Tokį sprendimą priėmė Naujosios konservatorių partijos (NKP), „Naujosios vienybės“, susivienijimo „Už plėtrą/Už!“ ir Nacionalinio aljanso atstovai.

Pastarosios politinės jėgos taip pat pritartų, kad prie potencialios koalicijos prisijungtų populistinė partija „Kam priklauso valstybė?“ (KPV LV); jos atsakymo tikimasi sulaukti iki sausio 3-osios.

„Naujosios vienybės“ narys Arvilas Ašeradenas naujienų agentūrai BNS sakė, kad jo partijos kandidatas į premjerus tebėra Krišjanis Karinis. Jis yra pasirengęs vadovauti vyriausybei, jei ją sudarytų penkių partijų koalicija.

Tuo metu NKP lyderis Janis Bordanas pabrėžė, kad penktadienio susitarimas rodo, jog minėtos keturios partijos dirba Latvijos labui.

„Nacionalinio aljanso“ narė Inara Murniecė ir susivienijimo „Už plėtrą/Už!“ atstovas Juris Pūcė sakė, kad norėtų matyti KPV LV siūlomos koalicijos sudėtyje. Vis dėlto visos keturios partijos yra pasirengusios formuoti vyriausybę ir be KPV LV.

Paklaustas, ar centro dešinioji Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ŽVS) gali atsirasti naujojoje vyriausybėje, J. Bordanas sakė, kad šiuo metu šis klausimas nesvarstomas.

R. Vėjuonis penktadienį turi susitikti su visų 13-ojo šaukimo Saeimos partijų atstovais.

Jis atskirai susitiks su visų partijų parlamento frakcijų lyderiais.

NKP, „Naujoji vienybė“, susivienijimas „Už plėtrą/Už!“ ir Nacionalinis aljansas susitarė formuoti koalicinės vyriausybės branduolį. Šios keturios partijos 100 vietų parlamente turi 50 mandatų ir tebeieško sprendimo, kaip pelnyti daugumą.

Latvija dar nėra suformavusi naujos vyriausybės nuo spalio 6-ąją įvykusių parlamento rinkimų.