Claasas Relotiusas „išgalvojo istorijas ir prasimanė veikėjų“ rašydamas mažiausiai 14 iš 60 straipsnių, paskelbtų savaitraščio spausdintinėje ir internetinėje versijose, rašo „Der Spiegel“ ir perspėja, kad kiti leidiniai taip pat galėjo būti paveikti.

33 metų C. Relotiusas prisipažino sukčiavęs ir pasitraukė iš pareigų. Jis dirbo „Der Spiegel“ septynerius metus ir yra laimėjęs daug apdovanojimų už tiriamosios žurnalistikos pasiekimus. Be kita ko, 2014-aisiais buvo paskelbtas CNN Metų žurnalistu.

Anksčiau šį mėnesį C. Relotiusas pelnė Vokiečių metų žurnalisto titulą už straipsnį apie vieną sirų berniuką.

Jo sukčiavimas išaiškėjo, kai vienas bendradarbis, bendradarbiavęs su C. Relotiusu renkant medžiagą straipsniui prie JAV ir Meksikos sienos, prabilo apie įtarimus dėl kai kurių detalių.

Galiausiai žurnalistas surado lapkritį paskelbtame straipsnyje C. Relotiuso daug cituotus šaltinius. Abu jie sakė C. Relotiuso nepažįstantys.

C. Relotiusas taip pat melavo matęs ženklą, ant kurio buvo ranka užrašyta „Meksikiečiai neįleidžiami“, parodė tolesnis tyrimas.

Kiti melagingi straipsniai buvo apie Gvantanamo įlankos sulaikymo centre kalintą jemenietį ir apie amerikietiškojo futbolo žvaigždę Coliną Kaepernicką.

Savo ilgame straipsnyje „Der Spiegel“ rašo esąs „sukrėstas“ šio atradimo ir atsiprašė savo skaitytojų, taip pat visų, kas galėjo būti paveikti „melagingų citatų, išgalvotų asmeninių detalių ir iš piršto laužtų scenų pramanytose vietose“.

Hamburge leidžiamas savaitraštis, garsėjantis savo nuodugniais tiriamosios žurnalistikos straipsniais, rašo, kad šis epizodas yra „žemiausias taškas per „Der Spiegel“ 70 metų istoriją.

Leidinio redakcija suformavo vidaus komisiją išanalizuoti visą „Der Spiegel“ paskelbtą C. Relotiuso medžiagą.

Šis žurnalistas taip pat rašė virtinei kitų gerai žinomų leidinių, įskaitant Vokietijos laikraščius „Die Tageszeitung“, „Die Welt“ ir dienraščio „Frankfurter Allgemeine“ sekmadieninį leidimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)