JAV ir Kinija apsikeitė „akis už akį, dantis už dantį“ tarifais daugiau negu 300 mlrd. JAV dolerių vertės abipusei prekybai ir šis konfliktas pakenkė įmonių pelnui ir prisidėjo prie akcijų rinkų nuosmukio.

JAV prekybos atstovo pavaduotojas Jeffrey'is Gerrishas vadovaus Vašingtono delegacijai ir aptars „svarbaus susitarimo įgyvendinimą“. Šis susitarimas praėjusiais metais buvo pasiektas Jungtinių Valstijų ir Kinijos vadovų G20 susitikimo Argentinoje kuluaruose, paskelbė Kinijos prekybos ministerija.

Pranešimas apie susitikimą kitą pirmadienį ir antradienį rodo nedidelio progreso ženklus. Iš D. Trumpo nesulaukiama naujų grasinimų, o abi pusės bando iki kovo 1 dienos sumažinti prekybos įtampą.

D. Trumpas pradėjo prekybos karą dėl nusiskundimų, susijusių su nesąžininga Kinijos prekybos praktika.

Gruodį Kinijos prekybos ministerija pranešė, kad Kinija ir JAV „padarė naują pažangą“ tokiuose klausimuose, kaip prekybos balansas ir intelektinė nuosavybė.

Prekybos karas smogė Kinijai kaip tik tuo metu, kai šalies ekonomika lėtėja. 2018 metais tikimasi maždaug 6,5 proc. Kinijos ūkio plėtros. 2017-aisiais ji sudarė 6,9 proc.

Oficialūs duomenys parodė, kad šalies gamybos sektoriui taip pat gerokai pakenkė prekybos ginčas, praėjusį mėnesį sukėlęs jo susitraukimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)