Pagal naująją tvarką visi šilumos aukciono dalyviai, įsigydami šilumos gamybai reikalingą biokurą, turės teikti pirmenybę skaidriai, aiškiai sureguliuotai ir nediskriminaciniais pagrindais veikiančiai prekybos biokuru biržai „Baltpool“.

„Naujoji tvarka užtikrins, kad visi šilumos gamintojai turės vienodomis sąlygomis konkuruoti biokuro rinkoje. Visiems turi galioti ta pati aiški ir skaidri tvarka. Mums svarbiausias yra visų šilumos vartotojų interesas - mažesnė šilumos kaina visiems vartotojams, o ne per daug sotus atskirų šilumos gamintojų uždarbis“, - komentuoja energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Iki šiol tokią pirmenybę teikti „Baltpool“ biržai turėjo tik reguliuojami šilumos gamintojai, nors šilumos aukcionuose dalyvauja ir nereguliuojami nepriklausomi šilumos gamintojai. Pastarieji, pagaminantys apie 25 proc. šilumos iš biokuro, iki šiol per biržą įsigydavo tik apie 2 proc. biokuro.

Rinkos dalyviai ir toliau galės sudaryti tiesioginius dvišalius (užbiržinius) sandorius, jeigu juose biokuro kaina bus mažesnė nei tuo metu esamos „Baltpool“ biržos biokuro kainos vidurkis.

Tačiau tais atvejais, kai norimo sudaryti dvišalio sandorio biokuro kaina yra didesnė nei biokuro biržos vidurkis, šilumos aukciono dalyvis privalės teikti pirmenybę biržai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)