Tai reiškia, kad 2019 metus antra pagal dydį pasaulio ekonomika pradėjo vangiai. Niūrūs duomenys beveik sutapo su oficialiu pirmadienį paskelbtu tyrimu, kuris atspindėjo didėjančią įtampą Kinijos gamybos sektoriuje, svarbiame darbo vietų kūrimui. Rezultatai sustiprina požiūrį, kad šalies ekonomika praranda pagreitį.

„Caixin/Markit“ skaičiuojamas Kinijos gamybos pirkimo vadybininkų indeksas (PVI), paskelbtas trečiadienį, gruodį nukrito iki 49,7 punkto nuo 50,2 punkto lapkritį. Tai - pirmasis susitraukimas nuo 2017 metų gegužės.

„Reuters“ apklausti ekonomistai prognozavo tik nedidelį smuktelėjimą nuo lapkričio iki 50,1 punkto ir tikėjosi, kad indeksas išliks šiek tiek virš neutralios 50 punktų ribos, skiriančios mėnesio plėtrą nuo susitraukimo.

Nauji užsakymai atspindi aktyvumą ateityje. Jie krito pirmą kartą per dvejus su puse metų. Nauji eksporto užsakymai smuko devintą mėnesį iš eilės.

Kinijos oficialus PVI parodė, kad gamybos aktyvumas susitraukė pirmą kartą per daugiau negu dvejus metus, taip pat spaudžiamas silpnos vidaus ir užsienio paklausos.

Nors susitarimas užbaigti prekybos karą sustiprintų pasitikėjimą Kinijoje, analitikai mano, kad tai netaptų panacėja Kinijos ekonominėms bėdoms.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas praėjusį mėnesį susitarė dėl 90-ties dienų paliaubų prekybos kare, kurios leido atnaujinti derybas ir atidėti tarifų padidinimą.

Pekinas teigia, kad 2018 metais Kinija pasieks 6,5 proc. artimą ekonomikos augimo tikslą, lyginant su 6,9 proc. plėtra 2017 metais. Tačiau šiemet tikimasi dar didesnio sulėtėjimo, net jei prekybos susitarimas bus pasiektas.

Pasaulio bankas 2019 metams prognozuoja Kinijos ekonomikos sulėtėjimą iki 6,2 proc. Tai - solidus rodiklis pagal pasaulinius standartus, bet silpniausia plėtra per beveik 30 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją