Dar tinkamus daiktus atiduoti, o ne išmesti, skatina ir aplinkosaugininkai – tokiu būdu yra taupomi įvairūs resursai bei pratęsiamas daikto gyvavimo laikotarpis. Viena pagrindinių daiktų mainų platformų internetinėje erdvėje yra feisbuke suburta grupė „Free your stuff LT / Atiduotuvė”.

Grupė skatina mažiau vartoti

Ši grupė jau subūrusi daugiau nei 44 tūkst. feisbuko vartotojų. Jos taisyklės gana paprastos: joje niekas nėra perkama ar parduodama, nėra ir mainymosi – čia daiktai tik atiduodami. Atiduoto daikto skelbimą prašoma ištrinti, taip pat prašoma pagarbos vieni kitiems bei grupės moderatoriams.

Norintys daiktus atiduoti žmonės skatinami atiduoti daiktą tam, kam tikrai jo reikia, o ne pirmajam, kuris atsiliepė į skelbimą, nes, anot moderatorių, tokie žmonės dažnai daiktus ima tik dėl to, jog jie nemokami. Norintys pasiimti daiktą skatinami gerai pagalvoti, ar jiems tikrai reikia atiduodamo daikto, nes grupė skirta mažinti vartotojiškumą, o ne toliau kaupti „turtą”.

Seni daiktai

Ši atiduotuvė yra ekosąmoninga, todėl grupės moderatoriai taip pat atkreipia dėmesį į skelbimų autorius, kurie, neva, darydami „gerą darbą”, atiduoda asbestines dangas ar baldines plokštes „malkoms”, tačiau net nesusimąsto apie tokių poelgių pasekmes ir neigiamą įtaką aplinkai. Apie tokius skelbimus kviečiama pranešti grupės administratoriams.

Ką galima atrasti?

Ne tik dovanoti ar pasiimti, bet ir paprašyti padovanoti tam tikrų reikalingų daiktų galima šioje atiduotuvėje. Peržvelgus pastarosiomis dienomis grupėje pasidalytais skelbimais pastebima, jog grupės vartotojai atiduoda įvairiausius dalykus: muzikos CD diskus, moteriškus rūbus, nebenaudojamą lovą su spintelėmis, spintą stumdomomis durimis ar net pliušinius žaislus.

Seni daiktai

Atiduodami ir seni mados žurnalai, nuotraukų rėmeliai, puodeliai su įvairiais logotipais, automobilio pompa bei telefono laikiklis, plaukų dažai ar kiaušinių dėklai. Naujų šeimininkų tikisi ir įvairiausios senos knygos, keptuvės, sofos, vaikiški drabužiai, batai ar įmontuojama orkaitė, tiesa, ši atiduodama be durelių.

Norint atiduoti daiktus būtina nurodyti adresą, bent jau miestą ir jo rajoną, kuriuo reiktų atvykti norinčiajam pasiimti atiduodamus daiktus.

Pagelbėja įsirengiant butą

Vilnietis Arnas pasakoja, kad atiduotuve feisbuke pasinaudojo tuomet, kai įsigijo remontuotiną dviejų kambarių butą: „Ilgai su drauge galvojome, kur dėti senus, tačiau dar tinkamus naudoti, baldus, buitinę techniką ir įvairius bute paliktus daiktus.

Prieš darydami remontą manėme, kad viską teks išmesti. Tačiau draugai rekomendavo šiuos daiktus atiduoti per atiduotuvę feisbuke ir beveik viską pavyko kam nors padovanoti. Bet kai ką teko ir išmesti.”

Buto remontas

Sostinėje taip pat gyvenanti Aistė patikino, kad tokiomis atiduotuvėmis naudojasi jau ne pirmą kartą – jose mergina atiduoda įvairius menkniekius: „Gera atiduoti nebenaudojamus daiktus tiems, kuriems tikrai jie reikalingi. Esu taip atidavusi savo senus žieminius batus, kuriuos viena mama paėmė savo sūnui – nereikėjo man jų išmesti, nes ir batai dar buvo tinkami nešioti.

Kita mama, pamenu, taip pat savo sūnui yra iš manęs dovanų gavusi senus akinius nuo saulės. Jų aš jau seniai nebenešiojau, tačiau berniukui jie tapo geru aksesuaru vasara.”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)