Pagrindinė mokesčių reformos naujovė yra ta, kad sujungiami darbuotojo ir darbdavio mokami mokesčiai juos konsoliduojant darbuotojo pusėje. Tai yra, dabar darbuotojas algalapyje matys visą savo darbo vietos kainą ir kiek tiksliai mokesčių sumokama nuo darbo vietos kainos. Sujungiant mokesčius, šie didės, tad ir atlyginimas „ant popieriaus“ yra padidinamas, kad darbuotojui mokama alga „į rankas“ nepasikeistų.

Atlyginimai „ant popieriaus“ turi padidėti 1,289 karto. Sujungiant mokesčius gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas padidėja 5 proc. punktais iki 20 proc. Socialinio draudimo, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą tarifas nuo šiol siekia 19,5 proc., o darbdavio socialinio draudimo įmoka mažėja iki 1,47 procento.

Taip pat įvedamas progresinis 27 proc. GPM tarifas. Jis bus taikomas „Sodros“ įmokų lubas viršijančioms pajamoms. 2019 m. šį tarifą mokės tie, kurie per metus uždirba 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) ar daugiau (tai yra tie, kurie per metus uždirba apie 112 tūkst. eurų). Vėliau „lubos“ leisis. 2020 m. 27 proc. GPM mokės tie, kurie uždirba 84 VDU per metus, 2021 m. – 60 VDU per metus.

Individualiai veiklai ir dividendams lieka 15 proc. GPM tarifas.

Dėl šių pokyčių atlyginimas „į rankas“ išliks toks pat, tačiau jį padidins plečiamas neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD). Skaičiuojama, kad dėl to atlyginimai vidutiniškai turėtų augti nuo 18 iki beveik 60 eurų.

2018 metais NPD dydis siekė 380 eurų, pagal naująją sujungtų mokesčių sistemą tai atitinka 272 eurus. Tad NPD šiemet padidinamas 28 eurais iki 300 eurų. 2020 metais NPD didės iki 400 eurų, o 2021–aisiais – iki 500 eurų.

Pajamų pokyčiai piniginėje priklausys ir nuo to, ar pasirenkama kaupti senatvei. Vyriausybė siekia, kad sumažinus mokesčius, šias papildomas gaunamas lėšas žmonės atsidėtų pensijai. Dėl to keičiama ir II pakopos pensijų sistema į naują formulę 3 + 1,5. Tai reiškia, kad 3 proc. žmogus prisideda pensijai nuo savo pajamų, o 1,5 proc. nuo VDU kaip paskatą kaupti perveda valstybė. Tie, kurie gauna mažas pajamas ir prieš tai nekaupė, tačiau nuo šių metu įsitraukia į kaupimą, gali pajusti ir kelių eurų pajamų sumažėjimą.

Tikslius pokyčius savo kišenėje galite pasiskaičiuoti pasinaudoję skaičiuokle. Taip įvertinsite ir kaip keičiasi pajamos pasirinkus kaupti pensiją arba ne.

Oficiali skaičiuoklė

Finansų ministerija parengė skaičiuoklę, kurioje galite pamatyti kaip jau šiemet keičiasi jūsų gaunamos pajamos.

Svarbi papildoma informacija, naudojantiems skaičiuoklę:

Parengta pajamų skaičiuoklė pritaikyta tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms (išskyrus terminuotas darbo sutartis).

Skaičiuojant darbdavio ir darbuotojo socialinio draudimo įmokas bei GPM, vertinant „Sodros“ lubas ir progresinį GPM, daroma prielaida, kad mėnesio pajamos yra tolygios visus metus.

Skaičiuojant GPM, neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) taikomas darant prielaidą, kad asmuo neturi nustatyto 0–55 proc. darbingumo lygio.

Skaičiuojant darbdavio socialinio draudimo įmoką, vertinant „Sodros“ grindis, daroma prielaida, kad asmuo yra vyresnis nei 24 metų amžiaus, dirba vienoje darbovietėje, nėra dėl savo socialinio statuso ypatybių draudžiamas pensijų socialiniu draudimu valstybės lėšomis, negauna senatvės, netekto darbingumo, šalpos neįgalumo ar šalpos senatvės pensijos, motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokų ir neturi nustatyto 0–55 proc. darbingumo lygio.

Skaičiuojant darbdavio socialinio draudimo įmoką, naudotas bendrasis nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų draudimo tarifas (2018 metais – 0,2 proc., 2019 metais – 0,16 proc.).

Skaičiuojant darbdavio socialinio draudimo įmoką, vertinant įmokas į garantinį fondą ir ilgalaikio darbo išmokų fondą, daroma prielaida, kad asmens darbovietė nėra biudžetinė įstaiga, Lietuvos bankas, politinė partija, profesinė sąjunga, religinė bendruomenė ir bendrija.

Šią ir kitas skaičiuokles taip pat galime rasti puslapyje www.kiek.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)