Kaip pažymi SADM atstovė, nuo 2019-ųjų visi pensijų kaupimo dalyviai (ir esami, ir naujai įtraukiami) yra priskiriami jų gimimo datą atitinkantiems tikslinės grupės pensijų fondams, kurie iš esmės reiškia, kad jauni žmonės priskiriami rizikingesniems fondams, vyresni – mažiau rizikingiems.

Pasak R. Babianskaitės, svarbu atskirti pensijų fondą nuo pensijų kaupimo bendrovės. Fondas – tai investavimo strategija, o bendrovė, tai pensijų fondus valdanti įmonė.

„Pensijų kaupimo bendroves įtraukiamiems jauniems dalyviams „Sodra“ pagal Pensijų kaupimo įstatymo nuostatas parinko atsitiktine tvarka ir naujus dalyvius visoms veikiančioms pensijų kaupimo bendrovėms paskirstė po lygiai.

Iki 2018-ųjų pabaigos sutartis sudarę dalyviai liko savo pensijų kaupimo bendrovėse, tačiau turėjo būti perkelti į jų gimimo datas atitinkančius pensijų fondus“, – kalba R. Babianskaitė.

Jau turėtumėte žinoti, kokiame fonde jūsų pinigai

Kaip anksčiau LRT.lt minėjo „Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis, popierinių laiškų, informuojančių apie parinktą pensijų kaupimo fondą sausį laukti nereikėtų. Gyventojai informuojami asmeninėse „Sodros“ paskyrose, prie kurių galima prisijungti per internetinę bankininkystę, mobiliuoju parašu ar per elektroninius valdžios vartus.

Pasak R. Babianskaitės, visą informaciją apie įtraukimą į II pakopos pensijų kaupimo sistemą, dalyviams teikia „Sodra”. Ji per elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą EGAS platino ir dar platins informacinius pranešimus visiems pensijų kaupimo dalyviams – ir esamiems, ir naujai įtrauktiems.

„Pranešimus apie įtraukimą į savo EGAS paskyras įtraukiami gyventojai gaus sausio 3-4 dienomis. Esami dalyviai pranešimus apie pensijų kaupimo pokyčius jau gavo prieš Kalėdas“, – pažymi pašnekovė.

Tačiau pačios pensijų kaupimo bendrovės, anot R. Babianskaitės, įtrauktų asmenų sąrašus gaus tik liepos pradžioje, pasibaigus asmenų apsisprendimo laikotarpiui.

Saulius Jarmalis
Galėsite atsisakyti kaupimo, tačiau jus mėgins įtraukti ir vėl

Nuo šių metų sausio 2 iki liepos 1 dienos galima atsisakyti įtraukimo į II pakopos pensijų fondus, tačiau jei asmuo nieko nedarys, automatiškai bus paliktas parinktame.

„Jei iki liepos 1 dienos žmogus neišreikš savo valios nutraukti kaupimą parinktame fonde arba pasirinkti kitą fondą, dalis jo pajamų bus pervedama į pensijų kaupimo bendrovę“, – anksčiau kalbėjo S. Jarmalis.

Tačiau liepos 1 dieną atsisakiusiųjų kaupti valstybė taip paprastai neketina apleisti. Kas trejus metus iki kol žmogui sukaks 40 metų, jis bus vis naujai įtraukiamas į pensijų kaupimo sistemą ir kas trejus metus galės vėl atsisakyti arba nuspręsti kaupti.

2013-aisiais kaupimą sustabdę asmenys taip pat kas trejus metus bus įtraukiami į kaupimo sistemą, tačiau ne daugiau nei tris kartus.