Pateikiame penkiolika citatų iš jo bestselerio „Lankstus protas. Kaip matyti kitaip ir galvoti nestandartiškai“.

1. Kai mes pernelyg gerai žinome kažkokią temą, kai turime milžinišką patirtį, kai suprantame kokios nors disciplinos sanklodą, mano atveju – molekulinės biologijos, arba šalies, kompanijos, šeimos, atsiranda pasitikėjimas. Ir tai yra gerai.

Vis dėlto, daugeliu atvejų žinojimas apriboja protą, trukdo žiūrėti į gilumą ir ieškoti įvairių galimybių ar atsakymų į vieną ir tą patį klausimą. Apskritai, patirtis padeda išspręsti problemas taip pat, kaip mes tai darėme praeityje, o žvilgsnis iš šono, iš kitos srities, neprofesionali nuomonė leidžia rasti naujus užduoties sprendimo būdus.

2. Mes galime susigrąžinti gebėjimą kurti, jeigu vėl pasijausime vaikais. Pablo Picasso sakė: „Kiekvienas vaikas yra dailininkas. Sunkumas slypi tame, kaip likti dailininku, išaugus iš vaiko amžiaus“.

3. Stengtis būti kūrybingu ir daug pasiekti, nekeičiant gyvenimo būdo – tuščias darbas.

4. Pasistenkite padaryti taip, kad kiekvieną dieną jus nustebintų kažkas naujo. Tai gali būti kažkas pamatyto, perskaityto ar išgirsto. Pavyzdžiui, naujai pažvelkite į automobilio statymą, paragaukite restorane naują patiekalą, iš tikrųjų įsiklausykite į kolegą darbe, tikrai jį išgirskite.

5. Kiekvieną dieną užsirašykite, kas jus nustebino ir kaip jūs ką nors nustebinote. Po kelių savaičių perskaitykite šiuos užrašus. Jūs pastebėsite tam tikrą dėsningumą, išryškės labiausiai jus dominančios temos. Gali būti, kad atrasite sritį, kurią norėsis patyrinėti giliau.

6. Įsivaizduokite, kad esate tolimoje šalyje. Parašykite apie šią vietą trumpą istoriją. Pripildykite ją emocijų.

Kaip susidorotumėte su tokia užduotimi? Spręsdami šią problemą, ieškokite asociacijų ir užuominų. Įsivaizduokite, kad gyvenate kitoje istorinėje epochoje. Užrašykite, kaip šią kūrybinę užduotį išspręstumėte tuomet.

7. Jeigu įstrigote ypač sudėtingoje problemoje, profesorius Johnas Kouniosas pataria užsistatyti žadintuvą keliomis minutėmis anksčiau nei įprastai, kad turėtumėte laiko pagalvoti apie sprendimą lovoje, dar ne iki galo nubudę. Būtent šiuo metu mus aplanko geriausios idėjos. Ir nepamirškite po to jų užsirašyti.

8. Geriausias būdas įdomioms idėjoms gimti – atsipalaiduoti.

9. Formuluodami sudėtingą problemą viena fraze iš šešių žodžių, jūs stimuliuojate savo vaizduotę.

10. Pabandykite rengtis, plauti galvą ir valytis dantis užmerktomis akimis. Per vakarienę pabandykite bendrauti su pašnekovu tik akimis, be žodžių. Klausykite muzikos, uostydami gėles.

11. Bet kurią savaitės dieną atsitiktiniu būdu pasirinkite spalvą. Visą dieną ieškokite jos visame kame, ką sutiksite. Skirkite penkias minutes ir sudarykite sąrašą, ką galima būtų patobulinti toje vietoje, kurioje esate.

12. Kūrybingai mąstyti – tai mąstyti produktyviai. Vadinasi, jeigu žiūrime kūrybiškai, nepuolame problemos spręsti apsiginklavę praeities patirtimi, o užduodame sau klausimą: kiek yra požiūrių į ją, jos apmąstymo ir sprendimo būdų?

Tikslas – sugalvoti kaip įmanoma daugiau atsakymų, įskaitant ir nešabloninius. Reproduktyvus mąstymas neturi lankstumo, o tai tampa nesėkmės priežastimi: taip rasti sprendimai tiksliai atkartoja mūsų praeities patirtį arba – mažų mažiausiai – yra panašūs į ją.

13. Sugalvokite ir užrašykite šimtą plytų panaudojimo būdų.
Pamatysite, kad pirmieji 10-20 bus standartiniai, įprasti ir žinomi: sienos mūrijimas, kepsninės statymas, knygų lentynų prilaikymas ir t.t. Kitos 30-50 idėjų jau bus originalesnės. Kuo labiau artėsite prie šimtosios, tuo smegenims reikės daugiau stengtis ir jos sukurs kūrybingesnes ir labiau nestandartines alternatyvas.

Kad šis procesas būtų veiksmingesnis, reikia nutildyti vidinį kritiką ir pradėti užsirašinėti visas idėjas, įskaitant ir pačias akivaizdžiausias ar blogiausias. Pirmas trečdalis, greičiausiai, bus senos ir vienodos idėjos, antrame trečdalyje atsiras įdomesnių, o paskutiniame bus dėmesio verti, netikėti ir nepaprasti atradimai. Jeigu mes neiškeltume sau tikslo sukurti tiek daug idėjų, paskutinis trisdešimtukas nebūtų išvydęs dienos šviesos.

14. Kuo daugiau rašome, tuo greičiau galvojame ir tuo lankstesnis tampa mūsų mąstymas.

15. Vienas nuostabiausių ir maloniausių pasaulėžiūros iš skirtingų perspektyvų formavimo būdų – kelionės. Reikia važiuoti kuo toliau nuo vietų, kur praleidžiame didžiąją laiko dalį. Kai mes fiziškai būname šalia problemos šaknų, mūsų mąstymas automatiškai apsiriboja galimų asociacijų serija. Tai gali būti naudinga koncentracijai, tačiau trukdo vaizduotei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)