Ar galime įsivaizduoti ką kenčia artimieji, kurie apimti nevilties, turi surasti jėgų palaidoti šeimą, kurie nežino, kur pirmiausia skubėti – į laidotuves ar pas su mirtimi kovojantį žuvusių tėvų vaiką į ligoninę? Ar galime įsivaizduoti, kokį skausmą vaikas turės pakelti atgavęs sąmonę ir suprasti, kad neteko tėvų ir brolio? Kokius jausmus patirs paauglė mergina, netekusi geriausio draugo, o galbūt ir vaikino? Ar jų tiek fizinė, tiek dvasinė sveikata neliks suluošinta visam gyvenimui? Ar galime įsivaizduoti, kokius jausmus patiria žuvusio paauglio gimnazijos, kurioje jis mokėsi, bendruomenės nariai, kurie per trejus metus jau turi atsisveikinti su trečiu paaugliu?

Galime tik įsivaizduoti ką patiria visi šie žmonės netekę tėvų, vaikų, brolių, draugų, giminaičių, kaimynų, pažįstamų... Galime kaltinti vieną žmogų, kuris neatsakingai sėdo išgėręs prie vairo... Bet galime ir kiekvienas iš mūsų kartu prisiimti atsakomybę už šį įvykį, nes kažkas nesustabdėme išgėrusio vaikino, kažkas nepaskambinome policijai, nors matėme, kad jis girtas važiuoja pasitikti nelaimės, kažkas auklėdami vaikus neišmokėme prisiimti atsakomybės, kažkas rodėme pavyzdį, kad problemas reikia spręsti alkoholiu, kažkas abejingai paliekame žmones skęsti alkoholio liūne, kažkas sėdame už vairo išgėrę „tik“ taurę šampano, kažkas pykstame, kad didinamas alkoholio akcizas ar trumpinamas pardavimo laikas...

Bet gal užteks kaltinti kitus? Gal pats laikas prisiimti atsakomybę kiekvienam iš mūsų ir nebūti abejingiems kas vyksta aplink mus? Gal priimkime šią skaudžią pamoką ir neleiskime, kad ji liktų beprasmiška? Pasimokykime, nes kitą kartą, tai gali būti bet kurio iš mūsų šeima.

Ilsėkitės ramybėje, žuvusieji...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Atsidūrėte panašioje situacijoje? Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.