Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) nurodė, kad amerikietis buvo areštuotas penktadienį „per šnipinėjimo akciją“.

„Rusijos FSB Tyrimų valdyba JAV piliečio atžvilgiu iškėlė baudžiamąją bylą pagal RF BK 276-ąjį straipsnį (šnipinėjimas)", – sakoma FSB pranešime. Šiame straipsnyje numatomos įkalinimo iki 20 metų bausmės.

Pareiškime amerikiečio vardas buvo pateiktas rusiškai. Atrodytų, kad perrašant angliškai tai turėtų būti Paulas Whelanas.

Daugiau jokių detalių kol kas nepateikiama.

Maskva šiuo metu yra įsitraukusi į virtinę šnipinėjimo skandalų su Vakarais, o prezidentas Vladimiras Putinas kaltino Vakarų valstybes naudojantis šnipų bylomis stiprėjančiai Rusijai stabdyti.

JAV žvalgybininkai kaltino Maskvą kišimųsi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Anksčiau šį mėnesį Jungtinėse Valstijose kaip nelegali užsienio agentė buvo nuteista rusė Marija Butina. Jai gresia įkalinimas iki šešių mėnesių ir deportacija.

Prokurorai sakė, kad ji 2015 metų kovą ėmėsi plano užmegzti ryšius su JAV Respublikonų partija, siekdama paveikti JAV užsienio politiką.

Be to, Rusijos karinės žvalgybos agentai buvo apkaltinti bandymu anksčiau šiais metais Anglijos Solsberio mieste nunuodyti buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją.

Skripaliai išgyveno, bet mirė viena vietos gyventoja, paėmusi išmestą kvepalų buteliuką, kuris, kaip mano policija, buvo panaudotas per išpuolį prieš Skripalius.

Po šių incidentų Rusijos ir Vakarų santykiai smarkiai pašlijo, Jungtinės Valstijos ir Europa dėl šnipinėjimo skandalų ir konflikto Ukrainoje paskelbė Maskvai kelis sankcijų paketus.

Anksčiau šį mėnesį surengtoje savo metinėje spaudos konferencijoje V. Putinas sakė, kad Vakarų spaudimu siekiama sulaikyti stiprėjančią Rusiją.

„Tikslas tik vienas: sulaikyti Rusijos, kaip galimos konkurentės, plėtrą, – sakė jis. – Tai susiję su Rusijos galios didėjimu.“