Darbo grupė siūlo pripažinti, kad „valstiečiai“ nepadarė pažeidimo dalindami fondo „Švieskime vaikus“ už partijos pirmininko Ramūno Karbauskio įmonių lėšas pasiūtus vaikiškus tautinius kostiumus, nors politinės reklamos požymių ir matyti.

VRK surinkta medžiaga taip pat būtų perduodama Generalinei prokuratūrai ir Valstybinei mokesčių inspekcijai. Jos turėtų įvertinti, ar nebuvo pažeistos įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo, lėšų gavimo ir panaudojimo.

Darbo grupės išvadoje konstatuojama, kad projektas „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ buvo finansuojamas R. Karbauskio sprendimu.

Išvadoje teigiama, kad nevyriausybinių organizacijų projektai, kurių įgyvendinime dalyvauja beveik išimtinai vienos politinės partijos nariai ir susiję asmenys, „turi kai kurių politinės reklamos požymių ir sukuria visuomenei pagrįstas prielaidas tokius projektus vertinti kaip politinę reklamą, kurios skleidimu propaguojama politinė partija“.

Komisijos darbo grupė nustatė, kad iš tautinių kostiumų projekte dalyvavusių asmenų 79 procentai buvo susiję su „valstiečiais“.

Tačiau pažeidimo VRK darbo grupė nemato, nes nenustatyta atvejų, kad dalinant tautinius kostiumus ugdymo įstaigoms būtų tiesiogiai propaguojama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga arba su ja susiję asmenys, agituojama balsuoti ateinančiuose rinkimuose.

Kartu darbo grupė pažymi, kad kostiumai dalinti ne politinės kampanijos laikotarpiu.

Vyriausioji rinkimų komisija kovo viduryje pradėjo tyrimą dėl galimos neteisėtos paramos LVŽS paaiškėjus, kad minėtus vaikiškus tautinius kostiumus dalija „valstiečiai“ Seimo nariai ir jų padėjėjai. Iš viso šių metų pradžioje šalies savivaldybėse buvo išdalinta 18 tūkst. kostiumų.

Fondo, kurio steigėjai yra dainininkas Andrius Mamontovas ir „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis, „Švieskime vaikus“ fondo direktorė Vaida Mandrijauskaitė yra nurodžiusi, kad tautinių kostiumų akcijai dvi R. Karbauskiui priklausančios įmonės skyrė daugiau nei 500 tūkst. eurų.