L. Stoškų į merus ketino kelti „Lietuvos sąrašas“, tačiau partija pavėlavo registruotis Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) kaip politinės kampanijos dalyvė, todėl „Lietuvos sąrašo“ atstovai savivaldos rinkimuose dalyvaus su visuomeniniu komitetu „Bendruomeniškas Vilnius“.

„Pagrindinė kryptis, kuri programoje brėžiama, – vilniečiams sugrąžinama miesto savivalda“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė L. Stoškus.

Anot jo, tai pasiekti galima tiesiogiai įtraukiant gyventojus į miesto valdymą, privalomai suteikiant bendruomenėms, asocijuotoms struktūroms visus duomenis apie miestą. Kitas būdas būtų sustiprinti seniūnijas ir veikti per jas, trečias kelias – atstovavimo.

„Bent jau „Bendruomeniško Vilniaus“ tarybos nariai, kurie bus išrinkti į tarybą, turės atsiskaityti už savo veiklą ne kokioms nors partinėms organizacijoms, bet toms bendruomenėms, iš kurių jie ateina. Bus nuolatinis kontaktas“, – teigė kandidatas į meras.

L. Soškus dabar dirba Vilniaus miesto savivaldybės taryboje kaip „Lietuvos sąrašo“ narys.

Pasak „Bendruomeniško Vilniaus“ lyderio, Lietuvos tautininkų ir respublikonų sąjungos pirmininko Sakalo Gorodeckio, pirmą kartą rinkimuose į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą dalyvaus susivieniję miesto bendruomenių atstovai.

„Pavyko įtikinti bendruomenių žmones, kad nėra gėda dalyvauti politikoje“, – penktadienį per spaudos konferenciją tvirtino S. Gorodeckis.

Komitetas kels 45 kandidatų sąrašą. Pasak S. Gorodeckio, maždaug trečdalį jų sudaro „Lietuvos sąrašo“ kandidatai, kiti – Antakalnio, Žirmūnų, Šnipiškių, Senamiesčio, Rasų, Lazdynų, Balsių, Užupio, kitų sostinės bendruomenių nariai.

„Tarybos nariai, tapę tarybos nariais nuo politinių partijų, neatstovauja vietos bendruomenės interesams ir yra nuvietinti nuo tos vietos. Mintis pagrindinė – kad turime turėti tarybos narius, atsakingus ir atskaitingus savo vietos bendruomenėms (...). Pagrindinis vienijantis dalykas buvo vertybės – kad vietos savivaldos principas pagaliau turi būti realizuotas Lietuvoje“, – sakė S. Gorodeckis.

Antakalniečių bendruomenės lyderė Edita Kavaliauskienė teigė nusprendusi dalyvauti rinkimuose, nes dabar sostinės savivaldybė negirdi bendruomenės siūlymų, ignoruoja prašymus įtraukti jos atstovus į projektavimo procesus.

„Supratau, kad nenoriu, jog tai būtų toliau. Stebiu tą jau kokius penkerius metus, noriu, kad mes, vilniečiai, kurie aktyviai dalyvautume šitoje veikloje, tiesiog nebeleistume daugiau tokių santykių, kokie yra dabar“, – kalbėjo E. Kavaliauskienė.

Muzikas ir politologas Jurgis Didžiulis tvirtino tikįs bendruomeniškumu, todėl prisidedantis prie „Bendruomeniško Vilniaus“.

„Tikiu žmonėmis ir jų galia išspręsti problemas. Mūsų santykis su miestu neturėtų būti tik kas ketverius metus einant rinkti kažkokį alfa patiną, kuris mums aiškins, ką jis darys. (...) Jeigu čia dabar kas nors sugalvos statyti kelią, ar tai priklauso nuo socialdemokratų filosofinių gairių, ar tik konservatoriai gali tai išspręsti? Geriausiai sprendžia žmonės, kurie čia gyvena ir supranta, ko reikia“, – sakė J. Didžiulis.

Jis teigė šiuo metu pasigendantis valdžios ir gyventojų dialogo.

„Nesu per daug neigiamai nusiteikęs nei prieš R. Šimašių, nei prieš A.Zuoką. Manau, kad jie daro tai, ką moka, bet jie netiki bendruomeniškumu“, – tvirtino J. Didžiulis.

„Tarp mūsų kalbant, aš labai tingiu eiti į savivaldybę, aš labai nenoriu, bet jaučiu, kad atlieku pilietinę pareigą“, – prisipažino muzikantas.

Tiesioginiai merų ir savivaldybių tarybų rinkimai vyks kitų metų kovo 3 dieną.