„Iki Naujųjų metų turėtų būti šalčiau nei įprastai būna gruodžio mėnesį. Laikysis minusinė temperatūra ir bus šalčiau nei tokiu laikotarpiu įprastai būna, – kalbėjo dr. D. Valiukas. – Pastarieji gruodžiai buvo tikrai šilti, šiltesni už įprastinius. O jei prisimintumėme praėjusių ar dar ankstesnių metų Kalėdas, temperatūra būdavo net teigiama.“

Vis dėlto, po šalto periodo atkeliaus šiltesni orai ir sausio pradžia bus maždaug laipsniu šiltesnė nei įprastai. „Laikysis minusinė temperatūra, bet tas minusas bus labai nedidelis“, – įvardijo klimatologas.

D. Valiukas patvirtino ir ankstesnes sinoptikų prognozes – šįmet Kalėdos bus baltos ir snieguotos. „Kažkokių šilumos įsiveržimų, kurie galėtų tą sniegą nutirpdyti, nesimato, tad sniegas turėtų pasilaikyti“, – teigė klimatologas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, iki Kalėdų ne tik turėtų išsilaikyti jau iškritęs sniegas, bet dar nedideliu sluoksniu turėtų padengti ir šviežių snaigių apklotas.

O kokios žemiausios temperatūros galime sulaukti artimiausiomis dienomis? „Artimiausią savaitę šalčio, kuris viršytų 10 laipsnių šaltį, neturėtų būti. Gal atskirose vietovėse ir gali kažkur būti šalčiau“, – kalbėjo D. Valiukas.

Šįmet džiaugėmės itin šiltu pavasariu ir karšta vasara, o ir žiema, kaip teigia klimatologas, atėjo laiku, kaip ir planuojama kalendoriuje. „Ši žiema atėjo laiku, nors pastaraisiais metais dėl klimato kaitos buvome įpratę, kad sniegas pasirodo labai vėlai, – teigė D. Valiukas ir pridūrė, kad įprastai gruodį tokiu metu turėtų būti apie 15-17 centimetrų sniego sluoksnis. – Dabar stebime sniegus, nes dėl klimato kaitos sniego labai sumažėjo, bet būtent šiemet jis vėl įprastesnis tam gruodžiui, kuris pas mus ir turėtų būti.“

D. Valiuko teigimu, vidutinė gruodžio temperatūra Lietuvoje yra 1,9 laipsnio šalčio. „Pastaraisiais metais turėdavome teigiamą vidutinę temperatūrą, – kalbėjo klimatologas, tačiau tikino, kad bendroje statistikoje žiema bus šiltesnė nei įprastai. – Išmatavus penkiasdešimties metų gruodžio mėnesių temperatūras, ji akivaizdžiai kyla. Reiškia, kad kiekvienų metų gruodis yra šiltesnis ir nors yra svyravimas, tendencija kilimo.“

Klimatologas teigė, kad kalbėti apie pavasarį dar gerokai per anksti, jis tikino, kad net sausio prognozės nėra tikslios. Vis dėlto, žvelgiant į daugiametes tendencijas, galima tikėtis malonaus šiltojo sezono.

„Šiemet turėjome išskirtinai karštą gegužės mėnesį, skaičiuojame, kad per pusšimtį metų tokio neturėjome. Vasara buvo išskirtinai ilga. Ir nors atskirų itin karštų dienų nebuvo, buvo viena šilčiausių vasarų Lietuvoje per penkiasdešimt metų ir pati ilgiausia, – kalbėjo klimatologas. – O kaip bus kitąmet, niekas negali pasakyti, bet turime žiūrėti į klimato kaitą, į kylančią temperatūrą, bet visą laiką turime atsiminti, kad kylanti oro temperatūra yra 50-100 metų tendencija, o atskirais metais jaučiami svyravimai. Nereiškia, kad kasmet tik šilčiau.“

Apie baltas Kalėdas, kurios lietuviams pastaraisiais metais buvo neįprastos, kalbėjo ir laidoje DELFI Diena viešėjusi sinoptikė Izolda Marcinonienė. Daugiau apie tai žiūrėkite reportaže: