Fryzų salų tarnybos nurodė, kad rastas maišas liko sandarus ir kad jame esantys milteliai yra „organinis peroksidas“ – itin degi medžiaga, naudojama plastmasių gamyboje.

„Maišas su 25 kg milterlių buvo rastas Schirmonikogo paplūdimyje“, – sakė naujienų agentūrai AFP regiono saugumo tarnybų atstovas Janas-Willemas Zwartas.

Antradienį vakare siaučiant audrai prie Vakarų Fryzų salų, esančių netoli Olandijos šiaurės vakarinių krantų nuo Panamoje registruoto laivo „MSC Zoe“ nukrito konteinerių, daugiausiai prikrautų žaislų, baldų ir automobilių atsarginių dalių.

Nyderlandų pakrančių apsauga nurodė, kad trijuose pamestuose konteineriuose esama potencialiai pavojingų ir itin degių miltelinių organinių peroksidų, naudojamų plastmasių gamyboje. Įkvėpus šių medžiagų gali būti sudirginti kvėpavimo takai.

Tarnybos pridūrė, kad šie konteineriai iki šiol nebuvo rasti ir veikiausiai nuskendo.

Iki šiol apie 20 konteinerių buvo rasti išmesti į krantą Fryzų salose, o dar šeši buvo aptikti Vokietijos vandenyse.

Atsižvelgusi į paveiktų salų pareigūnų prašymus, Olandijos gynybos ministerija pranešė penktadienį atsiųsianti karių, padėsiančių valyti prišiukšlintus paplūdimius.

Savanoriai taip pat padeda rinkti į paplūdimius išmestus daiktus, sakė J.-W. Zwartas.

Tarnybos perspėjo savanorius ir vietos gyventojus neliesti jokių rastų maišų ir tokiu atveju iškviesti policiją arba ugniagesius.

Olandijos saloje rasta pavojingos medžiagos iš laivo pamesto krovinio

„Primygtinai raginame gyventojus ir žmones, atvykusius valyti paplūdimių... nedelsiant kreiptis į medikus, jeigu patyrėte kontaktą su maišais (kuriuose esama organinio peroksido)“, – pabrėžė J.-W. Zwartas ir pridūrė, kad ši cheminė medžiaga „gali sukelti nudegimų“.

Mažytėje Amelando saloje „iš 5 km ilgio paplūdimio ruožo jau surinkta 130 000 kg šiukšlių“, sakoma tarnybų „Twitter“ žinutėje.

Laivybos bendrovė „MSC Mediterranean Shipping“ savo pranešime nurodė vertinanti šį incidentą „labai rimtai, tiek pagal tokių nelaimių poveikį gamtinei aplinkai, tiek pagal bet kokią žalą klientų kroviniams“.

Bendrovė pridūrė nusamdžiusi specializuotą įmonę, padėsiančią surinkti pamestus krovinius ir išvalyti prišiukšlintas teritorijas. Po šio „reikšmingo konteinerių iškritimo“ taip pat buvo pasiųsta laivų su specialiais sonarais povandeninėms paieškoms.

Olandijos saloje rasta pavojingos medžiagos iš laivo pamesto krovinio

Nyderlandų visuomeninis transliuotojas NOS trečiadienį parodė prie vieno iš konteinerių susirinkusius vietos gyventojus ir žaislus bei kitus daiktus, išsibarsčiusius paplūdimiuose. Vienas vyras buvo pastebėtas besinešantis plokščiaekranį televizorių.

2015 metais pastatytas „MSC Zoe“, trečiadienį vakare prisišvartavęs Vokietijos šiauriniame Brėmeno uoste, yra yra vienas didžiausių pasaulyje konteinerinių laivų. Jo ilgis – 396 m, o plotis – 59 metrai.