Ericas Drouet trečiadienį vakare buvo sulaikytas už nesankcionuoto protesto organizavimą, o tai liudija, kad valdžia griežtina savo poziciją „geltonųjų liemenių“ atžvilgiu.

E. Drouet, kurio jau laukia teismas dėl ginklo turėjimo per ankstesnę protesto akciją, buvo sulaikytas, kai ėjo į Eliziejaus Laukus, kurie nuo lapkričio yra smurtinių protestų prieš prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybę epicentras.

Ketvirtadienį po pietų jis buvo paleistas ir kalbėdamasis su žurnalistais sakė, kad su kitais keturiais žmonėmis ėjo į restoraną, kai visi jie buvo sulaikyti.

„Buvau be geltonos liemenės, tiesiog ėjau šaligatviu“, – sakė jis ir pavadino areštą nesuvokiamu.

„Nesu „geltonųjų liemenių“ atstovas. Su manimi ar be manęs tai tęsis“, – sakė jis, kalbėdamas apie protestus.

„Tai nebuvo raginimas dalyvauti demonstracijoje“, – tvirtino jis ir paneigė kaltinimus, kad trečiadienį vakare šaukė mitingą Eliziejaus Laukuose, iš anksto neinformavęs pareigūnų apie šį protestą.

„Viskas, kas čia įvyko, yra politiška“, – sakė jis. Panašiai kalbėjo jo advokatas Lara Kheopsas, jo areštą pavadinęs „absoliučiai savavališku“.

Ekonomikos ministras Bruno Le Maire'as teisino E. Drouet areštą ir sakė: „Tai vadinama pagarba teisės viršenybei.“

„Normalu, kad pažeidęs Respublikos įstatymus sulauki pasekmių“, – pridūrė ministras.

Pagal Prancūzijos įstatymus, organizatoriai privalo mažiausiai prieš tris dienas pranešti apie planuojamų demonstracijų vietą, bet „geltonosios liemenės“ ne kartą pažeidė šią taisyklę nuo pat lapkričio pabaigos, kai prasidėjo jų dažnai spontaniškos demonstracijos.

„Piktnaudžiavimas valdžia“

Kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio sambūrio lyderė Marine Le Pen apkaltino vyriausybę „sistemingu oponentų politinių teisių pažeidinėjimu“, o viena svarbiausių jos partijos figūrų Wallerand'as de Saint-Justas sakė, kad S. Drouet tapo „didvyriu, kankiniu“.

Kitoje politinio spektro pusėje esantis kraštutinių kairiųjų partijos „La France Insoumise“ („Nepasidavusi Prancūzija“) lyderis Jeanas-Lucas Melenchonas taip pat kritikavo E. Drouet sulaikymą.

„Kodėl Ericas Drouet vėl areštuotas? Piktnaudžiavimas valdžia. Politizuota policija taikosi į „geltonųjų liemenių“ judėjimo lyderius ir juos persekioja“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

33 metų sunkvežimio vairuotojas E. Drouet iš miestelio į pietus nuo Paryžiaus pastaruoju metu dažnai matomas televizijos ekranuose kaip „geltonųjų liemenių“ esą apolitiškas atstovas.

Jis buvo kritikuojamas dėl sąmokslo teorijų platinimo internete ir kaltinamas tuo, kad pernai per rinkimus balsavo už M. Le Pen, nors pats tai neigia.

Jis išgarsėjo vaizdo įrašais socialiniame tinkle „Facebook“, kuriuose dažnai matomas prie savo sunkvežimio vairo. E. Drouet buvo vienas pirmųjų, paraginusių visoje šalyje protestuoti prieš degalų mokesčio didinimą.

Protestuotojai „geltonosiomis liemenėmis“ buvo praminti dėl jų dėvimų ryškiaspalvių šviesą atspindinčių liemenių. Lapkritį kaimiškosiose Prancūzijos vietovėse dėl planuoto kuro akcizų didinimo prasidėję protestai greitai peraugo į platesnio masto judėjimą prieš E. Macrono politiką ir jo vadovavimo stilių.

E. Drouet paragino protestuotojus surengti pirmą mitingą Eliziejaus Laukuose, kuris įvyko gruodžio 1-ąją. Ši demonstracija baigėsi smurtu, „geltonosios liemenės“ tarp liepsnojančių barikadų susirėmė su policija.

E. Drouet per feisbuką ragino trečiadienį vakare surengti dar vieną demonstraciją Eliziejaus Laukuose.

Kelios dešimtys demonstrantų trečiadienio pavakare susirinko prie restorano „McDonald's“ šalia garsiosios Triumfo arkos – vieno iš Prancūzijos sostinės simbolių. Jie laukė atvykstant E. Drouet, tačiau jis buvo areštuotas: buvo nufilmuota, kaip dešimtys riaušių policijos pareigūnų jėga įstumia E. Drouet į policijos mašiną.

Pirmą kartą jis buvo areštuotas praėjusį mėnesį – už tai, kad į demonstraciją atsinešė pagalį. Birželio 5 dieną E. Drouet teks stoti prieš teismą dėl „draudžiamo D kategorijos ginklo nešiojimo“, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis teisme.

Šeštadienio protestai

„Geltonųjų liemenių“ protestai išprovokavo didžiausią politinę krizę per metus ir aštuonis mėnesius trunkantį E. Macrono prezidentavimą.

Gruodžio viduryje, po kelias savaites trukusio smurto, E. Macronas reaguodamas į protestus atsisakė planų didinti degalų mokesčius ir pažadėjo padidinti minimalų atlyginimą bei sumažinti mokesčius pensininkams.

Vėliau protestų judėjimas slopo. Tik keli šimtai „geltonųjų liemenių“ susirinko į demonstracijas Eliziejaus Laukuose Naujųjų metų išvakarėse. Juos nustelbė dešimtys tūkstančių žmonių, atėjusių švęsti Naujųjų metų sutiktuvių.

Tačiau „geltonosios liemenės“ pažadėjo masiškai sugrįžti į gatves šį šeštadienį.

Nauja konsultavimo firmos „Odoxa Dentsu“ apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti ketvirtadienį, rodo, jog dauguma prancūzų – 55 proc. respondentų – nori, kad „geltonųjų liemenių“ protestai tęstųsi.

Apklausa buvo atlikta internetu sausio 2–3 dienomis; jos paklaidos riba – 1,4–3,1 procentinio punkto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)