Čia pateikiu vieną iš galimų variantų, paremtą įvairiomis technologijų apžvalgomis, kurios per pastaruosius metus prasiskverbė į mano informacinį burbulą. Aptariamų technologijų įsitvirtinimas kitose šalyse skiriasi: kai kurios yra tik laboratorinių tyrimų stadijoje, kitos – testuojamos su žmonėmis ar tarp žmonių, trečios – pasiekusios komercinio taikymo lygį. Tačiau visos jos yra mokslinė realybė, o ne fantastika.

Esminis pokytis, kurį pastebėtumėte darbe, būtų privatumo sumažėjimas. Besivystančios technologijos įgalina įvairius sekimo būdus: sandėlių darbuotojų aktyvumą galima registruoti išmaniosiomis apyrankėmis; pasinaudojus mikrofonu ir protingu informacijos apdorojimo algoritmu pagal kasos aparato pypsėjimą ir maišelių čežėjimą galima įvertinti kasininko(ės) darbo efektyvumą; į darbuotojų šalmus ar uniformines kepures įmontuoti smegenų bangų jutikliai gali fiksuoti emocinę būklę ir įspėti, jei ji tampa netinkama užduoties atlikimui.

Žinoma, gąsdintis kol kas neverta – ar šios technologijos įsigalės konkrečioje šalyje, priklauso nuo jos įstatymų bei politinės sistemos. Šiuo metu darbuotojų smegenų bangų registravimas praktikoje naudoja Kinija.

Anksčiau DELFI rašė, kad šie jutikliai dirba kartu su dirbtinio intelekto sistemomis. Jie leidžia gamyklų savininkams identifikuoti darbuotojus, kurie yra nelaimingi. Pagal tai galima keisti darbuotojo darbo vietą gamykloje ar jį tiesiog atleisti. Kuomet verslininkas žino, kiek jo darbuotojų yra nelaimingi, jis gali prognozuoti, kaip ateityje keisis gamyklos produktyvumas. Tiesa yra ta, kad tie žmonės, kurie nesijaučia gerai, dirba prasčiau arba, tikėtina, greitai iš darbo pasitrauks.

Patys verslininkai nemano, kad brovimasis į darbuotojų smegenis yra koks nors privatumo pažeidimas. Dar daugiau – jie teigia, kad darbuotojai turėtų dėl to džiaugtis – juk dėl to gali gerėti darbo sąlygos.

Visgi jūs galėtumėte atsisakyti dirbti tokiomis sąlygomis. Darbdavys veikiausiai dėl to labai nenusimintų, nes atsirastų robotas, kuris darbą padarytų už jus. Jau dabar 90 proc. darbų sandėlyje – krovinių priėmimą, prekių pasiskirstymą, inventorizaciją, užsakymų pakavimą – galima pilnai automatizuoti. Toks sandėlis gali dirbti 24 valandas per parą.