, kad kombučia užkerta kelią vėžinių ląstelių augimui ir plitimui, nes joje yra didelė arbatos polifenolių ir antioksidantų koncentracija. Vis dėlto mokslininkai kol kas iki galo nesupranta mechanizmo, kaip arbatos polifenoliai veikia vėžines ląsteles.

Manoma, kad polifenoliai blokuoja genų mutaciją ir vėžinių ląstelių augimą, taip pat skatina vėžinių ląstelių mirtį. Todėl nenuostabu, kad žmonės, kurie reguliariai geria arbatą, daug rečiau linkę sirgti onkologinėmis ligomis.

Vis dėlto nėra surinkta užtektinai įrodymų, pagrindžiančių hipotezę, kad kombučia apsaugo nuo vėžio. Reikia atlikti daugiau tyrimų.

8. Sveika gerti tik tinkamai pagamintą kombučią

Kombučia yra organizmui naudinga arbata, kurioje gausu probiotikų. Šio gėrimo galima įsigyti parduotuvėse arba pasigaminti namuose. Vis dėlto gaminant kombučią savarankiškai labai svarbu laikytis atsargumo priemonių ir nurodymų. Užteršta ar perfermentuota kombučia gali sukelti didelių sveikatos problemų, netgi tapti mirties priežastimi.

Taip pat nepamirškite, kad naminėje kombučioje yra apie 3 proc. alkoholio.

Saugiausia gerti pirktinę kombučią – komerciniai produktai gaminami laikantis reikalavimų, be to, jie oficialiai laikomi nealkoholiniais (juose yra mažiau nei 0,5 proc. alkoholio).

Vis dėlto prieš pirkdami visada skaitykite etiketę ir nepirkite kombučios, kurioje daug pridėtinio cukraus.

Išvados

Daug žmonių tiki, kad kombučia padeda išgydyti įvairias įsisenėjusias sveikatos problemas.

Vis dėlto su žmonėmis atliktų tyrimų kiekio neužtenka pagrįstai įrodyti teigiamą kombučios poveikį sveikatai. Tačiau yra labai daug mokslinių įrodymų, pagrindžiančių arbatos ir probiotikų naudą organizmui, o kombučioje yra ir arbatos, ir probiotikų.

Jei nuspręsite pasigaminti kombučios namuose, gaminkite ją atidžiai, vadovaudamiesi nurodymais. Neteisingai pagaminta kombučia net tik neduos organizmui pageidaujamos naudos, bet gali netgi jam pakenkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)