Parenka odontologas

Dantų protezai skirstomi į dvi pagrindines rūšis: fiksuotus ir išimamus. Fiksuoti dažniausiai parenkami jaunesnio amžiaus žmonėms ir gali būti gaminami iš skirtingų medžiagų ar konstrukcijų: metalo, keramikos, cirkonio keramikos ar plastiko pagrindu. Tokie protezai fiksuojami ant nuosavų dantų arba implantų, rašoma pranešime spaudai.

Kita rūšis – išimami protezai – gali būti daliniai, naudojami, kai burnoje dar yra likę nuosavų dantų, ir dirbtiniai, prie jų tvirtinami kabliukais ar specialiais užraktais, arba pilni, kai pacientas savų dantų nebeturi.

Anot odontologės A. Lošytės, išsirinkti tinkamiausius protezus – atsakinga užduotis, kurioje svarbų vaidmenį atlieka gydytojas odontologas: „Konsultacijos metu būtina įvertinti bendrą audinių būklę, paciento finansines galimybes, asmeninius lūkesčius bei gydytojo galimybes juos įgyvendinti“.

Specialistė su liūdesiu pripažįsta, jog šiandien vienas dažniausių faktorių, ypač tarp senjorų, protezų pasirinkimui vis dar yra finansinės galimybės. Jos lemia tai, kad dažniau pasirenkami protezai, atkuriantys tik 25–30 proc. kramtymo krūvio, tačiau atrodantys gražiai ir estetiškai.

Almantė Lošytė

Ilgiausiai užtrunka fiksuotų protezų įsigijimo procesas, ypač – jeigu reikalinga implantacija. Kur kas paprasčiau su išimamais dantų protezais: jeigu nutiko trauma, netekote priekinio danties, nedidelė išimama plokštelė su įstatytu dantimi gali būti pagaminta per dieną. Didesnės apimties protezų įsigijimas ir pagaminimas trunka apie keturias savaites, nepamirštant kassavaitinio apsilankymo pas gydytoją. Jeigu reikalingi patikslinimai laboratorijoje, procesas gali užtrukti ir kiek ilgiau.

Higienos ir geros savijautos taisyklės

Odontologės teigimu, suprasti, ar protezai kokybiški ir tinkami, nesudėtinga. „Protezai visų pirma turi atlikti pirminę savo funkciją – su jais turi būti patogu kramtyti, kalbėti, juos turėtų būti paprasta išsiimti ir įsidėti, lengva valyti. Neturi būti jokio žandikaulio sąnarių diskomforto, spaudimo burnos ertmėje ar raumenų įtampos. Jeigu jaučiate nors vieną iš šių nepatogumų, sunku artikuliuoti, protezai krenta iš burnos, skleidžia nemalonų kvapą, jie yra netinkami,“ – aiškina gydytoja A. Lošytė.

Anot specialistės, protezų nešiotojai nesusiduria su papildomu diskomfortu, jeigu tinkamai jais rūpinasi ir laikosi higienos taisyklių. Tam, kad protezas išliktų estetiškas, neturėtų pašalinio kvapo, odontologė rekomenduoja naudoti specialias „Corega“ valymo tabletes, kurios sunaikina daugiau nei 90 proc. blogą kvapą sukeliančių bakterijų, pašalina ant protezo susikaupusias apnašas ir dėmes. Tokią tabletę reikėtų įdėti į vandenį ir protezus įmerkti – gerai juos išvalyti pakanka trijų minučių.

Ne vieta stiklinėje

Tiems, kurie baiminasi, ar išimami protezai tikrai tvirtai laikysis burnoje, siūlomi fiksuojamieji kremai. „Gerai pagamintas protezas pats savaime gana tvirtai laikosi, tačiau, jei pacientui neramu, galima naudoti specialią priemonę, užtikrinančią, kad protezai tikrai neiškris,“ – pažymi A. Lošytė.

Kelionėse ar leidžiant vakarą svečiuose, gali kilti nepatogumų, baiminantis, ar protezai valgant neiškris. Tačiau, odontologės teigimu, šiandien siūloma visa aibė kelioninių produktų mažose pakuotėse, kurios padeda suplanuoti, kaip higieniškai ir diskretiškai laikyti protezus.

„Daugelis pacientų, kuriems reikia dantų protezavimo, vis dar baiminasi to naktį prieš miegą stiklinėje pamerktų protezų vaizdinio. Dabar tikrai to galima išvengti – yra įvairiausio dizaino nepermatomų dėžučių, kuriose galima laikyti protezus, juos patogu įsidėti ir išsiimti,“ – tvirtina A. Lošytė.

Protezų nusidėvėjimas

Specialistė akcentuoja, jog visiems protezų nešiotojams būtina nors kartą per metus apsilankyti pas gydytoją, kuris įvertintų bendrą burnos gleivinės, kietųjų audinių būklę ir patvirtintų, jog protezai tinkamai prižiūrėti ir nėra nusidėvėję.

„Protezai nusidėvi – ne tik dantys, bet ir pati bazė, kurioje jie būna sustatyti. Dažniausiai pats pacientas pastebi, jog protezas tampa laisvesnis, sunkiau laikosi, ar jaučia, jog trina gleivinę. Dėl šios priežasties būtina pasirodyti gydytojui ir kartu įvertinti protezų būklę,“ – apibendrina gydytoja odontologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)