Jis turėjo galvoje JAV karinę bazę Kuboje, naudotą kaip eksteritorialus kalėjimas.

„Turime taip izoliuoti teroristus, kad visuomenė būtų nuo jų visiškai laisva“, – sakė W. Witzelis, kreipdamasis į Rio de Žaneiro miesto policijos pareigūnus.

W. Witzelis gubernatoriaus pareigas pradėjo eiti šią savaitę. Jis buvo išrinktas per rinkimus, į valdžią iškėlusius virtinę ultradešiniųjų pažiūrų politikų, įskaitant buvusį oro desantininką J. Bolsonaro, kuris antradienį buvo inauguruotas naujuoju šalies prezidentu.

W. Witzelis garsėja kontroversiškais pareiškimais. Pavyzdžiui, po savo pergalės spalį vykusiuose rinkimuose jis pareiškė, kad policijos snaiperiai galėtų žudyti ginkluotus „nusikaltėlius“, įskaitant bet kurį žmogų, pastebėtą su ginklu, net jei nesama jokios grėsmės.

Tiek W. Witzelis, tiek J. Bolsonaro žada imtis griežtų priemonių nusikalstamumui pažaboti. 2017 metais šalyje, remiantis oficialiais duomenimis, buvo įvykdyta beveik 64 tūkst. nužudymų.

Kalbėdamas apie Gvantanamą gubernatorius turėjo galvoje iš Kubos nuomojamą JAV karinę bazę, kur kalinami įtariamieji, sulaikyti per Amerikos „karą su terorizmu“, pradėtą po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių.

Šis sulaikymo centras nekart kritikuotas dėl žmogaus teisių pažeidimų ir dėl to, kad kaliniams nėra garantuojamas tinkamas procesas.