Apsnigtais, apšalusiais automobiliais išvažiavę į gatves vairuotojai sulaukia ir karčių aplinkinių žodžių. Pykstama, kad sunku suprasti, kur tokie vairuotojai nori pasukti ir ar kokį manevrą atlikti, mat nesimato nei posūkių, nei žibintų. Be to, dažnai tokie vairuotojai sukelia ne vieną avarinę situaciją, mat per apšalusius, snieguotus langus nemato važiuojančių greta.

Visgi jei kai kuriose šalyse tokie vairuotojai būtų policijos pareigūnų baudžiami, Lietuvoje neatsakingi eismo dalyviai turėtų susivokti patys, neraginami nei įspėjimais, nei baudomis.

„Tikrai policijos pareigūnai nebaudžia, nėra tokį nusižengimą apibrėžiančių teisės aktų“, – sakė Marija Kazanovič, Lietuvos Kelių policijos tarnybos vyresnioji specialistė.

Skuba, o po to reikia deklaracijų

Artūras Pakėnas, vairavimo mokyklos VšĮ „Amplius.lt“ vadovas, neslėpė, kad pamatęs vadinamuosius „tankistus“ tegali pasukioti pirštą prie smilkinio.

„Ką dar gali pasakyti žmogui, kuris nesaugo savo gyvybės. Ir, aišku, policija teisi – kiekvieno tokio nenubausi. Čia labai panašu į tai, kai gelbėtojai sako, kad banguota jūra, neplaukite, o žmonės vis tiek lenda į vandenį“, – lygino vairavimo mokytojas.

Anot jo, patingėję nusivalyti sniegą nuo automobilio vairuotojai važiuoja aklomis. Jie gali nepamatyti pėsčiųjų gyvenamųjų kiemuose, nubrėžti kaimyno automobilį.

„Sako, kad skuba. Bet taip priskuba, kad po to pildo deklaraciją valandą ar ilgiau“, – sako A. Pakėnas.

Apsnigtas automobilis

Kelia pavojų ir kitiems

Jis pabrėžia, kad nėra jokių išlygų – tam, kad vairuotojas galėtų orientuotis, privalu nusivalyti visus langus, ne tik priekinį. Be to, akcentuoja žinovas, pradėti automobilį valyti reikėtų nuo stogo.

„Nuo stogo todėl, kad po to viskas, kas ant jo yra, jei tvarkingai nenuvaloma, nuslenka ant priekinio stiklo. Arba dar blogiau – tėškiasi ant iš paskos važiuojančio priekinio stiklo“, – sakė pašnekovas.

Nusivalyti žibintus, be to, reikia ne tik tam, kad kiti eismo dalyviai aiškiai suprastų ir matytų manevrus, bet ir dėl to, kad, pavyzdžiui, purvini priekiniai žibintai kur kas prasčiau šviečia.

Policija turėtų bausti

Vienareikšmiškos nuomonės A. Pakėnas, paklaustas, ar tokius „tankistus“ reikėtų bausti, neturi. Pasak jo, jei būtų baudžiama, tuoj prasidėtų kalbos, kodėl užuot auklėjus imamasi bausmių.

„Bet kai stovi keturiasdešimtmetis ir sako, kad jį reikia auklėti, tai kažin, ko tokį vairuotoją gali išmokyti, jei jis pats nesupranta, kaip saugiai elgtis kelyje?“ – retoriškai klausia pašnekovas.

Anot jo, šiandien policija organizuoja nemažai auklėjamųjų akcijų, visgi, turėtų rimčiau žvelgti į tuos, kuriems piktybiškai nerūpi nei jų pačių, nei aplinkinių saugumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (436)