Kaip įprasta, tviteryje išsišokęs D. Trumpas vėl metė akmenį į centrinio banko daržą, kaltindamas banko valdybą menkinant D. Trumpo mokesčių mažinimo, švelninamo reguliavimo ir agresyvios prekybos retorikos kupiną politiką.

D. Trumpas ne kartą pažeidė pastarųjų dešimtmečių etiketą, puldamas centrinį banką dėl jo planų atsisakyti nulinių palūkanų normų politikos, įvestos pasaulinės finansų krizės metais.

„Neįtikėtina, kad, doleriui stiprėjant, infliacijai išliekant beveik nulinio lygmens, išoriniam pasauliui sproginėjant aplink mus, Paryžiui liepsnojant, Kinijai klumpant, FED drįsta svarstyti dar vieną palūkanų normų didinimą“, - tviteryje rašė D. Trumpas, likus valandai iki akcijų rinkų sesijos pradžios, pridurdamas: „Pasiimkite pergalę!„

Jungtinių Valstijų ekonomikai atsigavus po 2008 m. krizės, FED laipsniškai didino bazines palūkanų normas nuo 2015 m. gruodžio.

Tuo tarpu D. Trumpas centrinio banko valdybą vadina „išprotėjusia“, „nekontroliuojama“ ir didesne grėsme ekonomikai nei Kinija, kurią, neva prekiaujančią nesąžiningai, prezidentas kaltina žalojant Amerikos verslą.

Tačiau analitikai ir buvę FED valdybos nariai tikina, kad beprecedentis D. Trumpo užsidegimas gali paskatinti centrinį banką įrodyti savo nepriklausomybę padidinant palūkanų normas, net jei kai kurie valdybos nariai nesutiktų su tokiu sprendimu.

FED valdyba antradienį pradės dvi dienas truksiantį posėdį, kuriame, tikėtina, padidins bazines palūkanų normas jau ketvirtą kartą iš eilės, užbėgdama už akių prognozuojamam infliacijos didėjimui.

FED valdybos nariai santūriai susilaikė nuo komentarų D. Trumpo atžvilgiu, o FED valdybos pirmininkas Jerome'as Powellas patikino, kad politinis triukšmas neveikia FED sprendimų.

Infliacijos rodikliai yra visai netoli FED nustatyto 2 proc. tikslo, tačiau, jei rinkos mano, kad FED gali būti paveiktas politinio spaudimo, nerimas dėl infliacijos gali išaugti ir tapti rimtesne problema.

JAV ekonomika pastarąjį dešimtmetį stabiliai augo, o nedarbo lygis yra visai šalia 50 metų žemumų, tačiau manoma, kad šalies ekonomikos augimas sulėtės. Taip pat atsižvelgiant į pasaulio ekonomikos susilpnėjimą, kai kurie ekspertai mano, kad FED kitąmet nedidins palūkanų normų tiek daug, kiek tikėtasi anksčiau.

J. Powellas ir kiti pareigūnai pastarosiomis savaitėmis užsiminė, kad JAV centrinis bankas gali parodyti kantrybę 2019 m. ir atidžiau išanalizuoti ekonomikos rodiklius prieš darant pinigų politikos sprendimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)