Deja, kiekviena valanda, kurią vaikai praleidžia žaisdami, užuot miegoję, kenkia ne tik jiems, bet ir patiems tėvams, nes sutrumpėja miego laikas, rodo Amerikos neurologijos akademijos atliktas tyrimas.

Tyrimo duomenimis, 45 proc. vaikus auginančių moterų miega trumpiau nei 6 val. per parą. Be to, jei namuose auga ne vienas vaikas, tikimybė, kad motina miega mažiau, nei reikėtų, padvigubėja. Regis, namuose esant vaikų 8 valandos miego tampa neįmanoma misija. Vis tik rūpintis psichologine sveikata reikėtų, todėl patariama anksčiau guldyti vaikus į lovą, jų ir savo paties labui.

Miegas ir poilsis – ne prabanga, o poreikis

Australijos Murdocho vaikų tyrimų instituto mokslininkai išanalizavo 10 000 pokalbių su tėvais ir jų vaikais, aiškindamiesi, koks jų gyvenimo būdas, psichinė sveikata ir miego kokybė. Pirmi pokalbiai vyko, kai vaikams buvo 4–5 m., antri – kai vaikai buvo 6–7 m. amžiaus, treti – vaikams esant 8–9 m. amžiaus.

Išanalizavę duomenis, tyrėjai padarė išvadą – anksčiau einančių miegoti vaikų gyvenimo kokybė geresnė, jie sveikesni, lyginant su vėliau miegoti guldomais vaikais. Anksčiau miegoti einančių tėvų psichinė sveikata taip pat buvo geresnė.

Per mažai miegant, naktį išlieka aukštas kortizolio lygis, todėl didėja diabeto, nutukimo, širdies ligų, nuotaikų kaitos rizika

Ar žinojote, kad dėl miego trūkumo smegenyse sukuriama stipri įtampa, todėl organizmas jaučia stresą, vadinamąją „kovok arba bėk“ reakciją? Per mažai miegant, naktį išlieka aukštas kortizolio lygis, todėl didėja diabeto, nutukimo, širdies ligų, nuotaikų kaitos rizika.

Kada vaikai turi eiti miegoti ir kiek laiko jie turi miegoti?

Tyrėjų aiškinimu, vaikai yra produktyvesni ir geriau jaučiasi, jei laikosi režimo ir eina miegoti tuo pačiu laiku. Pavyzdžiui, gilus miegas skatina augimo hormono gamybą, todėl kūdikiai mažiausiai 50 proc. paros laiko miega.

Įrodyta ir tai, kad pakankamai miegant stiprėja neuronų ryšiai, todėl gerėja koncentracija, lengviau mokytis. Vaikai iki trejų metų, miegantys trumpiau nei reikėtų, dažniau pasižymi hiperaktyvumu ir impulsyvumu, sulaukę šešerių metų.

Vaikai turi eiti miegoti 20.30 val. Mažiausiai valandą iki miego reikia išjungti televizorių ir kt. ekranus, nes tai trukdo miego hormono gamybą. Ikimokyklinukai turi miegoti nuo 10 iki 13 valandų per parą, o lankantys mokyklą vaikai – 9–11 valandų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)