Radau ir lietuvišką dovaną, kuri daugiau buvo pasišaipymas ir gėda. Tai buvo maža Lietuvos moterų krepšinio federacijos vėliavėlė ir Lietuvos herbas. Geriau jau būčiau nieko neradęs. Po muziejų dar vaikščiojo ir vietinių moterų grupė. Bet ne laisvai išsimėčiusios, kaip mes, o tvarkingai sustatytos į eiles ir ėjo koja kojon. Buvo juokinga, bet vėliau teks juoktis ir iš savęs...

Autobusu vykstame į viešbutį. Turime laiko, todėl grupei pasiūlau pažiūrėti vakariečių sukurtą filmą apie Š. Korėją angliškai, kurį turiu telefono „hidden folderyje“. Vienas asmuo su mielu noru paima telefoną. Po kurio laiko matau, kaip jis neša mano telefoną gidėms. Man širdis nusirito į kulnus, sustingau. Po velnių, to filmo vietiniams, o ypač gidėms, matyti negalima!

Jis sako: gal galit man filmą įjungti? Keiksmažodis, ir greitai pribėgu prie jų. Gidės nieko nesupranta, visiems sakau, kad viskas gerai. Pasiimu telefoną ir nusivedu jį kartu. Pasirodo, ji pagalvojo, jog tai gidės siūlė savo telefoną su Korėjoje statytu filmu. Man jau adrenalinas buvo susimaišęs su baime, bet viskas baigėsi gerai. Neįsivaizduoju, ką jos sakytų peržiūrėjusios tokį filmą, kuriame yra priešinga režimo versija.

Nakvynė geriausiame Korėjos viešbutyje – Hyungsan. Jis turi net 6 žvaigždutes! Iš tikro tai gražus galingas viešbutis, bet maistas buvo prasčiausias lyginant su tuo ką valgiau per visą kelionę. Bet viešbučio kambaryje radau 2 naujas dujokaukes. Negali žinoti, gali kažkada prisireikti. Kitą dieną užsimiršo režimo keistenybes, nes nuvykome pažiūrėti senovinio budistų vienuolyno, bet keistenybės greitai sugrįžo.

Šiaurės Korėja

Vienuolyne buvo įtaisytas vienuolio aprangą vilkintis korėjietis. Matomai ne iš pamaldžiausių, nes budizmas su komunizmu nesiderina. Po budizmo pertraukėlės kopiame į kalną. Šalia triukšmauja kriokliai, labai graži gamta. Norėjau išsivėdinti galvą ir pailsėti nuo viso to matyto savotiško gėrio. Viduryje kalno vietiniai pardavinėjo vandens buteliukus, todėl vieną nusipirkau.

Mokėjau eurais, grąžą gavau Kinijos juaniais. Dažnai grąžą gaudavau ir doleriais, arba išvis keliomis valiutomis. Čia dar viena Š. Korėjos subtilybė – atsiskaitymai. Šalyje turistai gali atsiskaityti tik užsienio valiuta. Eurai, Doleriai, Juaniai. Jei ir turėčiau vietinių pinigų, iš manęs vietiniams juos imti draudžiama. Į Korėją vežiausi daug smulkių eurų banknotų ir monetų.

Kai kažką perki, tai tiesiog paduodi eurus ir užsimerki. Vietiniai savo sugalvotu kursu paskaičiuoja kiek davei, dar kitokia valiuta paskaičiuoja ir atiduoda grąžą. Jei grąžos neturi, kartais net padovanoja vandens buteliuką dovanų. Net kalnuose prie krioklių tenka susidurti su Š. Korėjos keistenybėmis perkant atsigerti.

Šiaurės Korėja

Kim Jong-il ir Kim Sung-il statulų ant kalvos lankymas. Korėjiečiai pasistengė – abi nuliejo iš bronzos, 20 m. aukščio. Abi gražiai blizga, turbūt nuolat šveičiamos, o už krūmų tyko pasislėpę balandžių vaikytojai. Eina žmonių būriai su gėlėmis, jie turi 2 gražiausias gėles – Kimilsungiją ir Kimjongiliją. Vietiniai stengiasi jas užauginti pačias gražiausias namuose. Tai yra orchidėja ir begonija. 

Čia švenčiama labai daug vestuvių. Visi padeda gėlių, atsistoja eilėn ir giliai nusilenkia atiduodami pagarbą. Pas mus vestuvininkai eina į bažnyčią, o pas juos prie statulų.

Šiaurės Korėja

Mums reikia daryti tą patį, todėl padedame gėles. Šalia stovi gidės, žiūriu į jas, kada jos pradeda procesą, lenkiuosi kartu. Jausmas išties kvailas, viduje jaučiu prieštaravimą, bet taisyklės yra taisyklės. Išeidamas dar prasilenkiu su būriais pionierių pamokų metu lankančius vadų skulptūras ir nešančius gėles. Vaikai nesišypso, fotografuotis nenori, iš galo eina rūsti auklėtoja.

Beje, Š. Korėja deklaruoja turinti 100 proc. raštingumo lygį. Matyt auklėtojos tikrai gerai atlieka savo darbą. Po aplankytų monumentų, kaip bebūtų keista, gidės leido pasivaikščioti gatve iki knygyno! Greičiausiai nebuvo kur arčiau priparkuoti autobusiuko. Knygyne daug literatūros apie vadus, juokeliai iš jų gyvenimo.

Šiaurės Korėja

Nusipirkau kelis numerius senesnių laikraščių, karinių atvirukų, vado biografiją. Įdomu bus paskaityti, kaip jį išaukština. Šalia knygyno yra pagrindinė paradų aikštė. Visi tankai ir raketsviedžiai, kuriuos matėte per televizorių grojant patriotinei muzikai, važiavo šia aikšte. Man pasisekė, aikštėje masė vienodai baltais marškiniais apsirengusio jaunimo, kurie repetuoja paradui. Jis vyks už mėnesio. Daro įvairias formas iš žmonių kiekio.

Artėja pietų metas, skrandžiai ištampyti, reikalauja 7 patiekalų. Vykstame į restoraną pasiimti maisto išsinešimui. Šiandien pažadėtas piknikas parke. Gidės su vairuotoju nueina į restoraną atnešti maisto. Ogi žiūriu, kad aš be priežiūros. Autobusiukui įsukant į kiemus, pakeliui mačiau vietinę aludę, į kurią tikrai neleistų užeiti gidės. Nusprendžiau nueiti ir apsižvalgyti. Kadangi nesu amerikietis, numaniau, kad už paklydimą bausmės negausiu, į darbo stovyklą neišsiųs. Ten ir taip šiuo metu yra apie 200 000 žmonių. Kam jiems maitinti dar vieną burną. Blogiausiu atveju parves į viešbutį pailsėti dienelę.

Drąsiai vingiuodamas tarp namų nuėjau į aludę, išsitraukiau telefoną ir pirmyn filmuoti. Aludėje daug vietinių, visi gausiai geria alų. Kvapas ir atmosfera, kaip tikros underground‘inės aludės. Vietiniai žiūri, ir nesupranta, kas per... Įėjęs vakarietis, galbūt amerikietis, šypsosi ir mus filmuoja. Pasimetę veidai spokso su pražiodintomis burnomis, vienas kitas pradeda ant manęs rėkti. Galvoju pats laikas dingti iš čia, kol neprisiviriau košės... Ramiai išeinu ir jau pasiruošiau spartinti žingsnį, kai išbėga 4 vietiniai iš aludės ir rėkdami bei rodydami rankų judesiais liepa trinti iš telefono tai, ką nufilmavau. Aš stengdamasis nuolankiai visa tai padarau ir greit išeinu, kol jie kažką aptarinėja.

Šiaurės Korėja

Tiesiai į autobusą neinu. Einu aplink šalia esančius namus, vingiuodamas, kad nematytų kur nuėjau. Adrenalinas dar vis pumpuojasi. Grįžau į autobusą ir ramiau atsipūčiau. 

Po kurio laiko, žiūriu, atbėga vietinė baro rėksnė prie autobuso. O velnias, dabar, galvoju, jau kažkas įvyks. Užsitraukiau užuolaidą, galvojau persirengti kitos spalvos marškinėlius, bet patingėjau.



Beje, skrendant Pekino oro uoste su bendrakeleiviu lietuviu atlikome eksperimentą. Apsikeitėme pasais ir žiūrėjome ar patikroje mus atskirs. Praėjome be problemų, azijiečiai neskiria baltaodžių. 



Toliau apie priėjusią vietinę. Gidės nuėjo su ja šnekėtis ir po minutėlės grįžo į autobusą. Viskas ramu. Kitą dieną prie manęs priėjo gidė. Sako, tai čia tu buvai aludėje, per daug nesistebėdama, nes žinojo, kad aš mėgstu pasivaikščioti vienas. Atsakiau, kad aš, ir ji man liepė ištrinti vaizdo įrašą. Tik tiek. Paklausiau apie ką šnekėjo su vietine – pasirodo, gidė jai pasakė, kad aludėje apsilankęs asmuo turbūt ne iš jos grupės, nes ji visus mus prižiūri. Turbūt pati nenorėjo turėti problemų. Ir dar man pasakė, kad matė mano užtrauktą užuolaidėlę, todėl viską suprato.

Kiek pastebėjau, korėjiečiai nemažai svaiginasi alumi. Marihuana čia taip pat yra legali. Narkotikų vartojimas siekia apytiksliai 30 proc. Jie vartoja viską, pradedant nuo marihuanos iki metamfetamino.

Parke iškylauja labai daug vietinių, kepa barbekiu. Klausosi muzikos, keletas šoka. Labai smagi atmosfera, visi atsipūtę, gerai leidžia laiką. Galėtų ir mūsų bernardinuose žmonės taip jaustis. Mus užleidžia prie stalų. Prisikemšu maisto ir einu pažiūrėti tautiniais rūbais apsirengusių šokėjų, ant scenos šoka vien moterys. 



Šiaurės Korėja

Reikia skubėti į cirką, nes jau vėluojame, ten jau vyksta baseino pasirodymas. Labai šaunus buvo cirkas, stiprūs jų akrobatai. Įdomiausias kareivio šokis ant Kalašnikovo automato – labai gerai perteikė Š. Korėjos atmosferą. Paskui dar pusdienį apie jį galvojau.

Šiaurės Korėja

Po cirko liftu pakilome į Jučės ideologijos monumentą. Šis 170 metrų bokštas yra aukščiausias pasaulyje. Paradų aikštėje vėl vyko repeticija ir labai gerai matėsi visos iš žmonių daromos formos. Fone ant rūmų kabo vado nuotrauka, o šimtai žmonių formuoja spindulius sklindančius nuo vado. Ir įdomu, ir juokinga.

Laukite tęsinio.

Naujausius autoriaus įrašus rasite puslapyje journey.lt
Facebook autorių galite sekti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)