Veiksmo kompiuterinio žaidimo „Fortnite“ populiarumas leido kompiuterinių žaidimų kūrėjui Timui Sweeney‘iui šiais metais susikrauti 7,2 mlrd. JAV dolerių turtus. Autry‘is Stephensas šįmet uždirbo 7,2 mlrd. JAV dolerių, po to, kai jo valdoma „Endeavor Energy Resources LP“ pritraukė sandorių siūlymų, kuriais remiantis naftos bendrovė buvo įvertinta 15 mlrd. JAV dolerių.

„Turtams kurti šie metai buvo geri, - sakė „WE Family Offices“ atsakingasis partneris Michaelas Zeuneris. – Tai buvo nelengvi metai finansinėms rinkoms, bet žmonėms, kurie generuoja gerovę ir turtus per bendroves, pati ekonomika buvo labai dosni“.

T. Sweeney‘is ir A. Stephensas – tai tik du iš 31 asmens, kurie šoktelėjo per kelias pozicijas 2018 metų „Bloomberg“ milijardierių indekse „Bloomberg Billionaires Index“, net jeigu didėjanti įtampa pasaulinės prekybos fronte ir neigiama rinkų dinamika nušlavė pusę trilijono JAV dolerių į sąrašą įtrauktų milijardierių turto. Britas Denise‘as Coatesa‘s, internetinio lažybų tarpininko „Bet365 Group Ltd.“ Steigėjas ir vyriausiasis vykdomasis direktorius – dar vienas šio sąrašo dalyvis. Bendro reitingo duomenimis, D. Coatesas yra beveik dešimt kartų turtingesnis už karalienę Elžbietą II.

Ir nors D. Coates‘ui metai buvo geri, nemažai turtuolių dėl rinkų sumaišties patyrė nuostolių. Bendri 500 turtingiausių pasaulio žmonių nuostoliai šiais metais sudarė 451 mlrd. JAV dolerių, kai tuo tarpu 2017 metais jų turtas išaugo trilijonu dolerių. Žemiau pateikiamas sąrašas laimėtojų-pralaimėtojų milijardierių, kuriems 2018-ieji buvo itin sėkmingi arba nuostolingi.

Elizabeth Holmes ir „Alibaba Group“ vadovas Jack Ma
Laimėtojai: Singapūro milijardieriams šiais metais sekėsi geriausiai, vertinant jų turtus JAV doleriais, jie savo turtus padidino 2,5 mlrd. dolerių. Tad bendras šalies turtingiausių žmonių turtas pakilo iki 38 mlrd. dolerių grynosios kolektyvinio turto vertės. Jeffas Bezosas, „Amazon.com Inc.“ steigėjas ir turtingiausias žmogus pasaulyje jau antrus metus iš eilės, šioje kategorijoje yra didžiausias laimėtojas. Jo grynoji turto vertė šįmet išaugo maždaug 24 mlrd. iki 123 mlrd. JAV dolerių. Bet netgi jis patyrė nuostolių antrąjį metų pusmetį, kai akcijų rinkos pakeitė kryptį. Nuo rugsėjo mėnesį fiksuoto piko J. Bezoso turtas smuko 45 mlrd. dolerių.

Nors Kinijos milijardierių bendrieji nuostoliai siekė beveik 76 mlrd. dolerių šiais metais, dalis šalies turtuolių pagerino savo turto vertę, įskaitant ir Lei Juną, Kinijos išmaniųjų telefonų gamintojos „Xiaomi Corp.“ steigėją. L. Junas atsiliko tik nuo J. Bezoso didžiausių 2018 m. laimėtojų sąraše, - jis savo turtą pagerino 8,6 mlrd. dolerių.

Pralaimėtojai: Amerikiečių milijardieriai šiais metais patyrė didžiausių nuostolių – bendri jų nuostoliai siekė 76 mlrd. JAV dolerių, - tam daugiausia įtakos turėjo gruodį fiksuoti rinkų neramumai. 2018 metais didžiausių nuostolių patyrė 34-erių metų Markas Zuckerbergas, nes bendrovę „Facebook“ pernai drebino krizė po krizės. Jo grynoji turto vertė smuko beveik 20 mlrd. iki 53 mlrd. JAV dolerių.

Olegas Deripaska
Kinijos turtuoliai Wangas Jianlinas, Jackas Ma ir Ma Huatengas buvo trys iš dešimties didžiausių nuostolių šiais metais patyrusių turtuolių. Penkiasdešimt asmenų iškrito iš „Bloomberg Billionaires“ indekso, įskaitant vienuolika Kinijos ar Honkongo turtuolių, devynis iš Jungtinių Valstijų ir keturis iš Rusijos. Tarp tų, kurie iškrito iš sąrašo, yra ir Čekijos premjeras Andrejus Babis‘as, susikrovęs turtus iš savo chemijos bei žemės ūkio bendrovės „Afgrofert“, ir Rusijos magnatas Olegas Deripaska, kurio grynoji turto vertė smuko iki rekordinių žemumų, nes krito „Rusal“ akcijos, išaugus susirūpinimui, jog aliuminio milžinė gali sustabdyti dalį gamybos dėl Jungtinių Valstijų sankcijų.

Be to, šiais metais mirė trylika milijardierių, patekusių į minėtą indeksą, - tarp jų, vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų Paulas Allenas, Honkongo nekilnojamojo turto supirkėjas Walteris Kwokas ir Vichai Srivaddhanaprabha – Tailando verslininkas, milijardierius, futbolo klubo „Leicester City“ savininkas.