Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova

Konservuoti žirneliai neišlaiko tiek maistinių medžiagų kaip švieži. Tačiau racione jų gali būti, ypač žiemos metu, norint paįvairinti racioną bei papildyti vitaminais ir mineralais, antioksidantais ir fitomedžiagomis. Konservuoti žirneliai yra mažai kaloringas maisto produktas. Tai geras skaidulų, geležies bei vitaminų A ir C šaltinis.

Pusė puodelio (apie 125 g) konservuotų žirnelių turi 60 kcal, 4 g baltymų, 3 g skaidulų (tirpių ir netirpių), kurie mažina žarnų vėžio ir cukrinio diabeto riziką, cholesterolio kiekį bei padeda išlaikyti normalų svorį; 11 proc. rekomenduojamo paros geležies kiekio vyrams bei 5 proc. moterims: 10 proc. rekomenduojamos paros normos vitamino A ir 15 proc. vitamino C.

Iš mineralų yra daug kalcio ir magnio. Vartojimui galima panaudoti ne tik žirnelius, bet ir skystį, kuriame jie yra užkonservuoti. Mat dalis išvardintų vitaminų ir mineralų pereina į skystį.

Perkant konservuotus žirnelius rekomenduoju atkreipti dėmesį į sudėtį ir rinktis konservuotus žirnelius be druskos.