Sibiro mieste Irkutske į šią veiklą įsitraukia netgi močiutės.

„Noriu pati užsidirbti pinigų. Noriu daug pinigų“, – šypsodamasi aiškina „bitkoinų močiutė“ Valerija.

Mariną Sergejevną taip pat įtraukė kriptovaliutų kasimo karštligė. Galiniame savo namų Irkutske kambaryje ji įtaisė tris triukšmingus kriptovaliutų kasimo įrenginius, kad galėtų prie savo pensijos prisidurti kasdama bitkoinus.

Šie įrenginiai dirba visą parą – bitkoinų tinkle atlieka ir šifruoja operacijas.

„Tokį dalyką man pasiūlė draugas. Jis pasakė: „Marina Sergejevna, nusipirk kasimo įrangos“. Jis padėjo man viską įsigyti ir įsirengti. Nesigailiu. Investuoti pinigai greitai atsipirko – maždaug per aštuonis ar devynis mėnesius“, – pasakoja moteris.

Šaltasis Sibiras yra tobula vieta kriptovaliutoms kasti, nes dėl žemos temperatūros čia gerokai pigiau atvėsinti riaumojančią įrangą.

Be to, šiame regione labai pigi elektra.

Marina taip pat sugalvojo, kaip panaudoti karštį, kurį skleidžia jos įrenginiai – moteris džiovina moliūgus, arbatą ir žoleles.

„Moliūgas sudžiūsta labai greitai, vos per vieną dieną“, – aiškina Marina.

Vyriškis vardu Jurijus yra Marinos ir dar vienos Irkutsko kasėjos mentorius. Kai Jurijaus karaokės verslas patyrė finansinių sunkumų, vyras įsitraukė į kriptovaliutų kasimą.

Valerija yra Jurijaus motina.

Irkutskas yra Rusijos kriptovaliutų sostinė! Kad tuo užsiimtumei, nereikia būti dideliu specialistu – ši sistema paprasta. Tiesiog prijungi prie kompiuterių elektrą ir internetą“, – angliškai BBC pasakoja užsidegęs Jurijus.

Terminas „kriptovaliutų kasimas“ reiškia intensyvų procesą, skirtą užtikrinti operacijų saugumą konkrečiame tinkle.

Speciali įranga, sudaryta iš tam skirtų greitai dirbančių mikroschemų, sudaro bitkoinų tinklą. Jie varžosi tarpusavyje spręsdami specialiai sugalvotą matematinį uždavinį, o jį išsprendę gauna nustatytą atlyginimą bitkoinais – taip bitkoinai iškasami. Dabar už vieno uždavinio įvykdymą duodama 12,5 bitkoino.

Pasak bitcoinblockhalf.com, visas pasaulinis bitkoinų gavybos tinklas sukuria apie 1800 bitkoinų per dieną.

Šiame tinkle galima tokiu būdu kasti bitkoinus iki pat 2140-ųjų, kai sistema išleis paskutinį bitkoiną.

Viliamasi, kad ribota bitkoinų pasiūla, 21 milijonas vienetų, paskatins defliacinį valiutos elgesį investuotojų atžvilgiu.

Jurijus Irkutske esančiame plytų sandėlyje turi įsiruošęs visą kasyklą, kurią sudaro galybė įrangos.

Vienas iš įrenginių priklauso jo motinai Valerijai – tai Jurijaus dovana. Valerija atidžiai jį tyrinėja.

Ant daugelio įrenginių matyti žalios lempelės, tačiau ant keleto yra ir raudonų. Patalpa itin triukšminga, nuo įrangos žemyn nusvirę kabo laidų raizginiai.

Jurijui priklauso kasėjų grupė – daugelis kasėjų dirba kartu, sutelkia savo turimos kasimo įrangos pajėgas ir uždarbį dalijasi tarpusavyje.

Kasėjų grupė smulkiems kasėjams yra vienas iš nedaugelio būdų, padedančių jiems varžytis tinkle, kuriame pastaruoju metu dominuoja tokios stambios kompanijos kaip „Bitmain“.

Praėjusiais metais, bitkoino kainai nukritus 80 procentų, Jurijaus kasėjų grupė neteko dalies narių, tačiau Valerija įsitikinusi, kad kaina ir vėl pašoks.

„Kai bitkoino kaina pasieks milijoną, savo anūkams galėsiu palikti labai didelį palikimą“, – sako moteris.